Connect with us

ACTUALITATE

Paradox: Un medic italian a tratat sute de bolnavi Covid, fără ca vreunul să ajungă în spital. Acum e șomer

Publicat

sursa foto:ilfattoquotidiano.it

Un medic italian care a tratat 1.400 de bolnavi Covid, în regiunea cea mai afectată a Europei, fără ca vreunul să ajungă în spital, a ajuns șomer. Medicul a muncit în două localități în care nimeni nu voia să lucreze.

Riccardo Munda, în vârstă de 39 de ani, a luat locul colegilor doctori bolnavi ca medic generalist în localitățile Selvino și Nembro din Bergamo și a tratat peste 1.400 de bolnavi Covid. Medicul nu a apucat să facă specializarea în medicina generală, iar acum a ajuns șomer pentru că medicii titulari au revenit.

„Povestea mea aici? Să spunem că se termină cu un gust amar”, declară Riccardo Munda. El știe doar că 19 martie este ultima zi de lucru în Nembro. Iar vineri a fost ultima zi în Selvino. Peste câteva zile va fi șomer, scrie cotidianul „Repubblica”.

1.400 de pacienți, tratați de medic în ”Valea Covid”

Doctorul sicilian ajuns „în valea Covid”, unde a mers să trateze pacienți acasă când nimeni nu a vrut să meargă sau când ceilalți medici erau ei înșiși bolnavi și, prin urmare, nu puteau lucra.

„Am tratat 1.400 de pacienți în Nembro și Selvino și nu știu câți alți am vizitat, mergând și în afara regiunii. Într-un an am pierdut zece kilograme, nu mai dorm noaptea. Prima mea farfurie de paste, după 12 luni, am gătit-o vineri seara când am terminat serviciul în Selvino. Înainte, nu-mi stătea mintea la asta”, spune Riccardo Munda.

De ce un medic atât de apreciat de pacienții săi, considerat „erou”, rămâne fără loc de muncă după ce a servit unul din cele mai mare focare de Covid din Europa?: „Din păcate, așa funcționează. Medicii nespecializați nu pot fi numiți titulari. Aceștia doar înlocuiesc sau oferă servicii acolo unde nu există medic de familie. Când revine titularul, cel care îl înlocuiește îi lasă locul. Titularii au fost numiți acum atât în Selvino, cât și în Nembro, iar eu rămân fără job, pentru că nu am făcut cursul de specializare în medicină generală. După absolvire am început să lucrez imediat pentru că familia mea, să zicem, nu plutea în aur”.

„Nimeni nu voia să vină aici”

Originar din Mazzarino (Caltanisetta), Munda a ajuns la Selvino acum șapte ani: „Nimeni nu voia să vină aici. Se încadrează în așa-numitele zone deficitare. Nu sunt specializat, dar îmi place această meserie și – spre deosebire de mulți – cred cu tărie în importanța medicinei de familie”.

După ce a fost medic generalist în Selvino timp de patru ani, la 19 martie 2020, Munda a fost de acord să preia ștafeta de la unul dintre medicii din Nembro: „Îl înlocuisem deja din 29 februarie pentru că era bolnav. Apoi, pe 19 martie, am preluat slujba. De acolo am început să am grijă de pacienții mei practic 24/24 ore. Cu orice preț și fără să mă gândesc la altceva. Am mers în case când nimeni nu a vrut să meargă. De teamă. Pentru că virusul îi ucidea în acel moment”.

„A fost iadul pe pământ”

Munda spune că „a fost iadul pe pământ”, dar un an mai târziu lucrurile stau mult mai bine și pentru că în zonă s-a dezvoltat un fel de imunitate de turmă.

Selvino și Nembro sunt două zone martir din Val Seriana lovite de Covid, în provincia Bergamo, cea mai afectată din Europa.

Dar notorietatea lui Munda vine și din faptul că niciunul dintre pacienții săi nu a ajuns vreodată în spital sau nu a murit: „Nu vreau să par fenomen, dar i-am urmărit de-a lungul timpului și toți sunt vindecați”.

Dacă a existat un medic care să merite să fie confirmat, este sicilianul de nici 40 de ani, însă regulile sunt reguli.

„Am făcut o alegere de viață, diferită de colegii mei care s-au specializat. Deci, mai devreme sau mai târziu, a trebuit să vină momentul în care cedez locul colegilor titulari. Le-am spus pacienților că sunt ultimele zile. Mulți au început să plângă și eu cu ei. Autoritățile m-au sunat pentru a-mi spune că sunt un erou. Nu cred că am fost. Mi-am făcut treaba”, afirmă medicul.

Întrebat dacă îl deranjează ideea de a fi șomer, medicul spune că norocul nu l-a ajutat și are un gust amar, dar un lucru este sigur: nu se întoarce în Sicilia, pentru că „Lombardia este acum pământul meu”.

(sursa: Mediafax)

sursa foto: ilfattoquotidiano.it

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe