Connect with us

EVENIMENT

Paraşutiştii “Vulturii Negri” s-au întors din Afganistan. Ei au salvat viaţa unui lider militar american

PublicatSalvarea vieţii unui important lider militar american şi a echipei sale de consiliere în timpul unui atac, descoperirea unor importante depozite de rachete ale insurgenţilor şi găsirea unor dispozitive explozive improvizate amplasate pe rute de patrulare se numără printre misiunile efectuate cu succes de către militarii Batalionului 495 Protecţia Forţei “Vulturii Negri”, a căror ceremonie de repatriere din Afganistan a avut loc, vineri, în prezenţa ministrului Apărării, Nicolae Ciucă.

“Faptul că suntem acum în efectiv complet nu înseamnă că a fost uşor. Două misiuni asumate în două zone diferite, în Kandahar şi în Kabul, cu tipuri de ameninţări diferite, dar complexe, au creat situaţii dintre cele mai diversificate, specifice teatrului de operaţii Afganistan de astăzi. Am acţionat în timpul alegerilor prezidenţiale, pe timpul controversatelor negocieri de pace din toamna trecută sau atunci când o ţară vecină ameninţa public că va ataca bazele americane aflate în Afganistan, acolo unde ne aflam să asigurăm protecţia forţelor coaliţiei”, a declarat, vineri, cu prilejul ceremoniei de repatriere, comandantul Batalionului 495 paraşutişti Protecţia Forţei “Vulturii Negri”, Cezar Cucoş.

El a arătat că cei peste 400 de militari care s-au aflat în misiune în perioada august 2019 – februarie 2020 au executat, în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice.

“Încheierea cu succes a misiunii rămâne o certitudine că am lucrat foarte bine, că am învins bariere, că am înţeles până la capăt fiecare cine suntem şi ce reprezentăm în angrenajul complex al unui batalion constituit şi dislocat într-o zonă de conflict, într-un mediu operaţional dificil şi tensionat. Prin calitatea lucrului cu partenerul din Divizia 82 aeropurtată americană, cu forţele de securitate afgane şi cu liderii locali am putut arăta performanţă şi ceea ce este în măsură să facă un batalion de paraşutişti români, reprezentând cu onoare forţele terestre din care face parte Armata Română şi, nu în ultimul rând, România”, a mai spus Cucoş.

Ministrul Apărării, Ionel Ciucă, le-a mulţumit soldaţilor prezenţi pentru modul în care şi-au făcut datoria faţă de ţară şi i-a apreciat pentru încrederea pe care au oferit-o partenerilor din Coaliţie.

“Aş vrea să reiterez ceea ce am trăit atunci când am vizitat baza din Kandahar şi, de asemenea, baza de la Kabul, când, în întâlnirile pe care le-am avut cu comandanţii dumneavoastră din teatrele de operaţii, mi-au spus că dacă vor fi întrebaţi vreodată pe cine ar dori să aibă alături în luptă, mi-au spus foarte simplu: ‘i-am vrea pe militarii români’. Asta reprezintă cu adevărat un moment cât se poate de onorant pentru fiecare dintre cei care am fost acolo şi în mod deosebit pentru mine ca ministru al Apărării Naţionale. Nu este uşor să câştigi încrederea celor mai performante armate din lume”, a declarat Ionel Ciucă.

În cadrul ceremoniei, drapelul de luptă al Batalionului 495 de paraşutişti a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu ordinul Virtutea Militară în Grad de Comandor – cu însemn pentru militari, de război.

“Dumneavoastră, tuturor celor care astăzi sunteţi în formaţie şi aţi revenit în ţară, de la comandant la soldat, nu pot decât, în nume personal, în numele premierului şi al Guvernului României, să vă mulţumesc pentru modul în care v-aţi făcut datoria faţă de ţară, iar fiind convins că exprim gândirea şi asentimentul tuturor celor care suntem astăzi în faţa dumneavoastră, nu poate fi onoare mai mare decât aceea ca atunci când te întorci dintr-o misiune, drapelul de luptă al unităţii să fie medaliat de către preşedintele ţării cu o medalie care reprezintă cu adevărat simbolul a tot ceea ce înseamnă sacrificiu şi virtutea militară”, a mai spus Ionel Ciucă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

SpaceX, ales de NASA pentru lansarea unei sonde folosite la studierea frontierei Sistemului Solar

Publicat

NASA a optat pentru racheta Falcon 9, aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, pentru lansarea unei noi misiuni menite să studieze marginile heliosferei, bula protectoare pe care Soarele o menţine în jurul Sistemului Solar, transmite miercuri Space.com.

SpaceX se va ocupa de lansarea sondei International Mapping and Acceleration Probe, pe scurt IMAP, pentru NASA, în octombrie 2024, în cadrul unui contract în valoare de 109,4 milioane de dolari. Misiunea va fi lansată de la Space Launch Complex 40 din cadrul bazei aerospaţiale Cape Canaveral din Florida. Racheta Falcon 9 va transporta în spaţiu şi alte patru mici dispozitive spaţiale, printre care sonda Lunar Trailblazer, conform unui comunicat al NASA.

“IMAP îi va ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine frontiera heliosferei, o barieră magnetică ce înconjoară Sistemul Solar,” conform NASA. “Această regiune este locul unde fluxul constant de particule solare denumit vânt solar se ciocneşte cu fluxurile de particule emise de alte stele. Această coliziune limitează nivelul de radiaţii cosmice ce pătrund în Sistemul Solar”.

IMAP va fi poziţionat într-un punct gravitaţional stabil între Pământ şi Soare denumit punct Lagrange 1, de unde va monitoriza fluxul de particule interstelare care penetrează heliosfera şi va studia modul în care aceste particule sunt accelerate prin spaţiu, conform descrierii misiunii făcute de NASA. Această misiune cu un buget de 492 de milioane de dolari a fost selectată în 2018 în cadrul programului Solar Terrestrial Probes, aparţinând NASA.

Sonda Lunar Trailblazer ce va fi lansată alături de sonda IMAP este un vehicul spaţial de dimensiuni mici conceput pentru a studia apa de pe Lună. O sondă pentru monitorizarea vremii spaţiale, denumită Space Weather Follow-On Lagrange 1, va face parte, de asemenea, din încărcătura acestei lansări ce va fi realizată de SpaceX.

Celelalte două dispozitive ce vor fi lansate în spaţiu odată cu sonda IMAP sunt misiuni de heliofizică pentru NASA, însă agenţia spaţială americană nu a oferit alte detalii despre acestea.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O femeie și o fetiță au fost rănite, după un accident rutier în Suceava

Publicat

O femeie și o fetiță au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, miercuri seara, în municipiul Suceava.

Accidentul  s-a produs în zona Primăriei, iar în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme în care se aflau în total patru persoane.

Potrivit ISU Suceava, echipajele medicale au acordat primul ajutor celor patru victime, iar două dintre acestea – o femeie de 34 de ani și o fetiță de doi ani au fost transportate la spital.

Poliția efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentu rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cinci papagali de la o grădină zoologică din Marea Britanie au fost separați pentru că se înjurau reciproc în fața vizitatorilor

Publicat

Cinci papagali cu un limbaj ”colorat” au fost separați după ce au învățat să înjure la o grădină zoologică din Lincolnshire și se provocat unul pe celălalt în fața vizitatorilor.

Cinci papagali, pe nume Billy, Eric, Tyson, Jade și Elsie, s-au alăturat coloniei de papagali gri a Lincolnshire Wildlife Centre 200, din Marea Britanie, anul acesta în luma august.

La scurt timp, păsările au început să se încurajeze reciproc să înjure. “Suntem destul de obișnuiți să înjure papagali, dar nu am avut niciodată cinci în același timp.

Majoritatea papagalilor refuză să vorbească atunci când sunt afară, dar dintr-un anumit motiv, cei cinci se bucură de asta”, a declarat Steve Nichols, CEO al parcului pentru animale sălbatice.

Pentru a nu se mai provoca unii pe alții, papagalii au fost mutați în zone diferite ale parcului.

Steve Nichols a explicat că nimeni nu s-a plâns de comportamentul papagalilor, însă aceștia au fost separați de dragul tinerilor vizitatori.

Sursa: libertatea.ro

Sursa foto: animalzoo.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Volumul de lemn exploatat în 2019 a fost de 17,523 milioane metri cubi, în scădere cu 0,2% faţă de 2018

Publicat

lemn, ilegal

Volumul de lemn exploatat anul trecut de operatorii economici atestaţi a scăzut cu 0,2% faţă de 2018, până la 17,523 milioane metri cubi (mc).

De asemenea, volumul de lemn rotund exploatat a înregistrat o scădere cu 0,4% în 2019, faţă 2018, totalizând 15,922 milioane mc. În volumul total de lemn rotund exploatat, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (60%), în timp ce răşinoasele acoperă 40%.

Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 32,4% din totalul lemnului rotund exploatat.

Potrivit datelor INS, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 0,4% a volumului de lemn rotund, în principal datorită faptului că speciile de fag şi stejar au înregistrat împreună o scădere de 5%, cu o pondere de 42,2% în volumul de lemn rotund exploatat, iar diverse specii de foioase au avut împreună o scădere de 4,5% cu o pondere de 17,8% în volumul de lemn rotund exploatat.

Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 51,3 %, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 35,3%. AGERPRES

Citește mai departe