Connect with us

EVENIMENT

Parc amenajat cu fonduri europene, pe locul unei foste gropi de deșeuri, în Sibiu. Investiție de peste 14 milioane de lei

Publicat

În cartierul Tilișca din municipiul Sibiu va fi construit un nou parc, pe o suprafață de 6,2 hectare, cu locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă și piste de biciclete. Amenajarea va fi finanțată din fonduri europene, investiția totală fiind de 14,77 milioane de lei.

Contractul de finanțare pentru transformarea într-un parc modern a unui teren care în trecut a fost ocupat cu deșeuri din construcții, a fost semnat la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, de către primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, director general ADR Centru.

Spațiul unde va fi construit noul parc se află în imediata apropiere a cartierului Tilișca, fiind delimitat de străzile Preot Bacca și Săcel, urmând să deservească, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructură locală, comunitatea din acest cartier al municipiului Sibiu.

Noua structură de recreere din oraș, ce va cuprinde locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă, piste de biciclete și multe alte facilități, va fi realizată cu o investiție în valoare totală de peste 14,77 milioane lei, din care aproximativ 13,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO .

“Un element esențial pentru calitatea vieții in Sibiu este existența unor zone verzi cât mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor și pentru a crește calitatea mediului în oraș. Parcul Tilișca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului, totalizând 6,2 hectare de zonă verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbană pe care Primăria Sibiu îl inițiază, transformând un fost spațiu de depozitare a materialelor de construcții într-un parc pentru promenadă și agrement”, a declarat Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Proiectul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” presupune crearea și dotarea unei zone verzi cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului și plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”.

Se vor executa lucrări de stabilizare a versantului și crearea unui sistem de scări, ce vor oferi accesul în zona de promenadă dinspre strada Săcel. Pe suprafața complet reamenajată se vor crea alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, se va construi o fântână arteziană și se va crea un teren de sport multifuncțional, care va avea amenajat un teren de minigolf.

În cadrul parcului vor fi delimitate și dotate cu echipamente specifice o zonă de joacă pentru copii, dar și o zonă de fitness în aer liber, precum și una pentru o mini-tiroliană. Parcul va avea mobilier urban complet nou, panouri informative, cișmele, suporți pentru parcare biciclete, propria rețea Wi-Fi și sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate.

Terenul obiect al investiției va fi complet racordat la utilitățile publice, va avea propriile sisteme de irigații, de iluminat și de supraveghere video, fiind amplasate inclusiv toalete cu igienizare automatizată.

Prin acest proiect va fi amenajată și strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv rețelele de apă si canalizare din corpul acesteia.

 

”Pentru municipalitatea din Sibiu, în precedenta perioadă de finanțare am avut încheiate 10 contracte, prin care s-au atras peste 11,5 milioane euro, care au asigurat dezvoltarea acestui important pol urban din Regiunea Centru. S-au reabilitat obiective locale importante și unități de învățământ, s-a investit în infrastructura de transport, dar și cea medicală. Acum, pe programul REGIO 2014-2020, avem deja contractate 15 proiecte, prin care se vor folosi sume totale de peste 27 milioane euro, în timp ce alte 7 proiecte, cu o sumă totală de peste 190 milioane lei sunt în faze avansate de evaluare și contractare. Administrația publică locală investește în eficientizare energetică, în reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale de transport și a celei de petrecere a timpului liber, iar multe proiecte au diverse componente de tip “smart”, cum ar fi toaletele cu igienizare automată și stâlpii de iluminat “inteligenți” din noul parc Tilișca. Pentru acest proiect, spațiile de recreere proiectate presupun creșterea diversității și eliminarea monotoniei din spațiile urbane, în vederea creșterii posibilităților de relaxare și de deconectare de la tumultul cotidian pentru cetățeni”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sibienii au răspuns la chestionarul „Care sunt provocările Sibiului?”, cu ocazia elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU 2023). Una dintre cele mai mari provocări identificate de către respondenți a fost considerată lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care să treacă dincolo de valoarea ofertei culturale a orașului și care să fie susținută de o infrastructură adecvată. Prin intermediul unei abordări integrate teritorial, Municipiul Sibiu obține acum finanțare nerambursabilă, pentru reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat, vacant și neutilizat din interiorul municipiului, practic pentru transformarea acestui teren din cartierul Tilișca într-o zonă modernă de agrement, potrivită pentru petrecerea timpului liber și dorită de comunitatea locală.

Cererea de finanțare cu titlul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4.2. – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a investiției este de 14.774.796,73 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 13.452.602,12 lei, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile ale proiectului. Se estimează ca lucrările să se finalizeze până în data de 30 noiembrie 2022. Detalii privind acest proiect se regăsesc în Fișa tehnică atașată prezentului material de presă.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): ”Propaganda PSD – PNL ne spune zilnic că nu ne dăm seama cât de bine trăim… Niște ipocriți!”

Publicat

dan tanasa 1213.jpeg

”Miniștrii guvernării antinaționale PSD – PNL, în frunte cu prim-ministru Marcel Ciolacu, și-au abandonat îndatoririle și munca în folosul cetățeanului. Ei au devenit marionetele consultanților electorali străini, în goana după voturi”, sușține Dan Tanasă de la AUR.

Luni guvernanții au primit instrucțiuni de la consultanții străini să iasă fiecare cu câte un subiect de propagandă, ca să îi mintă pe români.

Premierul Marcel Ciolacu a trimis…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Creatoarea de modă Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Publicat

dhc 5 scaled e1713360490494.jpg

Astăzi, 17 aprilie 2024, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a celebrat conferirea titlului de Doctor Honoris Causa doamnei Irina Schrotter, președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative Week Iași, proprietar al brandului internațional de modă irina schrotter.

„Prin acordarea acestei distincții, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca recunoaște contribuția…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Efectele consumului exagerat de fast-food asupra sănătății. Calorii, grăsimi și zahăr cu impact asupra copiilor și adolescenților

Publicat

efectele consumului exagerat de fast food asupra sănătății. calorii, grăsimi și

Efectele consumului exagerat de fast-food: Consumul de mâncare de acest tip poate avea numeroase efecte negative asupra sănătății și bunăstării unei persoane, arată o serie de studii realizate recent la nivel european.

Fast food-ul este adesea bogat în calorii, grăsimi saturate, zahăr și sodiu, iar consumul frecvent poate duce la creșterea în greutate și, ulterior, la obezitate.

Obezitatea este asociată cu riscul crescut de boli de inimă, diabet de tip 2, afecțiuni ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Din spatele cortinei. Cu ocazia Anului PUCCINI, Opera Română clujeană pune în scenă piesa “Tosca”

Publicat

opera e1585817587946.jpg

Opera Națională Română Cluj-Napoca a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, detalii despre premiera operei “Tosca”, cât și despre concursul “Verum Solitus”.

Pentru a celebra Anul Puccini în România, Opera Națională Română în parteneriat cu Institutul Cultural Italian, Ambasada Italiei și Artexim, pune în scenă celebra operă “Tosca”. Premiera are loc în două reprezentații, sâmbătă, 20 aprilie și duminică, 21 aprilie, la ora…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe