Connect with us

EVENIMENT

Parc amenajat cu fonduri europene, pe locul unei foste gropi de deșeuri, în Sibiu. Investiție de peste 14 milioane de lei

Publicat


În cartierul Tilișca din municipiul Sibiu va fi construit un nou parc, pe o suprafață de 6,2 hectare, cu locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă și piste de biciclete. Amenajarea va fi finanțată din fonduri europene, investiția totală fiind de 14,77 milioane de lei.

Contractul de finanțare pentru transformarea într-un parc modern a unui teren care în trecut a fost ocupat cu deșeuri din construcții, a fost semnat la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, de către primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, director general ADR Centru.

Spațiul unde va fi construit noul parc se află în imediata apropiere a cartierului Tilișca, fiind delimitat de străzile Preot Bacca și Săcel, urmând să deservească, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructură locală, comunitatea din acest cartier al municipiului Sibiu.

Noua structură de recreere din oraș, ce va cuprinde locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă, piste de biciclete și multe alte facilități, va fi realizată cu o investiție în valoare totală de peste 14,77 milioane lei, din care aproximativ 13,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO .

“Un element esențial pentru calitatea vieții in Sibiu este existența unor zone verzi cât mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor și pentru a crește calitatea mediului în oraș. Parcul Tilișca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului, totalizând 6,2 hectare de zonă verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbană pe care Primăria Sibiu îl inițiază, transformând un fost spațiu de depozitare a materialelor de construcții într-un parc pentru promenadă și agrement”, a declarat Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Proiectul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” presupune crearea și dotarea unei zone verzi cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului și plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”.

Se vor executa lucrări de stabilizare a versantului și crearea unui sistem de scări, ce vor oferi accesul în zona de promenadă dinspre strada Săcel. Pe suprafața complet reamenajată se vor crea alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, se va construi o fântână arteziană și se va crea un teren de sport multifuncțional, care va avea amenajat un teren de minigolf.

În cadrul parcului vor fi delimitate și dotate cu echipamente specifice o zonă de joacă pentru copii, dar și o zonă de fitness în aer liber, precum și una pentru o mini-tiroliană. Parcul va avea mobilier urban complet nou, panouri informative, cișmele, suporți pentru parcare biciclete, propria rețea Wi-Fi și sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate.

Terenul obiect al investiției va fi complet racordat la utilitățile publice, va avea propriile sisteme de irigații, de iluminat și de supraveghere video, fiind amplasate inclusiv toalete cu igienizare automatizată.

Prin acest proiect va fi amenajată și strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv rețelele de apă si canalizare din corpul acesteia.

 

”Pentru municipalitatea din Sibiu, în precedenta perioadă de finanțare am avut încheiate 10 contracte, prin care s-au atras peste 11,5 milioane euro, care au asigurat dezvoltarea acestui important pol urban din Regiunea Centru. S-au reabilitat obiective locale importante și unități de învățământ, s-a investit în infrastructura de transport, dar și cea medicală. Acum, pe programul REGIO 2014-2020, avem deja contractate 15 proiecte, prin care se vor folosi sume totale de peste 27 milioane euro, în timp ce alte 7 proiecte, cu o sumă totală de peste 190 milioane lei sunt în faze avansate de evaluare și contractare. Administrația publică locală investește în eficientizare energetică, în reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale de transport și a celei de petrecere a timpului liber, iar multe proiecte au diverse componente de tip “smart”, cum ar fi toaletele cu igienizare automată și stâlpii de iluminat “inteligenți” din noul parc Tilișca. Pentru acest proiect, spațiile de recreere proiectate presupun creșterea diversității și eliminarea monotoniei din spațiile urbane, în vederea creșterii posibilităților de relaxare și de deconectare de la tumultul cotidian pentru cetățeni”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sibienii au răspuns la chestionarul „Care sunt provocările Sibiului?”, cu ocazia elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU 2023). Una dintre cele mai mari provocări identificate de către respondenți a fost considerată lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care să treacă dincolo de valoarea ofertei culturale a orașului și care să fie susținută de o infrastructură adecvată. Prin intermediul unei abordări integrate teritorial, Municipiul Sibiu obține acum finanțare nerambursabilă, pentru reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat, vacant și neutilizat din interiorul municipiului, practic pentru transformarea acestui teren din cartierul Tilișca într-o zonă modernă de agrement, potrivită pentru petrecerea timpului liber și dorită de comunitatea locală.

Cererea de finanțare cu titlul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4.2. – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a investiției este de 14.774.796,73 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 13.452.602,12 lei, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile ale proiectului. Se estimează ca lucrările să se finalizeze până în data de 30 noiembrie 2022. Detalii privind acest proiect se regăsesc în Fișa tehnică atașată prezentului material de presă.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Două feliuțe de pâine, o bucățică de salam și un cubuleț de unt – micul dejun al unui pacient cu COVID-19, internat la spitalul din Neamț

Publicat

mic dejun spital

Două feliuțe de pâine, o bucățică de salam plină de grăsime și un cubuleț de unt – acesta este micul dejun pe care îl primește un pacient internat la Spitalul Județean din Neamț. Fotografia a fost postată pe Facebook de o femeie, care se află internată în spital după ce a fost confirmată ca infectat cu noul coronavirus.

Asta înseamnă că femeia se află izolată și sub nicio formă nu poate primi altceva de mâncare, așa cum de obicei se întâmplă în spitalele din România, când de cele mai multe ori cei internați ori își cumpără mâncare, ori primesc ”sufertaș” de la familie.

Iată ce scrie pacienta:

“M-am hotărât să postez condițiile din spital pentru că urlu în mine de indignare. Sunt frustrată maxim, când Statul ne mulge de atâția ani și când avem nevoie de el, ca de fiecare dată, trebuie să ne descurcăm singuri.

Unde sunt banii noștri? Ne-am săturat să fim furați si mințiți de zeci de ani! Dacă nu acum, când vom lua atitudine? De noi depinde să schimbăm ceva! Să nu-i mai lăsăm să ne calce în picioare!”

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu puternic într-o locuință din Tulcea. Proprietara, salvată de pompieri

Publicat

foc
sursa foto: Arhiva

O bătrână din municipiul Tulcea a fost salvată, duminică, de lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, dintr-un incendiu izbucnit cel mai probabil din cauza unei lumânări sau a unei candele aprinsă care a fost lăsată nesupravegheată.

ISU Delta a anunţat că în momentul sosirii pompierilor incendiul se manifesta cu flacără deschisă şi cu degajare mare de fum.

“Pompierii au găsit în locuinţă o persoană de sex feminin de aproximativ 80 de ani, pe care au evacuat-o. Din fericire, femeia este conştientă şi nu a suferit vătămări”, a menţionat reprezentantul ISU Delta, Florentin Daciu.

Potrivit sursei, incendiul a izbucnit după ce o candelă sau o lumânare aprinsă a fost lăsată nesupravegheată. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

DATE OFICIALE, 5 aprilie 2020: 3.864 – numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în România. S-au înregistrat 251 de cazuri noi. Numărul deceselor: 148

Publicat

Potrivit datelor OFICIALE furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul persoanelor confirmate ca infectate cu noul coronavirus a ajuns duminică, 5 aprilie 2020, la 3.864. În decurs de 24 de ore de la ultima informare s-au înregistrat 251 de cazuri noi. Potrivit sursei citate, în România până la această dată au murit 148 de persoane infectate cu COVID-19. Din totalul persoanelor infectate, 374 s-au vindecat.

Conform Conform Grupului de Comunicare Strategică, până astăzi, 5 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 148 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 251 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 141 de pacienți.

Numărul de cazuri confirmate, pe județe, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică:

Nr. crt.

Județ

Număr de cazuri confirmate

1.

Alba

33

2.

Arad

150

3.

Argeș

25

4.

Bacău

38

5.

Bihor

46

6.

Bistrița-Năsăud

42

7.

Botoșani

68

8.

Brașov

131

9.

Brăila

11

10.

Buzău

12

11.

Caraș-Severin

21

12.

Călărași

30

13.

Cluj

110

14.

Constanța

114

15.

Covasna

47

16.

Dâmbovița

23

17.

Dolj

27

18.

Galați

101

19.

Giurgiu

24

20.

Gorj

8

21.

Harghita

1

22.

Hunedoara

124

23.

Ialomița

56

24.

Iași

88

25.

Ilfov

78

26.

Maramureș

42

27.

Mehedinți

12

28.

Mureș

57

29.

Neamț

160

30.

Olt

11

31.

Prahova

26

32.

Satu Mare

21

33.

Sălaj

8

34.

Sibiu

49

35.

Suceava

1.215

36.

Teleorman

21

37.

Timiș

176

38.

Tulcea

6

39.

Vaslui

13

40.

Vâlcea

8

41.

Vrancea

79

42.

Mun. București

552

TOTAL

3.864

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 38.623 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 766 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 3.300 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 310 dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 7.935 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 20.012.571 de lei.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 401 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 236 în Italia, 15 în Franța, 8 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 27 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 4 aprilie 2020, au fost raportate 517.443 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARACAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAŢI*
Italia119.827 (+4.585)14.681 (+764)20.996 (+1.238)
Spania117.710 (+7.472)10.935 (+932)34.219 (+3.706)
Franţa64.338 (+5.233)6.507 (+2.004)15.574 (+1.439)
Germania79.696 (+6.174)1.017 (+145)26.400 (+1.825)
Regatul Unit38.168 (+4.450)3.605 (+684)215 (+6)

 

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 4 APRILIE 2020

CAZURI CONFIRMATEDECEDAȚIVINDECAȚI*
1.082.054 (+81.805)58.142  (+6.627)247.273 (+20.604)

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/

* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 3-4 aprilie 2020

Citește mai departe

EVENIMENT

OFICIAL: Încă două persoane infectate cu noul coronavirus au murit. Numărul total al deceselor în România a ajuns la 148

Publicat

coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, 5 aprilie 2020, că încă două persoane care erau infectate noul coronavirus au murit. Este vorba despre un bărbat de 82 de ani din Galați și o femeie de 70 de ani din Giurgiu. Numărul total al persoanelor decedate în România de la începutul epidemiei a ajuns, duminică, la ora 12.30, la 148.

Deces 147

Bărbat, 82 ani din Caminul de bătrâni, jud. Galați.

Data confirmării: 03.04.2020.
Data internării: 03.04.2020 – BoIi Infecțioase -ATI.
Data deces: 04.04.2020.
Comorbidități: demență, cardiopatie ischiemica, fibrilatie atrială, insuficiență cardiacă.

Deces 148

Femeie, 70 ani din jud. Giurgiu. Internată și izolată în SUUB în 03.04.2020.
Data recoltarii: 03.04.2020.
Data confirmării: 04.04.2020.
Data deces: 04.04.2020.
Comorbidități: Insuficiență renală cronică dializată

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate