Connect with us

EVENIMENT

Parc amenajat cu fonduri europene, pe locul unei foste gropi de deșeuri, în Sibiu. Investiție de peste 14 milioane de lei

Publicat

În cartierul Tilișca din municipiul Sibiu va fi construit un nou parc, pe o suprafață de 6,2 hectare, cu locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă și piste de biciclete. Amenajarea va fi finanțată din fonduri europene, investiția totală fiind de 14,77 milioane de lei.

Contractul de finanțare pentru transformarea într-un parc modern a unui teren care în trecut a fost ocupat cu deșeuri din construcții, a fost semnat la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, de către primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, director general ADR Centru.

Spațiul unde va fi construit noul parc se află în imediata apropiere a cartierului Tilișca, fiind delimitat de străzile Preot Bacca și Săcel, urmând să deservească, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructură locală, comunitatea din acest cartier al municipiului Sibiu.

Noua structură de recreere din oraș, ce va cuprinde locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă, piste de biciclete și multe alte facilități, va fi realizată cu o investiție în valoare totală de peste 14,77 milioane lei, din care aproximativ 13,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO .

“Un element esențial pentru calitatea vieții in Sibiu este existența unor zone verzi cât mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor și pentru a crește calitatea mediului în oraș. Parcul Tilișca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului, totalizând 6,2 hectare de zonă verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbană pe care Primăria Sibiu îl inițiază, transformând un fost spațiu de depozitare a materialelor de construcții într-un parc pentru promenadă și agrement”, a declarat Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Proiectul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” presupune crearea și dotarea unei zone verzi cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului și plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”.

Se vor executa lucrări de stabilizare a versantului și crearea unui sistem de scări, ce vor oferi accesul în zona de promenadă dinspre strada Săcel. Pe suprafața complet reamenajată se vor crea alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, se va construi o fântână arteziană și se va crea un teren de sport multifuncțional, care va avea amenajat un teren de minigolf.

În cadrul parcului vor fi delimitate și dotate cu echipamente specifice o zonă de joacă pentru copii, dar și o zonă de fitness în aer liber, precum și una pentru o mini-tiroliană. Parcul va avea mobilier urban complet nou, panouri informative, cișmele, suporți pentru parcare biciclete, propria rețea Wi-Fi și sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate.

Terenul obiect al investiției va fi complet racordat la utilitățile publice, va avea propriile sisteme de irigații, de iluminat și de supraveghere video, fiind amplasate inclusiv toalete cu igienizare automatizată.

Prin acest proiect va fi amenajată și strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv rețelele de apă si canalizare din corpul acesteia.

 

”Pentru municipalitatea din Sibiu, în precedenta perioadă de finanțare am avut încheiate 10 contracte, prin care s-au atras peste 11,5 milioane euro, care au asigurat dezvoltarea acestui important pol urban din Regiunea Centru. S-au reabilitat obiective locale importante și unități de învățământ, s-a investit în infrastructura de transport, dar și cea medicală. Acum, pe programul REGIO 2014-2020, avem deja contractate 15 proiecte, prin care se vor folosi sume totale de peste 27 milioane euro, în timp ce alte 7 proiecte, cu o sumă totală de peste 190 milioane lei sunt în faze avansate de evaluare și contractare. Administrația publică locală investește în eficientizare energetică, în reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale de transport și a celei de petrecere a timpului liber, iar multe proiecte au diverse componente de tip “smart”, cum ar fi toaletele cu igienizare automată și stâlpii de iluminat “inteligenți” din noul parc Tilișca. Pentru acest proiect, spațiile de recreere proiectate presupun creșterea diversității și eliminarea monotoniei din spațiile urbane, în vederea creșterii posibilităților de relaxare și de deconectare de la tumultul cotidian pentru cetățeni”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sibienii au răspuns la chestionarul „Care sunt provocările Sibiului?”, cu ocazia elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU 2023). Una dintre cele mai mari provocări identificate de către respondenți a fost considerată lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care să treacă dincolo de valoarea ofertei culturale a orașului și care să fie susținută de o infrastructură adecvată. Prin intermediul unei abordări integrate teritorial, Municipiul Sibiu obține acum finanțare nerambursabilă, pentru reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat, vacant și neutilizat din interiorul municipiului, practic pentru transformarea acestui teren din cartierul Tilișca într-o zonă modernă de agrement, potrivită pentru petrecerea timpului liber și dorită de comunitatea locală.

Cererea de finanțare cu titlul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4.2. – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a investiției este de 14.774.796,73 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 13.452.602,12 lei, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile ale proiectului. Se estimează ca lucrările să se finalizeze până în data de 30 noiembrie 2022. Detalii privind acest proiect se regăsesc în Fișa tehnică atașată prezentului material de presă.

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Conducerea Penitenciarului Craiova reacționează după interviul acordat de Gheorghe Dincă

Publicat

dinca
Arhivă foto

Conducerea Penitenciarului Craiova reacționează după interviul acordat de „monstrul” din Caracal, Gheorghe Dincă, și transmite, vineri seara, că interviul a fost realizat prin avocat.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Craiova, Andrei Oțel, a transmis, vineri seara, un comunicat de presă prin care arată cum s-a realizat interviul acordat de Gheorghe Dincă, încarcerat.

„Având în vedere aspectele apărute în mass-media cu privire la legătura telefonică dintre o persoană privată de libertate (Gheirghe Dincă – n.r.) și un jurnalist, conducerea Penitenciarului Craiova aduce la cunoștința opiniei publice faptul că respectiva conversație s-a realizat prin intermediul avocatului, fiind invocat dreptul la convorbiri telefonice, dar și confidențialitatea interacțiunii cu apărătorul”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, la nivelul instituției se desfășoară o cercetare administrativă pentru a se stabili dacă au existat încălcări ale cadrului legal în acest caz.

Sunt verificări la Penitenciarul din Craiova, după ce Gheorghe Dincă, bărbatul care a recunoscut că a ucis și ars două fete în domiciliul lui din Caracal, județul Olt, a acordat un interviu presei fără ca acesta să fi fost aprobat.

Un interviu acordat de Gheorghe Dincă a apărut în Gândul. „Monstrul” de la Caracal a povestit cum a violat-o pe Alexandra Măceșanu și cum a legat-o apoi de pat, în „camera groazei”, dar și cum a fost anchetat de polițiști și procurori, inclusiv de ofițeri FBI. Dincă vorbește despre modul în care a decurs ancheta și cum ar fi fost forțat să-și recunoască faptele.

La trei ani de când a fost arestat preventiv, acuzat că le-a violat, ucis și ars pe Alexandra Măceșanu (15 ani) și Luiza Melencu (18 ani), procesul lui Gheorghe Dincă a ajuns la final în prima instanță, la Tribunalul Olt. În septembrie urmează să fie pronunțată sentința.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ECONOMIE

Ministrul Energiei: Investim în dezvoltarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale

Publicat

fonduri modernizare msursa foto virgil popescu fb
sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

Mai multe proiecte ale companiei Transgaz au fost trimise vineri Băncii Europene de Investiţii (BEI), în vederea finanţării, a informat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe propria sa pagină de Facebook.

„Investim în dezvoltarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale! Astăzi au fost transmise către BEI, în vederea finanţării următoarele proiecte ale Transgaz: conductă de transport gaze naturale Marea Neagră – Podişor – 477.698.014 euro (valoare totală investiţie – TVA inclus -, din care 32.454.064 euro finanţare solicitată din Fondul pentru Modernizare), conductă de transport gaze naturale Gherceşti – Jitaru – 77.284.760 euro (valoare totală investiţie – TVA inclus -, din care 39.899.799 euro finanţare solicitată din Fondul pentru Modernizare), conductă de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orşova – Prunişor – 147.960.699 euro (valoare totală investiţie – TVA inclus -, din care 62.505.216 euro finanţare solicitată din Fondul pentru Modernizare”, a notat el.

Anterior, tot pe Facebook, şeful de la Energie a anunţat că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa.

„O nouă promisiune îndeplinită! Astăzi am semnat autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică), care va fi realizată de Transgaz. Există şi finanţare pentru asta, inclusiv din Fondul pentru Modernizare. Conducta va trece prin judeţele Mehedinţi şi Caraş-Severin (municipiile Caransebeş & Orşova, plus localităţile Băile Herculane, Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Căzăneşti, Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni, Obreja, Prunişor, Husnicioara, Căzăneşti, Siseşti, Ilovăţ, Bâlvăneşti, Godeanu, Balta, Podeni, Cireşu şi Iloviţa)”, a scris Popescu.

Potrivit acestuia, prin realizarea acestei conducte, se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităţilor din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 113 agenţi economici în judeţul Mehedinţi, precum şi aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituţii publice (şcoli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) şi aproximativ 231 de agenţi economici în judeţul Caraş-Severin”, a subliniat oficialul de la Energie.

De asemenea, execuţia acestei conducte de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale a staţiunii turistice Băile Herculane, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii zonei prin atragerea de investitori şi valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradul de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului şi la bugetele locale. Agerpres

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Atac într-un oraș din Muntenegru. Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte șase au fost rănite

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite după ce un individ a deschis focul în oraşul Cetinje, situat în sud-vestul statului Muntenegru, anunţă autorităţile locale.

Conform serviciilor de intervenţie, un individ în vârstă de 34 de ani a deschis focul în oraşul Cetinje, situat la aproximativ 40 de kilometri de Podgoriţa, după o dispută familială.

Cel puţin 11 persoane au fost ucise, iar alte şase, inclusiv un agent de poliţie, au fost rănite în atac, potrivit bilanţului preliminar, informează agenţia The Associated Press.

Autorul atacului a fost împuşcat mortal de forţele de ordine.

Potrivit postului public RTCG, trei dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Summer Well 2022: Sunt așteptați aproximativ 15.000 de oameni. Efectivele de polițiști și jandarmi, suplimentate

Publicat

summer well 2022 sursa foto fb
sursa foto: Facebook / Summer Well Festival, arhivă foto

Festivalul Summer Well 2022 începe, vineri, în incinta Domeniului Ştirbey din oraşul Buftea, iar autorităţile estimează participarea a 15.000 de persoane, prefectul judeţului Ilfov, Simona Neculae, anunţând că s-au dispus o serie de măsuri pentru menţinerea unui climat de siguranţă şi linişte publică la acest eveniment care se va încheia duminică.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, Anne-Marie Ciolcă, a informat că au fost suplimentate efectivele operative. Aproximativ 215 poliţişti de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, arme şi muniţii, acţiuni speciale şi prevenire, criminalişti vor fi în zona de desfăşurarea a festivalului şi în zona adiacentă, împreună cu efective din cadrul altor instituţii cu atribuţii în domeniu.

„Pentru că orice festival trebuie să se desfăşoare fără evenimente negative, conducerea de Poliţie a Judeţului Ilfov a dispus o serie de măsuri pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pentru protejarea participanţilor şi creşterea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

În acest context, efectivele operative de poliţie au fost suplimentate”, a precizat Ciolcă, într-o declaraţie de presă susţinută la Domeniul Ştirbey din Buftea.

Poliţii rutieri din Ilfov vor fi prezenţi pe traseele de deplasare şi vor asigura fluenţa traficului pietonal şi vor acţiona pentru depistarea persoanelor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

Festivalul Summer Well 2022: Ce a precizat Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov

Anne-Marie Ciolcă a subliniat că vor fi prezenţi poliţişti cu câini special antrenaţi pentru depistarea drogurilor.

„Pentru un plus de siguranţă au fost constituite rezerve de intervenţie cu luptători de la acţiuni speciale, capabili să intervină în cel mai scurt timp dacă situaţia o va impune”, a adăugat ea.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să circule cu viteză moderată, să nu consume băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive, să folosească locurile de parcare special amenajate şi să nu lase la vedere bunuri de valoare sau documente.

Festivalul Summer Well 2022: Recomandări pentru participanți

Participanţilor la festival, poliţiştii le atrag atenţia să nu accepte băuturi, ţigări sau alimente de la persoane necunoscute, să evite, pe timpul nopţii, locurile izolate sau întunecate.

Jandarmii vor acţiona cu scop preventiv şi descurajator în ceea ce priveşte săvârşirea de fapte antisociale, a transmis locotenentul Petru Vlad Turcescu de la IJJ Ilfov.

Agenţia Naţională Antidrog a anunţat că va desfăşura în acest weekend, la nivel naţional, activităţi de prevenire a consumului de droguri la cele mai importante evenimente. Agerpres

Citește mai departe