Connect with us

EVENIMENT

Parc amenajat cu fonduri europene, pe locul unei foste gropi de deșeuri, în Sibiu. Investiție de peste 14 milioane de lei

PublicatÎn cartierul Tilișca din municipiul Sibiu va fi construit un nou parc, pe o suprafață de 6,2 hectare, cu locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă și piste de biciclete. Amenajarea va fi finanțată din fonduri europene, investiția totală fiind de 14,77 milioane de lei.

Contractul de finanțare pentru transformarea într-un parc modern a unui teren care în trecut a fost ocupat cu deșeuri din construcții, a fost semnat la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, de către primarul Astrid Cora Fodor și Simion Crețu, director general ADR Centru.

Spațiul unde va fi construit noul parc se află în imediata apropiere a cartierului Tilișca, fiind delimitat de străzile Preot Bacca și Săcel, urmând să deservească, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructură locală, comunitatea din acest cartier al municipiului Sibiu.

Noua structură de recreere din oraș, ce va cuprinde locuri de joacă, terenuri de sport, alei de promenadă, piste de biciclete și multe alte facilități, va fi realizată cu o investiție în valoare totală de peste 14,77 milioane lei, din care aproximativ 13,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile REGIO .

“Un element esențial pentru calitatea vieții in Sibiu este existența unor zone verzi cât mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor și pentru a crește calitatea mediului în oraș. Parcul Tilișca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului, totalizând 6,2 hectare de zonă verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbană pe care Primăria Sibiu îl inițiază, transformând un fost spațiu de depozitare a materialelor de construcții într-un parc pentru promenadă și agrement”, a declarat Astrid Cora Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Proiectul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” presupune crearea și dotarea unei zone verzi cu utilități de recreere și petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului și plantare de material dendrologic specific amenajamentelor tip „parc”.

Se vor executa lucrări de stabilizare a versantului și crearea unui sistem de scări, ce vor oferi accesul în zona de promenadă dinspre strada Săcel. Pe suprafața complet reamenajată se vor crea alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, se va construi o fântână arteziană și se va crea un teren de sport multifuncțional, care va avea amenajat un teren de minigolf.

În cadrul parcului vor fi delimitate și dotate cu echipamente specifice o zonă de joacă pentru copii, dar și o zonă de fitness în aer liber, precum și una pentru o mini-tiroliană. Parcul va avea mobilier urban complet nou, panouri informative, cișmele, suporți pentru parcare biciclete, propria rețea Wi-Fi și sisteme de supraveghere video a spațiilor amenajate.

Terenul obiect al investiției va fi complet racordat la utilitățile publice, va avea propriile sisteme de irigații, de iluminat și de supraveghere video, fiind amplasate inclusiv toalete cu igienizare automatizată.

Prin acest proiect va fi amenajată și strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului și strada Săcel, inclusiv rețelele de apă si canalizare din corpul acesteia.

 

”Pentru municipalitatea din Sibiu, în precedenta perioadă de finanțare am avut încheiate 10 contracte, prin care s-au atras peste 11,5 milioane euro, care au asigurat dezvoltarea acestui important pol urban din Regiunea Centru. S-au reabilitat obiective locale importante și unități de învățământ, s-a investit în infrastructura de transport, dar și cea medicală. Acum, pe programul REGIO 2014-2020, avem deja contractate 15 proiecte, prin care se vor folosi sume totale de peste 27 milioane euro, în timp ce alte 7 proiecte, cu o sumă totală de peste 190 milioane lei sunt în faze avansate de evaluare și contractare. Administrația publică locală investește în eficientizare energetică, în reabilitarea și modernizarea infrastructurii locale de transport și a celei de petrecere a timpului liber, iar multe proiecte au diverse componente de tip “smart”, cum ar fi toaletele cu igienizare automată și stâlpii de iluminat “inteligenți” din noul parc Tilișca. Pentru acest proiect, spațiile de recreere proiectate presupun creșterea diversității și eliminarea monotoniei din spațiile urbane, în vederea creșterii posibilităților de relaxare și de deconectare de la tumultul cotidian pentru cetățeni”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sibienii au răspuns la chestionarul „Care sunt provocările Sibiului?”, cu ocazia elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU 2023). Una dintre cele mai mari provocări identificate de către respondenți a fost considerată lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care să treacă dincolo de valoarea ofertei culturale a orașului și care să fie susținută de o infrastructură adecvată. Prin intermediul unei abordări integrate teritorial, Municipiul Sibiu obține acum finanțare nerambursabilă, pentru reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat, vacant și neutilizat din interiorul municipiului, practic pentru transformarea acestui teren din cartierul Tilișca într-o zonă modernă de agrement, potrivită pentru petrecerea timpului liber și dorită de comunitatea locală.

Cererea de finanțare cu titlul ”Crearea unui parc în zona cartierului Tilișca” a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiții 4.2. – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a investiției este de 14.774.796,73 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 13.452.602,12 lei, diferența fiind reprezentată de contribuția Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile ale proiectului. Se estimează ca lucrările să se finalizeze până în data de 30 noiembrie 2022. Detalii privind acest proiect se regăsesc în Fișa tehnică atașată prezentului material de presă.


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

VIDEO: ”Ninsoarea mieilor”. NINGE abundent în centrul țării, mai ales la munte în Brașov, Covasna și Harghita

Publicat

Ninge abundent pe arii extinse în centrul țării, mai ales în zonele montane din județele Brașov, Covasna și Harghita.

DRDP Brașov intervine cu mai mult de 80 de utilaje dotate cu lamă și răspânditor de sare pe toate drumurile naționale afectate de ninsoare și viscol.

O atenţionare Cod galben de ninsori și viscol este în vigoare până sâmbătă la ora 16:00. La munte se anunță ninsori moderate cantitativ (15 – 20 l/mp) și un strat nou de zăpadă.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 70…90 km/h, iar la peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h și va fi viscol, vizibilitatea fiind redusă.

Avertizarea vizează județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Bacău, Vrancea și Buzău.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Mașină făcută scrum, după ce a fost cuprinsă de flăcări pe o stradă din Bistrița

Publicat

Un autoturism a fost distrus de flăcări, sâmbătă dimineață, pe o stradă din municipiul Bistrița.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, sâmbătă dimineață, în jurul orei 01.40, Detașamentul de Pompieri Bistrița a intervenit cu un echipaj de pompieri și un echipaj de prim ajutor SMURD la un incendiu izbucnit la un autoturism în municipiul Bistrița, pe strada Mihai Eminescu.

Echipajele de interventie au găsit incendiul care se manifesta generalizat și au procedat pentru lichidarea acestuia.

Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire.

Nu au fost înregistrate victime.

Citește mai departe

EDUCATIE

Câte cazuri de infectări în rândul elevilor s-au înregistrat în perioada 1 – 5 martie

Publicat

Ministerul Educaţiei informează vineri seara că, în perioada 1 – 5 martie, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar s-au înregistrat un număr de 263 de infectări cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor.

Potrivit sursei citate, s-au înregistrat, de asemenea, 380 de infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

În aceeaşi perioadă, un număr de 293 clase/grupe şi-au suspendat activitatea. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Incendiu puternic la acoperișul Prefecturii din Suceava

Publicat

Un incendiu puternic a izbucnit, sâmbătă dimineață, la acoperișul Palatului Justiției din Suceava.

Potrivit ISU Suceava, la fața locului intervin pompierii cu patru autospeciale și o autoscară, precum și două ambulanțe SMURD.

Din primele informații, nu sunt înregistrate victime.

Stire in actualizare

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate