Connect with us

ACTUALITATE

Parcul de Sculptură de la Căsoaia – Arad, accesibil turiştilor pentru prima dată după aproape trei decenii

Publicat

Parcul de Sculptură Monumentală de lângă satul de vacanţă Căsoaia, unde se află 72 de lucrări realizate în urmă cu 40 de ani, este din nou accesibil turiştilor, după aproape trei decenii în care vizitarea s-a făcut cu dificultate din cauza vegetaţiei abundente crescute, pentru că zona nu a mai fost întreţinută de autorităţi.

Reprezentanţii Centrului Cultural Judeţean (CCJ) Arad au declarat, joi, pentru AGERPRES, că lucrările de defrişare a vegetaţiei care a invadat parcul sunt aproape finalizate, dar turiştii pot deja să intre pentru a admira sculpturile de mari dimensiuni existente.

Pentru lucrările de defrişare s-au alocat 45.000 de lei, iar buruienile dense care împiedicau accesul persoanelor au fost tăiate.

„Deja am avut primele grupuri organizate de turişti, veniţi din China, Ungaria şi Timişoara. Parcul Sculpturilor va fi promovat, în următoarea perioadă, pentru a atrage vizitatori, în condiţiile în care aici există lucrări de artă deosebite”, a declarat purtătorul de cuvânt al CCJ Arad, Corina Huţan.

Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, până în 1985 adunându-se 72 de lucrări executate de 56 de artişti români şi unul din Ungaria. Cele mai multe lucrări au fost realizate după 1979, în cadrul Simpozionului Naţional de Sculptură. Printre lucrările de mari dimensiuni existente se numără câteva aparţinând artistului George Apostu, ceea ce clasează parcul pe locul doi naţional ca şi importanţă după cel de la Târgu-Jiu, unde se află opere ale lui Constantin Brâncuşi.

Sculpturile nu au fost conservate sau puse în valoare din cauză că Primăria Târnova, de care aparţinea locul, nu a avut fonduri să întreţină parcul, situat pe un deal şi abandonat după 1990. În 2017, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Târnova au ajuns la o înţelegere privind exploatarea turistică a complexului, terenul de aproximativ 45 de hectare fiind transferat la autorităţile judeţene pentru a se aloca fondurile necesare întreţinerii, dar şi pentru investiţii ulterioare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Expoziția „Anuala artiștilor botoșăneni”, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

expoziția „anuala artiștilor botoșăneni”, la galeriile de artă botoșani

Publicitate

Muzeul Judeţean Botoșani găzduiește, în perioada 10-20 ianuarie 2025, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția ,,Anuala artiștilor botoșăneni”. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani și curatoriat de muzeograful Ana Coșereanu și artistul Liviu Șoptelea.

Expoziția reunește pe simeze peste 60 de lucrări realizate în diverse tehnici – pictură (ulei pe pânză, acrilic pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Publicat

ziua culturii naționale la muzeul național al literaturii române iași

Publicitate

Ziua Culturii Naționale, marcată anual în România și în Republica Moldova pe 15 ianuarie, dată în care se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), este sărbătorită la Muzeul Național al Literaturii Române Iași printr-o serie de evenimente și expoziții speciale.

Evenimente culturale și artistice:

→ La Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, elevi ai Liceului Teoretic „Miron…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Părintele Octavian Poduț va fi înmormântat la Tocileni, lângă biserica pe care abia începuse să o construiască

Publicat

video: duhovnicul creștinilor din tocileni, comuna stăuceni, a trecut la

Publicitate

Părintele Marin Octavian Poduț va fi înmormântat lângă biserica pe care abia începuse să o construiască. Familia a anunțat că trupul neînsuflețit a fostdepus la Biserica din Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoşani. Slujba de înmormântare va avea loc duminicǎ 12.01.2025 la Biserica din Tocileni, comuna Stăuceni.

 

„Cu nemărginită și profundǎ durere anunțǎm trecerea în neființă a celui care a fost preot paroh timp de 44 de ani al…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prag redus pentru confiscarea vehiculelor care transportă lemne fără acte. Noul Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial

Publicat

lemne.jpg

Publicitate

Noul Cod silvic a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. „Nu mai vorbim doar despre lemn, ci și despre importanța pădurii pentru fiecare dintre noi, ca mediu de relaxare și de deconectare, ca aliat de încredere în lupta împotriva schimbărilor climatice”, afirmă ministrul Mediului, Mircea Fechet, scrie alba24.ro.

„Mă bucur că, după 15 ani, avem un nou Cod Silvic – elaborat prin PNRR, de un grup de profesioniști în domeniu, din care au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe