EVENIMENT
Parcurile și spațiile verzi din orașe încetinesc procesul de îmbătrânire celulară, potrivit unui studiu

Potrivit unui studiu publicat în revista Science Advances, parcurile și spațiile verzi din orașe nu doar contribuie la atenuarea căldurii și conservarea biodiversității, ci și încetinesc procesul de îmbătrânire celulară. Conform cercetării, persoanele care locuiesc în apropierea „insulelor de verdeață” prezintă, în medie, un aspect biologic mai tânăr cu doi ani și jumătate față de celelalte, conform AFP.
„Viaţa petrecută în proximitatea mai multor spaţii verzi poate să vă ajute să fiţi mai tineri decât vârsta voastră adevărată”, a explicat Kyeezu Kim, autoarea principală a studiului, înscrisă la studii postdoctorale la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Northwestern din statul american Illinois.
„Credem că descoperirile noastre au implicaţii importante pentru planificarea urbană în materie de expansiune a infrastructurii verzi, pentru a promova sănătatea publică şi pentru a reduce disparităţile în materie de sănătate”, a adăugat ea.
O legătură fusese deja stabilită între expunerea la spaţiile verzi şi o mai bună sănătate cardiovasculară, precum şi cu rate de mortalitate mai scăzute.
Cercetătorii estimează că activitatea fizică şi interacţiunile sociale asociate cu frecventarea parcurilor joacă un anumit rol în această constatare. Însă faptul că parcurile în sine încetinesc îmbătrânirea celulară nu fusese clarificat până acum.
Echipa care a realizat studiul publicat miercuri a examinat modificările chimice ale ADN-ului, un proces cunoscut sub numele de „metilare”.
Studii precedente au arătat că „ceasurile epigenetice” bazate pe metilarea ADN-ului pot să prezică probleme de sănătate, precum maladiile cardiovasculare, cancerul şi alterarea funcţiilor cognitive, şi să reprezinte o modalitate mai precisă de măsurare a vârstei decât anii calendaristici.
„Parcurile și spațiile verzi din orașe încetinesc procesul de îmbătrânire celulară, potrivit unui studiu. Disparităţi ale beneficiilor
Noul studiu a monitorizat peste 900 de persoane – albe şi de culoare – din patru oraşe americane (Birmingham, Chicago, Minneapolis şi Oakland) într-un interval de 20 de ani, din 1986 până în 2006.
Cu ajutorul unor imagini satelitare, cercetătorii au măsurat distanţele dintre adresele participanţilor şi zonele ocupate de parcuri, studiind totodată eşantioane sangvine prelevate în al 15-lea an, apoi în al 20-lea an al studiului, pentru a determina vârstele lor biologice.
Autorii studiului au construit apoi modele ştiinţifice pentru a evalua rezultatele şi au ţinut cont de o serie de variabile care ar fi putut să le afecteze, precum educaţia, veniturile şi fumatul.
Astfel, ei au constatat că persoanele ale căror locuinţe erau înconjurate de verdeaţă într-un procent de 30% pe o rază de 5 kilometri erau, în medie, mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani decât persoanele ale căror locuinţe sunt înconjurate de verdeaţă într-un procent de 20%.
Însă beneficiile nu au fost aceleaşi pentru toţi participanţii la studiu.
„Parcurile și spațiile verzi din orașe încetinesc procesul de îmbătrânire celulară, potrivit unui studiu. Noul studiu a fost „bine conceput”.
Persoanele de culoare care trăiesc în proximitatea spaţiilor verzi erau doar cu un an mai tinere decât vârsta lor reală, în timp ce persoanele albe erau cu trei ani mai tinere.
„Alţi factori, precum stresul, calitatea spaţiilor verzi învecinate şi alţi factori sociali, pot afecta importanţa binefacerilor aduse de spaţiile verzi în materie de vârstă biologică”, a explicat Kyeezu Kim, adăugând că aceste disparităţi ar trebui să facă obiectul unor cercetări mai ample.
De exemplu, parcurile situate în cartierele defavorizate şi utilizate pentru activităţi ilegale riscă să fie mai puţin frecventate şi, deci, mai puţin benefice.
Cercetările din viitor ar putea examina legătura dintre spaţiile verzi şi consecinţe specifice asupra sănătăţii, a adăugat coordonatoarea studiului. Modul în care zonele verzi reduc îmbătrânirea nu este nici el foarte clar cunoscut, a mai spus ea.
Se ştie doar că acest impact există.
Manuel Franco, profesor de epidemiologie la Universităţile Alcala şi Johns Hopkins, consideră că noul studiu a fost „bine conceput”.
„Avem dovezi ştiinţifice mai numeroase şi de o mai bună calitate pentru a creşte şi a promova utilizarea spaţiilor verzi urbane”, a declarat Manuel Franco, care nu a participat la realizarea noului studiu. Agerpres
EVENIMENT
HOROSCOP pentru săptămâna 31 martie – 6 aprilie. Comunicarea SINCERĂ este cheia pentru a rezolva orice conflict

Astrologia este știința ce ne oferă o fereastră către înțelegerea influenței astrelor asupra destinului nostru. Fiecare semn zodiacal are propriile trăsături, temperamente și tendințe. Vezi ce ți-a pregătit Universul pentru această săptămână.
Berbec
În această săptămână, ai ocazia să îți revizuiești planurile și să îți reînnoiești angajamentele. Este un moment bun pentru a face ajustări în carieră sau în relațiile tale. Fii atent la detalii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Cine sunt Alcoolicii Anonimi din Alba. Grupul de suport pentru dependenții de alcool, jocuri de noroc și droguri

Luptă în fiecare zi, pentru fiecare zi de abstinență. Este o luptă grea, dar necesară pentru ei. Ei nu au nume sunt anonimi. Dar pot fie oricare dintre noi. Sunt oameni care pot fi ușor catalogați bețivi, drogați, sau paria. Însă doar ei știu prin ce au trecut și cum au ieșit la suprafață
Și-au găsit puterea de a renunța la adicții în grup. În grupul de suport mai exact. Ei sunt Alcoolicii Anonimi și au o filiala la Alba.
Nu sunt psihologi, terapeuți, sau psihiatri,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea derby-ului clujean: Trebuie să abordăm foarte AGRESIV meciul din primul minut

CFR Cluj întâlnește, luni seara în deplasare, pe „U”, în primul derby din istorie în play-off. Dan Petrescu este optimist că echipa lui va face un meci bun contra formației lui Sabău și consideră că șansele sunt egale înaintea acestei confruntări.
„Cred că toți jucătorii vor fi apți pentru meciul de mâine, azi va avea loc ultimul antrenament, normal ar trebui să fie toți la antrenament. Nu contează când jucăm, mi se pare normal să fim și primii, și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Decizie după patru ani, la Judecătoria Aiud: Cazul unui minor care a furat un laptop dintr-un tren pentru a avea bani de droguri

La mai bine de patru ani de la comiterea unui furt dintr-un tren aflat în stația CFR Războieni Cetate, din Alba, făptașul, un minor, dar și un complice și-au aflat sentința.
Este vorba despre un furt care s-a petrecut în luna septembrie a anului 2021, dar care a primit o decizie în primă instanță abia în data de 28 martie 2025.
Minorul a furat un rucsac în care se afla un laptop în valoare de 7500 de lei, dar pe care l-a vândut pe 300 de lei pentru a-și cumpăra…
Citește mai mult pe Alba24.ro