Connect with us

ACTUALITATE

Parlamentarii vor să-i oblige pe copii să-și întrețină părinții, însă nu cunosc legislația. Au încurcat codurile penale

Publicat

Mai mulți deputați și senatori, marea majoritate de la PSD, au inițiat proiectul „Legea recunoștinței între generații”. Semnatarii proiectului de lege care vrea să îi oblige pe copii să-și întrețină părinții și bunicii ce au nevoie de sprijin material s-au încurcat în Codurile penale atunci când au prevăzut sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste obligații. Ei fac trimitere la un articol care într-adevăr se referă la infracțiuni contra familiei, dar în vechiul Cod penal. În noul Cod penal, articolul invocat vizează „neglijenţa în păstrarea informaţiilor – infracţiuni de serviciu”.

„Legea recunoştinţei între generaţii” este semnată de 73 de deputați și senatori, majoritatea de la PSD, și prevede obligația copiilor majori apţi de muncă „să îşi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”. Cei care încalcă aceste obligații sunt amenințați cu sancțiuni, mai exact cu pedepse cu închisoarea.

„Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile prezentei legi constituie infracțiune și se sancționează conform articolului 305 din Codul Penal”, prevede proiectul de lege.

Articolul 305 se referă într-adevăr la abandonul în familie și la infracțiuni contra familiei, dar este articolul din vechiul Cod penal. Conform acestui articol din vechiul Cod penal privind abandonul în familie și infracțiuni contra familiei, pedeapsa este de închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, pentru cazurile de „părăsire, alungare sau lăsare fără ajutor”. Pentru situația de „neplată cu rea-credință, timp de 2 luni, a pensiei de întreținere stabilită pe cale judecătorească”, pedeapsa este de închisoare de la 6 luni la 3 ani.

În noul Cod penal, însă, articolul 305 se referă la „neglijenţa în păstrarea informaţiilor – infracţiuni de serviciu”. „Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. Infracțiunile contra familiei – abandonul de familie sunt prevăzute în noul Cod penal la articolul 378.

Acesta prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru săvârșirea de către persoana care are obligația legală de întreținere, față de cel îndreptățit la întreținere, a uneia dintre următoarele fapte:

  • părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
  • neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
  • neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească.

Nu este singura confuzie din proiect.

La articolul 8 se face referire la condiții și proceduri prevăzute tot în articolul 8: „Părinţii vitregi inapţi de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreţinerii lor de către copiii lor fireşti majori apţi de muncă, au dreptul la Intreţinere de la copiii vitregi majori apţi de muncă care dispun de mijloace suficiente, în condiţiile şi procedurile prevăzute la Art. 8”. Și la articolul 9 se face referire la condiţiile şi procedurile prevăzute la articolul 8, care nu prevede însă nicio procedură. Condiții și proceduri sunt prevăzute la articolul 7 al legii.

Proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere în data de 2 iulie.

Iniatorii susțin în nota de fundamentare că noul Cod Civil prevede deja pensia de întreținere, dar nu există o prevedere expresă care să oblige la întreținerea părinților. Aceasta putea fi obținută doar prin decizie judecătorească. Între semnatarii săi se află Marius Budăi – actualul ministru al muncii, Nicolae Bădălău – actualul ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, dar și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache.

Documentul prevede, la articolul 7, obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții.

„Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material

Dacă nu există un acord scris, ori testament, privind întreținerea părinților inapți de muncă, sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea  la rezolvare pe cale judecătorească fiind ultima soluție de urmat. 

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța de judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”, se precizează în proiect.

De asemenea, proiectul prevede obligația copiilor vitregi de a-și întreține părinții vitregi, obligația nepoților de a-și întreține bunicii și obligația copiilor majori de a-și întreține străbunicii.

sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe