Connect with us

EVENIMENT

Parlamentul a reglementat prin lege situaţia câinilor brevetați pentru salvare montană

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de lege care reglementează folosirea câinilor salvamont în intervenţiile în cazul avalanşelor şi la alte acţiuni.

Proiectul de lege privind câinii salvamont reglementează cadrul legal privind unităţile canine de intervenţie la avalanşă, constituite potrivit recomandărilor Comisiei Internaţionale de Salvare Alpină (ICAR-CISA).

Astfel, unitatea canină de intervenţie la avalanşă este echipajul compus dintr-un câine şi salvamontistul/jandarmul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice în cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, respectiv Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, respectând întocmai regulamentul acestora şi care a absolvit la zi verificările anuale.

Unităţile canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont constituite în urma obţinerii brevetului eliberat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România vor fi integrate în serviciile publice Salvamont din zonele cu risc de avalanşă prin încheierea unui contract de voluntariat sau de muncă şi vor fi puse, în caz de nevoie, la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi a inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, la cererea acestora.

La solicitare, unităţile canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont pot participa şi la alte acţiuni care necesită resurse specifice, precum: cutremur, căutare de suprafaţă, fără a se limita la acestea.

Conducătorul unităţii canine de intervenţie din cadrul serviciilor publice salvamont care este atestat salvator montan sau salvator de subteran beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum şi de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acţiunile de căutare.

Câinelui de serviciu din cadrul serviciilor publice salvamont i se asigură hrană sub formă uscată sau umedă. Hrana trebuie administrată ţinând cont de: vârstă, sex, talie, greutate, stare fiziologică, stare de sănătate, rasă, efortul depus, anotimp şi în funcţie de caracteristicile tipului de hrană folosit. Hrana trebuie să fie însoţită de un document din care să reiasă: caracteristicile, ingredientele, aditivii, analiza nutriţională, precum şi instrucţiunile de hrănire. Câinele de serviciu beneficiază de asistenţă medicală, tratamente medicale, vaccinări şi deparazitări periodice.

La scoaterea câinelui din serviciul activ din cadrul serviciilor publice Salvamont, conducătorul are dreptul absolut de adopţie gratuită, beneficiind în continuare de hrana asigurată de către serviciul Salvamont, care a fost ultimul beneficiar al serviciului acestuia.

Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES

Sursa foto: Facebook/ Câini de avalanșă

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş. Poșta Română a cumpărat dispozitive

Publicat

românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş.

Românii vor putea achita facturi cu cardul direct la poştaş. Poşta Română a cumpărat 7.000 de dispozitive mobile care permit procesarea de plăţi direct la persoană.

Astfel, atunci când vine poştaşul fie să aducă o factură, ea poate să fie plătită instant cu cardul, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio București FM.

Miercuri, a fost efectuată prima plată-test pentru a se verifica funcţionarea sistemului, a anunţat ministrul digitalizării, Bogdan-Gruia…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O femeie din Alba Iulia a dat în judecată Primăria. Va fi expropriată de un teren și nu este de acord cu despăgubirile primite

Publicat

o femeie din alba iulia a dat în judecată primăria.

O femeie a dat în judecată Primăria Alba Iulia și Consiliul Local. Acesta este proprietara unui teren pe care primăria vrea să îl exproprieze în interes public. Este vorba despre un teren din zona Alcala de Henares. 

Femeia în cauză nu este de acord cu prețul pentru despăgubiri, pe care primăria l-a stabilit pe metrul pătrat de teren expropriat: 10 lei. 

Drept urmare, aceasta a acționat în instanță Primăria și Consiliul Local. Un prim proces a avut loc, iar în data de 21…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

AMENZI de aproape 2,4 milioane de lei aplicate de Garda de Mediu în Cluj pe 2023

Publicat

1711603619 poluare e1709130692539.jpg

Pentru că poluarea olfactivă la Cluj a reapărut pe tapet zilele acestea, Cluj24 a solicitat Gărzii de Mediu o situație a sancțiunilor aplicate în anul trecut la nivelul județului și care au fost principalele fapte pentru care s-au aplicat acestea.

„În anul 2023 au fost efectuate 1.140 inspecții planificate și neplanificate la agenți economici și persoane fizice, aplicându-se 192 sancțiuni contravenționale (86 amenzi și 106 avertismente), în valoare totală…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Care sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate. Antioxidanți, vitamine, nutrienți și imunitate

Publicat

care sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate.

Care sunt fructele cu cele mai mari beneficii pentru sănătate: Există multe fructe care sunt recunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, iar selecția lor poate depinde și de preferințele individuale.

Iată câteva exemple de fructe cu multe beneficii pentru sănătate:

Portocalele: Bogate în vitamina C și alte antioxidante, portocalele sunt benefice pentru sistemul imunitar, sănătatea pielii și a ochilor și pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice.

Merele: Sunt o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe