Connect with us

EVENIMENT

Parlamentul European îşi reafirmă angajamentul faţă de aderarea Republicii Moldova la UE

Publicat

ue nu a reușit să ajungă la un acord privind
Arhivă foto

Eurodeputații au adoptat miercuri o rezoluție susținând că aderarea Republicii Moldova la UE ar fi o investiție geostrategică importantă pentru o Europă unită și puternică.

Eurodeputaţii îşi reafirmă sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării ţării în 2022, recunoscând în acelaşi timp progresele guvernului în ceea ce priveşte reformele şi nivelul de aliniere la acquis-ul UE.

Aceştia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârşitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplineşte cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor.

Între timp, Parlamentul solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democraţia şi statul de drept, să avanseze în direcţia punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE şi a zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată şi gravă la nivel internaţional şi transnaţional şi să continue eforturile de creştere a securităţii energetice a ţării.

Parlamentul European îşi reafirmă angajamentul faţă de aderarea Republicii Moldova la UE. Eurodeputaţii solicită Uniunii Europene să-i sancţioneze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc

Cu privire la încercările de destabilizare a Republicii Moldova, rezoluţia solicită UE şi statelor sale membre să îi sancţioneze imediat pe cei implicaţi.

Eurodeputaţii solicită Uniunii Europene să-i sancţioneze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc şi, după caz, afacerile şi organizaţiile lor politice, precum şi extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecaţi.

Parlamentul doreşte, de asemenea, ca UE să extindă domeniul de aplicare al regimului său de sancţiuni pentru a include acte de corupţie pasibile de pedeapsă care subminează securitatea, stabilitatea, instituţiile constituţionale şi democratice ale unei ţări.

De asemenea, rezoluţia condamnă şantajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova şi îşi exprimă sprijinul pentru eforturile Chişinăului de a-şi spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului şi achiziţionarea de energie pe piaţa europeană, precum şi dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate.

De asemenea, deputaţii europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obţinerii independenţei energetice.

Rezoluţia a fost adoptată cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă şi 26 abţineri.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CTP Cluj: Se AJUSTEAZĂ programul transportului de noapte

Publicat

autobuz ctp e1603979121723.jpg

Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA informează publicul călător că, începând cu data de 25.09.2023, programul transportului de noapte va fi ajustat conform fluxului de călători, după cum urmează:

Linia 5N (Str. T. Vuia – P-ta Garii)

Plecari T. Vuia: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50;

Plecari P-ta Garii: 22:50 – 23:20 – 23:50 – 00:20 – 00:50.

Ultimele articole pe cluj24

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 2,8 milioane de lei pentru lucrări de canalizare pluvială, în zona cartierului Micești din Alba Iulia. Licitație, în SEAP

Publicat

peste 2,8 milioane de lei pentru lucrări de canalizare pluvială,

Administrația locală din Alba Iulia vrea să asigure scurgerea apelor pluviale în bune condiții și să evite pe cât posibil inundarea zonei joase a cartierului Micești. În acest sens a fost lansată joi, 21 septembrie, în SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor la rețeaua de canalizare pluvială, pentru descărcarea canalelor colectoare HC 1134 și HC 762 din cartierul Micești în emisarul natural Ampoi.

Valoarea totală estimată a investiției este de Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Câştigul salarial mediu net la nivel naţional a crescut în anul 2022 cu 385 de lei, la 3.801 lei

Publicat

câştigul salarial mediu net la nivel naţional a crescut în

Câștigul salarial mediu brut lunar a înregistrat o creștere de 10,7% față de anul precedent, ajungând la 6.126 de lei, în timp ce câștigul salarial mediu net lunar a crescut cu 11,3%, ajungând la 3.801 de lei.

Cele mai mari valori ale câștigurilor salariale medii nete lunare înregistrate în 2022 au fost în următoarele domenii:

  • Informații și Comunicații (+102,4%)
  • Intermedieri Financiare și Asigurări (+65%)
  • Producția și Furnizarea de Energie Electrică și Termică,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ursul Baloo din Parcul Național Retezat. Porție zdravănă de scărpinat

Publicat

urs baloo.jpeg

O porție zdravănă de scărpinat pentru un simpatic Baloo a fost surprinsă într-o filmare realizată în Parcul Național Retezat, cu ajutorul camerei de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva.
”Scărpinatul de coaja arborilor, o imagine amuzantă pentru noi, are un dublu rol pentru urși, în primul rând scapă de paraziți și, în al doilea rând își marchează teritoriul, ceilați urși simțind imediat mirosul lăsat de alți urși pe scoarța…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe