EVENIMENT
Partea pozitivă a pandemiei: Fără turiști, această zonă cunoaște un record istoric de pinguini

Populaţia de pinguini şi cormorani de Galapagos, două specii endemice din acest arhipelag, a înregistrat o creştere record, conform rezultatelor unui recensământ realizat de Parcul Naţional Galapagos (PNG) din Ecuador, relatează AFP.
„Numărul de cormorani a atins un nivel record în comparaţie cu cifrele istorice care datează din 1977, în timp ce numărul pinguinilor este cel mai mare înregistrat după 2006”, a indicat PNG într-un comunicat emis vineri, fără a specifica numărul total al acestor păsări la acea vreme.
Populaţia de pinguini de Galapagos, singurii pinguini care trăiesc la ecuator, a crescut de la 1.451 în 2019 la 1.940 în 2020. În cazul cormoranilor de Galapagos, vieţuitoare care nu pot zbura, populaţia a crescut de la 1.914 la 2.220 în aceeaşi perioadă.
Pinguinul Galapagos este una dintre cele mai mici specii de pinguini din lume. Această pasăre măsoară până la 35 de centimetri.
Cormoranul endemic din acest arhipelag este singurul cormoran care şi-a pierdut capacitatea de a zbura, însă a dezvoltat abilităţi de scufundare.
Studiul realizat de PNG şi Fundaţia Charles Darwin s-a desfăşurat în septembrie anul trecut în principalele colonii prezente pe insulele Isabela şi Fernandina şi pe insulele Marielas, situate în vestul acestui arhipelag inclus în Patrimoniul Mondial Natural UNESCO.
Pentru Paulo Proano, ministrul ecuadorian al Mediului şi Apelor, rezultatele recensământului reflectă „starea bună de sănătate a populaţiei” de păsări din arhipelag, situat la 1.000 de kilometri distanţă de coastele statului Ecuador, conform declaraţiilor publicate de PNG.
PNG consideră că prezenţa fenomenului climatic La Nińa, care sporeşte cantitatea de hrană consumată de aceste păsări, a contribuit la înmulţirea efectivelor. Un alt factor a fost „absenţa perturbărilor în zonele de cuibărire a acestor specii ca urmare a paralizării activităţilor turistice în timpul crizei sanitare” asociată COVID-19, se arată în comunicatul parcului naţional.
Numele arhipelagului, care a servit drept laborator natural pentru omul de ştiinţă britanic Charles Darwin pentru teoria sa despre evoluţia speciilor, vine de la broaştele ţestoase uriaşe care trăiesc în acest loc. AGERPRES
EVENIMENT
RO e-Transport: unele sancțiuni privind aplicarea sistemului vor fi amânate, după solicitările transportatorilor

RO e-Transport: unele sancțiuni privind aplicarea sistemului vor fi amânate, după solicitările transportatorilor. Un proiect în acest sens a fost pus în consultare publică de către Ministerul Finanțelor.
Potrivit documentului, se suspendă până în 31 decembrie 2025 amenzile privind netransmiterea coordonatelor GPS în RO e-transport.
”Aplicarea dispozițiilor art. 131 alin. (1) lit. d) și e), alin. (3) referitoare la alin.(1) lit. e) și alin. (4) din Ordonanța de urgență a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Accident la ieșirea de pe autostrada A1 Sebeș-Deva pe DN7, zona Aurel Vlaicu. Adolescentă de 15 ani, rănită

Un accident rutier s-a petrecut vineri în jurul amiezii la ieșirea de pe autostrada A1 Sebeș-Deva pe DN7, în zona localității Aurel Vlaicu (în județul Hunedoara).
Traficul rutier este îngreunat în zonă.
Potrivit IPJ Hunedoara, din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat în vârstă de 65 de ani, din Mioveni, județul Argeș, aflat la volanul unui autoturism, ar fi pătruns de pe A1 pe DN7 fără a acorda prioritate de trecere unui alt autoturism, condus de un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trafic de coșmar în zona Margina – Holdea, pe sectorul lipsă de pe Autostrada Timișoara – Sebeș. Rute alternative

Trafic de coșmar în zona Margina – Holdea: Traficul rutier este intens, vineri, pe autostrada A, pe sensul Timişoara-Sebeș, în zona localităţii Margina din judeţul Timiş. Coada de mașini pe sensul către Sebeș are kilometri, iar timpii de așteptare trec de o oră, potrivit unui cititor Alba24, aflat în trafic.
Lotul de 9 kilometri dintre Margina (jud. Timiș) și Holdea (jud. Hunedoara) este singurul tronson care mai lipsește pentru a circula pe autostradă completă între…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Suntem în acea perioada a anului în care “luăm lumină”. Se presupune că suntem mai calmi, mai liniștiți, că ne reorientăm spre interior cel puțin pentru câteva zile – că folosim “lumina” asta metaforică pentru a alunga întunericul din jur și din noi înșine.
Mi-a plăcut mereu metafora asta încă din copilărie, cu toate că n-am înțeles-o cu adevărat decât mult mai târziu.
Lumina luată din biserică, din contextul slujbei de Înviere, era un lucru tangibil….
Citește mai mult pe Alba24.ro