Connect with us

ACTUALITATE

Pârtia de la Luna Şes, aproape de finalizare

PublicatAmenajarea pârtiei de schi de la Luna Şes este aproape de finalizare, ultima lucrare având ca termen luna februarie a anului 2020, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca.

“În luna februarie practic ar trebui să se închidă ultimul proiect, lacul de acumulare, înmagazinarea de apă. Se lucrează şi acum acolo, dacă timpul e aşa cum e astăzi s-ar putea să poată să respecte termenul. Dacă apare zăpada s-ar putea să nu poată şi atunci lucrările să fie suspendate şi imediat ce timpul ne permite să se poată relua. Teoretic, ar trebui să se termine în februarie lucrările de investiţii, practic, o să vedem, dar sunt pe final. Am intrat deja pe procedurile administrative de administrare a pârtiei de schi, de ISCIR-izare a instalaţiei de telescaun, sunt câteva proceduri care trebuie parcurse”, a spus Fedorca.

Potrivit acesteia, omologarea durează până la 45 de zile, iar acordarea ISCIR-ului se poate solicita doar după finalizarea tuturor lucrărilor.

“În mai puţin de o lună o să scoatem la licitaţie terenurile cu activităţi economice, avem foarte multe persoane fizice şi juridice care vin şi se interesează. Dacă în 2014 când am avut prima tentativă de a vinde terenuri nu am avut persoane interesate, nu aveau perspectiva finalizării acestui proiect, acum deja avem autorizaţii de construcţii emise pentru parcuri de agrement, dar şi persoane juridice care se interesează pentru activităţi economice”, a afirmat primarul.

Aurelia Fedorca a mai spus că se caută o variantă juridică de administrare, dar sunt deja 16-18 persoane pregătite pentru a desfăşura activitatea.

Staţiunea care se construieşte la baza vârfului Pietroasa (1.201 m) şi a Muntelui Mic (1.013 m), de lângă Negreşti Oaş, se întinde pe circa 250 ha şi este prevăzută cu o pârtie de schi de 1,8 km pentru profesionişti, două pârtii pentru începători de 850 m, o linie de telescaun, o parcare pentru 100 de autoturisme, spaţii comerciale, hoteluri, moteluri, terenuri de sport şi un camping de aproximativ 120 de locuri.

Staţiunea are deja montată instalaţia de transport, însă lucrările globale nu au fost finalizate. Autorităţile discută despre construirea pârtiei de schi de dinainte de 1989, lucrările propriu zise începând printr-un proiect PHARE din 2002, care însă a fost oprit din cauza firmei executante. Ulterior proiectul a primit finanţare anuală de la Guvern. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Premierul britanic Boris Johnson nu va participa la funeraliile prinţului Philip, anunţă Downing Street

Publicat

Premierul britanic Boris Johnson nu va participa sâmbăta viitoare la funeraliile prinţului Philip, pentru a face loc pentru cât mai mulţi membri ai familiei este posibil în conformitate cu măsurile antiepidemice, a anunţat sâmbătă Downing Street într-o declaraţie de presă, transmite Reuters.

“Ca rezultat al reglementărilor privind coronavirusul, doar 30 de oameni pot lua parte la funeraliile Alteţei sale Regale Prinţul Philip, duce de Edinburgh. Premierul a dorit tot timpul să acţioneze în conformitate cu interesul superior al casei regale şi, pentru a lăsa loc unui număr cât mai mare cu putinţă de membri ai familiei, nu va participa la funeraliile de sâmbătă”, a transmis biroul premierului britanic.

Funeraliile prințului Philip vor avea loc în 17 aprilie, la Capela St. George, la Castelul Windsor. AGERPRES/

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prinţul Charles despre tatăl său, ducele de Edinburgh: Ne va lipsi enorm, familiei mele şi mie

Publicat

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, i-a adus un omagiu sâmbătă tatălui său, prinţul Philip, decedat vineri la vârsta de 99 de ani, spunând că “îi va lipsi enorm” şi salutând “serviciul său remarcabil şi devotat” ţării sale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

“Aşa cum vă imaginaţi, tatăl meu ne va lipsi enorm, familiei mele şi mie”, a transmis prinţul de Wales într-o declaraţie televizată din faţa reşedinţei sale Highgrove House, din comitatul englez Gloucestershire, mulţumind populaţiei pentru sprijin “în acest moment deosebit de trist”.

“Tatăl meu a servit practic în ultimii 70 de ani în modul cel mai devotat şi mai remarcabil regina, familia, ţara şi întregul Commonwealth. Dragul meu tată a fost o persoană foarte specială care, mai presus de toate, ar fi fost uimit de reacţia şi de lucrurile emoţionante care s-au spus despre el şi, din acest punct de vedere, noi suntem, familia mea, profund recunoscători pentru toate acestea”, le-a spus prinţul Charles reporterilor, care a purtat o cravată neagră în semn de doliu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Papa Francisc i-a transmis condoleanţe reginei Elisabeta a II-a şi i-a adus un omagiu prinţului Philip

Publicat

Papa Francisc i-a transmis sâmbătă condoleanţe reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii după moartea soţului ei, prinţul Philip, duce de Edinburgh, salutând totodată amintirea unui bărbat ”devotat mariajului său şi familiei”, într-un mesaj transmis reginei şi familiei regale, informează AFP şi EFE.

Suveranul Pontif a transmis mesajul de condoleanţe printr-o telegramă trimisă Palatului Buckingham în numele său de către secretarul Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

”Întristat să aflu de moartea soţului dumneavoastră, prinţul Philip, duce de Edinburgh, sanctitatea sa Papa Francisc transmite cele mai profunde condoleanţe Majestăţii Voastre şi membrilor familiei regale”, este menţionat în telegramă.

Papa Francisc a amintit ”remarcabila contribuţie în serviciul public” al prinţului Philip şi angajamentul acestuia faţă de ”educaţia şi progresul viitoarelor generaţii”.

Ducele de Edinburgh a murit vineri la castelul Windsor, la vârsta de 99 de ani, iar regina a decretat opt zile de doliu.

În aprilie 2014, papa Francisc i-a primit la Vatican pe regina Elisabeta a II-a, capul Bisericii Anglicane, şi pe soţul ei, la 14 ani după ultima călătorie a acestora la Roma, în 2000, când s-au întâlnit cu papa Ioan Paul al II-lea, aminteşte EFE. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul Italiei ordonă regiunilor să accelereze vaccinarea vârstnicilor

Publicat

Guvernul italian a ordonat regiunilor să accelereze vaccinarea anticoronavirus a vârstnicilor şi a persoanelor vulnerabile, acordându-le prioritate în faţa altor categorii, ca urmare a numărului încă mare de decese zilnice de COVID-19, transmite sâmbătă EFE.

Comisarul pentru situaţii de urgenţă, generalul Francisco Figliuolo, a semnat vineri seară un ordin în care li se cere guvernatorilor regionali “să treacă cu maximă celeritate la vaccinarea” celor mai vulnerabile persoane la virusul SARS-CoV-2. Astfel, guvernul italian cere încheierea vaccinării în primul rând a tuturor persoanelor de peste 80 de ani cu serul Vaxzevria, produs de AstraZeneca, recomandat în Italia pentru persoanele de peste 60 de ani.

Premierul italian Mario Draghi a dat asigurări joi că, pentru a redeschide ţara, care menţine restricţii importante până cel mai devreme la 30 aprilie, mai întâi trebuie imunizată populaţia cea mai expusă la virus, vârstnicii. În acest sens, Draghi a spus că preferă ca 100% dintre vârstnici să fie vaccinaţi, mai degrabă decât 30% din întreaga populaţie a Italiei.

Acesta este motivul pentru care a fost emis ordinul de vineri seară, pentru a accelera campania de vaccinare care se desfăşoară într-un ritm cu mult sub cele 500.000 de doze zilnice stabilite de guvern pentru jumătatea lui aprilie (în prezent, sunt vaccinate zilnic circa 300.000 de persoane).

Până în prezent au fost injectate 12,5 milioane de doze, mai ales în rândul personalului sanitar şi al celor de peste 80 de ani, şi au fost imunizaţi 3,8 milioane de italieni. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate