Connect with us

EVENIMENT

Paşapoartele de vaccinare: bilete către normalitate

Publicatsursa foto: Economica.net

Paşapoartele de vaccinare, introduse de un număr în creştere de state din întreaga lume, sunt privite ca bilete către normalitate mai ales acolo unde turismul este inima economiei, iar libertatea de circulaţie este o valoare socială şi economică principală.

Însă la nivel global această noutate adusă de pandemie tinde să devină o nouă cursă a tehnologiei, iar în Uniunea Europeană un nou motiv de diviziune în ţările membre.

Specialiştii în drepturile omului spun că paşapoartele de vaccinare sau certificatele de imunitate pot acutiza dezechilibrele sociale şi discriminarea prin accesul inegal la „normalitate“. De aceea, spun ei, statul trebuie cel puţin să asigure acces echilibrat la vaccinuri.

Guvernele şi dezvoltătorii de noi tehnologii explorează potenţialul folosirii „paşapoartelor de vaccinare“ ca modalitate de redeschidere a economiilor prin identificarea celor care s-au protejat faţă de coronavirus, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Un paşaport de vaccinare poate lua şi forma unui „certificat digital de conformitate cu reglementările trecerii graniţei“, care ar putea fi necesar trecerii dintr-o ţară în alta fără obligaţia de a sta în carantină.

Cei care dezvoltă aceste tehnologii spun că astfel de instrumente vin cu consecinţe precum excluderea unor grupuri întregi de la participarea la viaţa socială şi le cer legiuitorilor să se gândească serios la cum vor fi folosite. Industriile turismului şi divertismentului, care se chinuie să supravieţuiască în vremuri în care este cerută distanţarea socială, sunt în special interesate de o cale de a verifica cine este protejat de COVID-19 şi cine nu.

Printre cei care dezvoltă paşapoarte digitale sunt compania de biometrie iProov şi firma de securitate cybernetică Mvine, care construiesc un sistem de paşapoarte de vaccinare testat de Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii cu fonduri de la guvern.

Andrew Bud, CEO-ul de la iProov, apreciază că un astfel de certificat trebuie să conţină doar două informaţii: cum arată persoana şi dacă aceasta a fost vaccinată. Alte date de identitate nu ar fi necesare. Certificatele, spune el, sunt folosite în diferite ţări, iar în SUA unele permise de sănătate eliberate de sectorul privat sunt necesare pentru intrarea la evenimente sportive. Posibile probleme, crede Bud, ar putea fi legate de discriminare, privilegii şi excluderea generaţiei tinere, ultima la rând la vaccinare. Şi alte companii precum IBM şi Microsoft lucrează la aplicaţii şi alte tehnologii pentru identificarea celor vaccinaţi – un fel de paşaport pentru spaţiile aglomerate sau pentru o viaţă cât mai aproape de normalitate, notează Politico.

Companii chineze au produs deja propriile versiuni de paşapoarte de vaccinare, spune Dan Wang, un analist la firma de cercetare Gavekal Dragonomics. Aplicaţii populare de ridesharing, mesagerie online şi plăţi electronice prezintă informaţii despre statutul vaccinării. „În Beijing trebuie să ai paşaport pentru a putea intra în spaţiile comerciale“, explică Wang: „A devenit destul de enervant. Se întâmplă să scanez codul de trei ori, separat, pentru a intra într-un magazin. Mai întâi la intrarea în complexul comercial, apoi la intrarea în clădire şi pe urmă la intrarea în magazin“.

În Europa, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spart gheaţa spunând Comisiei Europene că „este nevoie urgentă de adoptarea unor instrucţiuni comune despre cum un certificat de vaccinare ar trebui structurat pentru a putea fi acceptat de toate statele membre“, potrivit unui document văzut de Politico. Atena a adus luna trecută problema în atenţia mai multor instituţii, încercând să „faciliteze libertatea de mişcare a persoanelor care au fost vaccinate contra COVID-19“.

După Grecia, şi Spania a anunţat că introduce certificate de vaccinare pentru a accelera revenirea turismului şi un fel de registru pentru cei care refuză vaccinarea, datele de acolo urmând să fie puse la dispoziţia ţărilor partenere. Madridul a insistat la Comisia Europeană şi la OCDE pentru luarea de măsuri similare. „Ne îndreptăm inevitabil spre certificatele de vaccinare“, a spus ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez. „Vor fi un element foarte important pentru garantarea întoarcerii în siguranţă la mobilitate.“

Tot în ianuarie guvernul polonez a hotărât că oamenii care sunt vaccinaţi contra COVID-19 în ţară vor primi un document de confirmare, un „paşaport de vaccinare“. De asemenea, călătorii care intră în Polonia nu sunt obligaţi să-şi facă teste de COVID-19 dacă au certificat de vaccinare. Danemarca şi Suedia au anunţat recent că vor elibera paşapoarte de imunitate, inlusiv în format digital, contra COVID-19.

Guvernul de la Stockholm a spus chiar că vrea să joace un rol activ în stabilirea unor standarde internaţionale pentru a ajuta la repornirea mobilităţii globale. În octombrie, Estonia a semnat un acord cu OMS pentru dezvoltarea unui certificat de imunitate digital care să permită schimbul internaţional de date despre cei vaccinaţi.

Finlanda a fost invitată să participe la această schemă. Ungaria a anunţat că s-ar putea să ceară turiştilor un certificat de vaccinare pentru a vizita ţara. Acest lucru ar putea fi făcut printr-o aplicaţie specială. Belgia este în favoarea unui certificat de vaccinare la nivelul UE şi chiar global. Chiar şi preşedintele CE Ursula von der Leyen a declarat că sprijină ideea unor certificate de vaccinare comune.

Israelul are deja în funcţiune o aplicaţie care permite persoanelor vaccinate să participe la evenimente culturale şi sportive şi să călătorească în străinătate fără a sta apoi în carantină.

Alte state europene se opun unor astfel de instrumente. Franţa, unde o proporţie mare din populaţie este sceptică faţă de vaccin, este un exemplu. Nici Croaţia nu vrea „paşapoarte Covid“, ci este adepta protocoalelor de siguranţă şi a standardelor de sănătate. Preşedintele Consiliului European Charles Michel a avertizat asupra eliberării unor certificate de imunizare prea devreme în campaniile de vaccinare şi a îndemnat la prudenţă şi răbdare. OMS nu încurajează ideea de a folosi paşapoartele de imunitate ca instrument pentru repermiterea deplasărilor deoarece încă este neclar dacă vaccinurile previn transmiterea coronavirusului.

Carly Kind, directorul institutului britanic Ada Lovelace, a explicat pentru Politico că paşapoartele ar putea face ca imunitatea să devină o caracteristică protejată ca etnia sau rasa: „Trebuie să ne gândim cum să facem o structură care să asigure că discriminarea pe această bază nu este permisă“.

Anna Beduschi, cercetător la Universitatea Exeter, crede că paşapoartele pot crea o nouă distincţie între indivizi pe baza sănătăţii lor, care poate fi apoi folosită pentru determinarea gradului de libertate şi drepturi de care se pot bucura.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Inundaţii în 7 judeţe şi în Bucureşti. Apa a intrat în zeci de gospodării, case şi subsoluri

Publicat

Pompierii au intervenit, pe parcursul zilei de sâmbătă, în localităţi din şapte judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au produs inundaţii în contextul codurilor de vreme rea emise de meteorologi, apa fiind evacuată din zeci de gospodării, dar şi din case, subsoluri/beciuri şi de pe străzi.

Conform datelor publicate, sâmbătă seară, pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), în intervalul orar 08,00 – 21,00 au fost înregistrate probleme în judeţele Argeş, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi în Capitală, intervenindu-se pentru evacuarea apei din 15 case, 38 curţi, 17 subsoluri/beciuri (inclusiv la trei operatori economici şi la o şcoală), precum şi de pe trei străzi.

De asemenea, în judeţul Constanţa, circulaţia rutieră a fost temporar afectată de apă şi aluviuni pe DN 38, iar o persoană rămasă blocată cu autoturismul pe carosabil a fost extrasă din zonă în siguranţă.

“Ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice manifestate în data de 11.06.2021, în două localităţi din judeţul Vâlcea, rămân izolate din punct de vedere al traficului auto 59 de gospodării (în localitatea Popeşti- 9 gospodării şi în localitatea Gibeşti – 50 de gospodării). În ambele localităţi, au fost luate măsuri pentru asigurarea intervenţiei în cazul situaţiilor de urgenţă şi se acţionează pentru remedierea situaţiilor create, cu echipe de la SGA şi autorităţile locale”, precizează sursa citată.

În acest moment, se intervine în judeţul Giurgiu pentru evacuarea apei din mai multe curţi, menţionează DSU. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

MAE, precizări după cozile mari la intrarea în Grecia

Publicat

Sursă foto: Forum Grecia

Cozile mari la intrarea în Grecia s-au format pentru că mulți dintre cei care ajung acolo nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) înainte de călătorie, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Atena a inițiat în regim de urgență demersuri pe autoritățile centrale și locale elene, solicitând identificarea în cel mai scurt timp a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas, inclusiv prin suplimentarea personalului și a echipamentelor de testare.

De asemenea, consulii Ambasadei României la Sofia și Consulatului General al României la Salonic s-au deplasat la punctul de trecere a frontierei pentru a constata modul în care decurg procedurile de verificare și pentru a acorda asistență consulară, în funcție de solicitări.

MAE informează că, potrivit datelor comunicate de autoritățile elene, demersurile de verificare la frontieră se realizează cu dificultate deoarece o parte dintre persoanele care sosesc în Republica Elenă nu au completat formularul de identificare a pasagerului – PLF (Passenger Locator Form) anterior călătoriei.

În acest context, MAE reamintește că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență. Formularul PLF (Passenger Locator Form), cu codul QR aferent, este obligatoriu încă din anul 2020, MAE semnalând în mod constant necesitatea îndeplinirii acestei condiții pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene. Formularul se completează accesând pagina de internet – https://travel.gov.gr.

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră, MAE face apel la cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.

Având în vedere debutul sezonului turistic, precum și situația excepțională generată de pandemia de COVID-19, MAE accentuează importanța informării temeinice, anterior deplasării în străinătate și a verificării cu atenție a informațiilor postate pe pagina de internet a MAE privind sfaturile și alertele de călătorie, precum și a informațiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate.

MAE precizează că autoritățile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulației și reducerea timpului de așteptare la frontieră. MAE va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere a frontierei menționat și va rămâne în dialog constant cu autoritățile elene pentru identificarea soluțiilor necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare.

MAE reamintește că este în vigoare măsura testării rapide, în mod aleatoriu, în punctele de trecere a frontierei.

Mulți români au scris pe pagina de Facebook Forum Grecia că așteaptă câteva ore pentru a trece granița la Kulata- Promachonas din cauza aglomerației. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Caz incredibil. Trupul neînsuflețit al unui comandant de navă român nu poate fi aduc acasă

Publicat

Sursă foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim

Corpul neînsuflețit al unui comandant de navă român mort, în 19 aprilie, la bord, nu poate fi repatriat pentru a putea primi obiceiurile creștinești de înmormântare acasă, susține Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim. Cîțu: „Ministerul Apărării face tot”.

Conform Sindicatului Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim (SLN), comandantul Sandu Dan a murit pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.

„S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat să trimită corpul neînsuflețit către țară, dar fără succes, deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru: Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar și Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinație în China, dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi”, susține SLN.

Conform sindicatului, s-au făcut până acum toate demersurile posibile, însă problema nu a putut fi rezolvată și, „ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie și toate organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment. Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate publică și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit. Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional. Prin activitatea lor, economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pamântești ale celor care iată, sunt rapusi fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiții”.

Premierul Florin Cîţu, întrebat despre această situație, sâmbătă, la Sibiu, a spus că este sigur că Ministerul Apărării face tot, dar nu cunoaște bine situaţia şi trebuie să ceară informații. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de tone de tutun şi milioane de ţigări, confiscate de polițiști de la începutul anului. Au fost deschise peste 700 de dosare penale

Publicat

Peste 65 de tone de tutun şi aproape 44 de milioane de ţigarete au fost confiscate, în primele cinci luni ale anului, la acţiuni pentru prevenirea şi combaterea traficului, prelucrării şi comerţului ilegal în domeniu, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române.

Poliţiştii au indisponibilizat 43.940.992 de ţigarete şi 65.378 de kilograme de tutun vrac (echivalentul a 93.397.142 de ţigarete). Numărul de ţigarete confiscate a crescut cu circa 142% faţă de perioada similară a anului 2020 (18.133.579 de ţigarete capturate).

În acest domeniu, în primele cinci luni ale anului, poliţiştii au constatat 882 de infracţiuni, dintre care 775 prevăzute de Codul vamal, 100 stipulate de Codul fiscal şi şapte infracţiuni de evaziune fiscală. Au fost înregistrate 712 de dosare penale în care sunt cercetate 1.099 de persoane.

Măsuri preventive pentru 91 de persoane

Astfel, potrivit sursei citate, 31 de persoane au fost arestate preventiv, 53 – plasate sub control judiciar, iar pentru şapte s-a luat măsura arestului la domiciliu.

Totodată, au fost aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 171.500 de lei.

Potrivit IGPR, acţiunile întreprinse în ultima perioadă pentru combaterea acestui gen de criminalitate au contribuit la diminuarea nivelului pieţei negre de ţigarete, aspect confirmat de ultimul studiu Novel, conform căruia aceasta se situa, în martie 2021, la 9,9%, în scădere cu 2,2%, faţă de ianuarie 2020 (12,1%). Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate