Connect with us

EVENIMENT

Paşapoartele de vaccinare: bilete către normalitate

Publicatsursa foto: Economica.net

Paşapoartele de vaccinare, introduse de un număr în creştere de state din întreaga lume, sunt privite ca bilete către normalitate mai ales acolo unde turismul este inima economiei, iar libertatea de circulaţie este o valoare socială şi economică principală.

Însă la nivel global această noutate adusă de pandemie tinde să devină o nouă cursă a tehnologiei, iar în Uniunea Europeană un nou motiv de diviziune în ţările membre.

Specialiştii în drepturile omului spun că paşapoartele de vaccinare sau certificatele de imunitate pot acutiza dezechilibrele sociale şi discriminarea prin accesul inegal la „normalitate“. De aceea, spun ei, statul trebuie cel puţin să asigure acces echilibrat la vaccinuri.

Guvernele şi dezvoltătorii de noi tehnologii explorează potenţialul folosirii „paşapoartelor de vaccinare“ ca modalitate de redeschidere a economiilor prin identificarea celor care s-au protejat faţă de coronavirus, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Un paşaport de vaccinare poate lua şi forma unui „certificat digital de conformitate cu reglementările trecerii graniţei“, care ar putea fi necesar trecerii dintr-o ţară în alta fără obligaţia de a sta în carantină.

Cei care dezvoltă aceste tehnologii spun că astfel de instrumente vin cu consecinţe precum excluderea unor grupuri întregi de la participarea la viaţa socială şi le cer legiuitorilor să se gândească serios la cum vor fi folosite. Industriile turismului şi divertismentului, care se chinuie să supravieţuiască în vremuri în care este cerută distanţarea socială, sunt în special interesate de o cale de a verifica cine este protejat de COVID-19 şi cine nu.

Printre cei care dezvoltă paşapoarte digitale sunt compania de biometrie iProov şi firma de securitate cybernetică Mvine, care construiesc un sistem de paşapoarte de vaccinare testat de Serviciul Naţional de Sănătate al Marii Britanii cu fonduri de la guvern.

Andrew Bud, CEO-ul de la iProov, apreciază că un astfel de certificat trebuie să conţină doar două informaţii: cum arată persoana şi dacă aceasta a fost vaccinată. Alte date de identitate nu ar fi necesare. Certificatele, spune el, sunt folosite în diferite ţări, iar în SUA unele permise de sănătate eliberate de sectorul privat sunt necesare pentru intrarea la evenimente sportive. Posibile probleme, crede Bud, ar putea fi legate de discriminare, privilegii şi excluderea generaţiei tinere, ultima la rând la vaccinare. Şi alte companii precum IBM şi Microsoft lucrează la aplicaţii şi alte tehnologii pentru identificarea celor vaccinaţi – un fel de paşaport pentru spaţiile aglomerate sau pentru o viaţă cât mai aproape de normalitate, notează Politico.

Companii chineze au produs deja propriile versiuni de paşapoarte de vaccinare, spune Dan Wang, un analist la firma de cercetare Gavekal Dragonomics. Aplicaţii populare de ridesharing, mesagerie online şi plăţi electronice prezintă informaţii despre statutul vaccinării. „În Beijing trebuie să ai paşaport pentru a putea intra în spaţiile comerciale“, explică Wang: „A devenit destul de enervant. Se întâmplă să scanez codul de trei ori, separat, pentru a intra într-un magazin. Mai întâi la intrarea în complexul comercial, apoi la intrarea în clădire şi pe urmă la intrarea în magazin“.

În Europa, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a spart gheaţa spunând Comisiei Europene că „este nevoie urgentă de adoptarea unor instrucţiuni comune despre cum un certificat de vaccinare ar trebui structurat pentru a putea fi acceptat de toate statele membre“, potrivit unui document văzut de Politico. Atena a adus luna trecută problema în atenţia mai multor instituţii, încercând să „faciliteze libertatea de mişcare a persoanelor care au fost vaccinate contra COVID-19“.

După Grecia, şi Spania a anunţat că introduce certificate de vaccinare pentru a accelera revenirea turismului şi un fel de registru pentru cei care refuză vaccinarea, datele de acolo urmând să fie puse la dispoziţia ţărilor partenere. Madridul a insistat la Comisia Europeană şi la OCDE pentru luarea de măsuri similare. „Ne îndreptăm inevitabil spre certificatele de vaccinare“, a spus ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez. „Vor fi un element foarte important pentru garantarea întoarcerii în siguranţă la mobilitate.“

Tot în ianuarie guvernul polonez a hotărât că oamenii care sunt vaccinaţi contra COVID-19 în ţară vor primi un document de confirmare, un „paşaport de vaccinare“. De asemenea, călătorii care intră în Polonia nu sunt obligaţi să-şi facă teste de COVID-19 dacă au certificat de vaccinare. Danemarca şi Suedia au anunţat recent că vor elibera paşapoarte de imunitate, inlusiv în format digital, contra COVID-19.

Guvernul de la Stockholm a spus chiar că vrea să joace un rol activ în stabilirea unor standarde internaţionale pentru a ajuta la repornirea mobilităţii globale. În octombrie, Estonia a semnat un acord cu OMS pentru dezvoltarea unui certificat de imunitate digital care să permită schimbul internaţional de date despre cei vaccinaţi.

Finlanda a fost invitată să participe la această schemă. Ungaria a anunţat că s-ar putea să ceară turiştilor un certificat de vaccinare pentru a vizita ţara. Acest lucru ar putea fi făcut printr-o aplicaţie specială. Belgia este în favoarea unui certificat de vaccinare la nivelul UE şi chiar global. Chiar şi preşedintele CE Ursula von der Leyen a declarat că sprijină ideea unor certificate de vaccinare comune.

Israelul are deja în funcţiune o aplicaţie care permite persoanelor vaccinate să participe la evenimente culturale şi sportive şi să călătorească în străinătate fără a sta apoi în carantină.

Alte state europene se opun unor astfel de instrumente. Franţa, unde o proporţie mare din populaţie este sceptică faţă de vaccin, este un exemplu. Nici Croaţia nu vrea „paşapoarte Covid“, ci este adepta protocoalelor de siguranţă şi a standardelor de sănătate. Preşedintele Consiliului European Charles Michel a avertizat asupra eliberării unor certificate de imunizare prea devreme în campaniile de vaccinare şi a îndemnat la prudenţă şi răbdare. OMS nu încurajează ideea de a folosi paşapoartele de imunitate ca instrument pentru repermiterea deplasărilor deoarece încă este neclar dacă vaccinurile previn transmiterea coronavirusului.

Carly Kind, directorul institutului britanic Ada Lovelace, a explicat pentru Politico că paşapoartele ar putea face ca imunitatea să devină o caracteristică protejată ca etnia sau rasa: „Trebuie să ne gândim cum să facem o structură care să asigure că discriminarea pe această bază nu este permisă“.

Anna Beduschi, cercetător la Universitatea Exeter, crede că paşapoartele pot crea o nouă distincţie între indivizi pe baza sănătăţii lor, care poate fi apoi folosită pentru determinarea gradului de libertate şi drepturi de care se pot bucura.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Impact între un TIR și un autoturism în județul Suceava. Trei persoane transportate la spital

Publicat

Un accident rutier în Pasul Mestecăniș, pe raza localității Valea Putnei, județul Suceava. Trei persoane au fost rănite în urma impactului dintre un TIR și un autoturism.

Potrivit ISU Suceava, în accident sunt implicate un autotren și un autoturism, iar  trei persoane au fost ranite.

A intervenit modulul SMURD al Detasamentului de Pompieri Campulung Moldovenesc, cu o autospeciala pentru descarcerare si o ambulanta SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ.

Peroanelor rănite li s-a acordat primele ingrijiri medicale la fața locului apoi au fost transportate la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă tranșă de vaccin AstraZeneca ajunge joi în România

Publicat

O nouă tranșă de vaccin împotriva coronavirusului, respectiv 148.800 de doze de ser de la AstraZeneca, ajunge, joi, în România, pe cale terestră.

148.800 de doze de vaccin de la AstraZeneca sosește, joi, în România, pe cale terestră.

În perioada 26-28 februarie dozele de vaccin vor fi distribuite în centrele din țară, cele mai multe, respectiv 44.900 dintre doze urmând să ajungă la Centrul Național de Stocare București. La Centrul Regional de Depozitare Brașov ajung 17.300 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Cluj – 20.400 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Constanța – 15.800 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Craiova: – 13.400 de doze; la Centrul Regional de Depozitare Iași – 22.000 de doze și la Centrul Regional de Depozitare Timișoara – 15.000 de doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Descinderi la o rețea uriașă de traficanți de heroină, în București. Ce au găsit anchetatorii

Publicat

Polițiștii antidrog și procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat, după investigații care au durat 4 luni, una dintre cele mai importante grupări infracționale specializate în distribuția de heroină și noi substanțe psihoactive din București.

Polițiștii antidrog au desfășurat investigații pentru destructurarea unuia dintre cele mai importante grupuri infracționale organizate specializat în distribuția de heroină și noi substanțe psihoactive din București.
Gruparea ar fi distribuit droguri și substanțe psihoactive, în special în zonele locuite de persoane cu antecedente penale și fără venituri.
Operațiunea a fost finalizată marți, când polițiștii antidrog și procurorii DIICOT au făcut 10 percheziții în București, în sectoarele 2 și 5, la adresele unde locuiesc cei în cauză. De asemenea, au fost puse în executare 23 de mandate de aducere.
Au fost ridicate 30 de grame și 28 de bile de heroină, o pungă și diferite cantități vărsate de praf, susceptibile a fi noi substanțe psihoactive, 10 comprimate de metadonă, 2 grame de cannabis, 8.150 de lei și 4.310 euro, mai multe seringi hipodermice cu urme, telefoane mobile și cartele sim, un card bancar, diferite materiale și recipiente folosite la ambalarea și porționarea drogurilor și noilor substanțe psihoactive, precum și înscrisuri.
Totodată, la descinderi au fost identificate, legitimate și verificate peste 50 de persoane depistate în incinta și în apropierea imobilelor percheziționate.
Pe parcursul celor 4 luni de instrumentare a cauzei, pentru conturarea probatoriului, anchetatorii au efectuat zeci de prinderi în flagrant delict.
Persoanele bănuite au fost prezentate procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, care au dispus reținerea a 11 dintre acestea, ulterior instanța de judecată dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și constituirea unui grup infracțional organizat.

Citește mai departe

EVENIMENT

Coliziune puternică în Mureș. În urma impactului, una dintre mașini a izbit un stâlp. O persoană rănită

Publicat

Un accident rutier a avut loc pe DN 15, în localitatea Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș. O persoană a fost rănită după ce două mașini s-au cicnit. În urma impactului unul dintre vehicule a părăsit partea carosabilă, intrând în șanțul de pe marginea drumului, lovind ulterior un stâlp de electricitate.

Polițiștii rutieri au fost sesizați despre producerea unui eveniment rutier, pe DN 15, în localitatea Sângeorgiu de Mureș. Circulația rutieră a fost îngreunată

Din primele cercetări, în accident au fost implicate 2 autoturisme, conduse de 2 bărbați, de 51, respectiv 29 de ani, iar în urma impactului unul dintre vehicule a părăsit partea carosabilă, intrând în șanțul de pe marginea drumului, lovind ulterior un stâlp de electricitate.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului auto, de 29 de ani, care a fost transportat la unitatea spitalicească în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii incidentului.

 

Citește mai departe