EVENIMENT
PAȘTE 2022 Ziua Învierii Mântuitorului. Toată familia trebuie să mănânce ou roşu şi pască. Tradiții și obiceiuri
Prima zi de Paște sau Ziua Învierii Mântuitorului reprezintă o sărbătoare a fericirii asemănătoare celei a apostolilor când l-au văzut pe Iisus Hristos înviat. Timp de 40 de zile până la Înălțarea Domnului, creștinii vor saluta cu „Hristos a Înviat! Adevărat, a Înviat!”
Anul acesta Paștele este sărbătorit de creștinii ortodocși pe data de 24 aprilie.
Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2022: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
Prima zi de Paşte vine cu o serie de tradiţii şi obiceiuri de care credincioșii ar trebui să țină cont.
Tradiții din duminica Învierii
Duminică dimineaţa, există tradiţia ca toţi membrii familiei să se spele pe faţă cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în care se pune un ou roşu şi un ban de argint: să fie sănătoşi şi cu faţa frumoasă, argintul simbolizând, de asemenea, şi noroc la bani.
Un alt obicei spune că după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toată familia trebuie să mănânce un ou roşu şi pască pentru a fi curaţi ca pasca şi sănătoşi ca oul. De Paşti, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă. În zilele de Paști, bucuria trebuie să fie predominantă.
Lumânarea Învierii, luată de la biserică, se păstrează în casă pentru a fi la îndemână când apar necazuri
De asemenea, tradiţia spune să te înnoieşti în această perioadă deoarece îţi aduce noroc. În duminica Învierii purtarea unor haine noi semnifică purificarea corpului şi a sufletului.
În trecut, fetele şi flăcăii obişnuiau, în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi sănătoşi, harnici şi iubiţi.
În dimineaţa de Paşte e bine să priveşti prima dată într-o cofă cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vederea bună în restul anului.
În Transilvania, fetele se spălau cu apă de la moară
În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spălau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte. Alţii se străduiau să o fure. Dacă o furau, feciorii trebuiau să dea bani grei pentru răscumpărare.
Toaca se păzea de joi până luni, la ieşirea din biserică iar, în timpul acesta, flăcăii erau cinstiţi cu mâncare şi băutură. Apoi se făcea joc şi toţi coborau în centrul satului. Înainte mâncau pe câmp, în zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea ţine până marţi, când toţi se întorc la casele lor.
La masa de Paște e bine să mănânci mai întâi un ou
Un alt obicei, în prima zi de Paşte, este ca, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină, pentru ca să fie „curaţi ca pasca, sănătoşi ca oul şi graşi ca porcul”.
La masă de Paşte e bine să mănânci mai întâi un ou, căci se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peste şi pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor că pasărea.
Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşte, te vei întâlni în lumea cealaltă. Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.
Tradiția din bătrâni spune că dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând. De asemenea, ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.
Se spune că, dacă de Paşte se aşază o bucăţică de fier sub prag , va reprezenta protecţie pentru casă. Dacă prima persoană care îţi intră în casă de Paşte este bărbat, vei avea noroc tot anul.
În ziua de Paște nu este bine să dormi
În ziua de Paşte nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, vei avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
De Paşte, există credinţă că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudee dragi. Există credinţa că cine moare în ziua de Paşte sau în Săptămâna Luminată merge direct în Rai, fiindcă în această zi uşile Raiului sunt deschise, iar ale iadului închise.
Copiii născuţi în prima zi de Paşte au noroc toată viaţa.
În Transilvania s-a practicat, tot în prima zi a Paștelui, Bricelatul. Flăcăul care a ieșit primul la arat îi pedepsea pe toți cei care greșiseră în vreun fel în postul care trecuse, bătându-i la tălpi cu un băț numit vergel. Obiceiul se termină cu o petrecere, repetată și în celelalte zile ale Paștelui.
sursa: Alba24.ro
Citește Romania24.ro pe Google News
EVENIMENT
Trafic rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. Atenționările Poliției Alba
Traficul rutier este îngreunat, vineri după-amiaza, pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii, a anunțat Poliția Alba.
Poliția Alba recomandă șoferilor ca, înainte de a pleca la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze.
Pot fi situații în care unele sectoare de drum să fie închise sau aflate în situația iminentă de înzăpezire din cauza viscolului.
De…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Aproape 3000 de locuitori din Alba, zona Apuseni, fără energie electrică din cauza avariilor la rețea cauzate de ninsori și viscol
Aproape 3000 de locuitori din Alba, din zona munților Apuseni au rămas fără curent electric din cauza avariilor la rețeaua de energie cauzate de ninsori și viscol. Echipele DEER Electrica sunt pe teren și remediază defecțiunile.
Potrivit DEER Electrica Alba, este vorba despre trei linii de medie tensiune parțial sunt nealimentate în zona Apuseni. Avariile la rețea au fost înregistrate după ora 15.00.
Problemele sunt…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
PSD Cluj: Educația copiilor noștri, prioritate nu sacrificiu! Educația nu trebuie sacrificată pentru lipsa de viziune! (PE)
Situația privind desființarea ciclului primar (clasele 0-IV) de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” a generat o profundă îngrijorare în rândul părinților și al cadrelor didactice din Cluj-Napoca.
Această decizie, care riscă să afecteze iremediabil viitorul copiilor, este rezultatul lipsei unei planificări responsabile. Într-un oraș care se dorește a fi un exemplu de modernitate și performanță, astfel de situații sunt de neconceput!
„Cerem…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Televizor ”cumpărat” cu 4 lei, dintr-un magazin din Alba Iulia. Clientul a scanat la casa de marcat o altă etichetă
Un bărbat din Alba Iulia a plecat cu un televizor dintr-un magazin, după ce a scanat la casa de marcat o etichetă de 4 lei.
Potrivit polițiștilor, la data de 21 noiembrie 2024, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au fost sesizați de către un bărbat de 22 de ani, angajat al unui magazin din municipiul Alba Iulia, cu privire la faptul că un bărbat ar fi sustras un televizor din…
Citește mai mult pe Alba24.ro