Connect with us

ACTUALITATE

PAŞTELE CATOLIC 2019: Tradiţii în Săptămâna Mare pentru creştinii catolici. Semnificația Triduum-ului Pascal

Publicat

paste

Credincioșii catolici comemorează, în timpul Săptămânii Sfinte, Patima și Moartea Domnului și se pregătesc să întâmpine Paștele 2019 – Învierea Domnului. Pe 18 aprilie, în Joia Sfântă din Săptămâna Pătimirii, este momentul în care începe Triduumul Pascal.

În 2019, Paștele catolic va fi sărbătorit pe 21 aprilie. Cele trei zile sfinte care precedă marea sărbătoare a Paştelui (Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii şi a aşteptării în care amintim moartea lui Isus şi aşezarea sa în mormânt) poartă numele de „Triduumul Pascal” şi are o importanţă deosebită, pregătind sărbătoarea Învierii Domnului.

Papa Francisc, vorbind despre „Triduumul Pascal” afirma că: „Este memorialul unei drame de iubire care ne dăruiește certitudinea că nu vom fi abandonați niciodată în încercările vieții. Joia, Vinerea și Sâmbăta Sfântă sunt momente forte care ne permit să intrăm tot mai mult în marele mister al credinței noastre: Învierea Domnului nostru Isus Cristos. Totul în aceste trei zile vorbește despre milostivire, pentru că face vizibil până unde poate să ajungă iubirea lui Dumnezeu”.

Tradiții în Săptămâna Sfântă

Cu seara zilei de joi, din Săptămâna Sfântă, începe Triduum-ul Pascal, trei zile de rugăciuni speciale, în care Biserica Catolică celebrează cu solemnitate Misterul Mântuirii, comemorându-l, prin celebrări speciale, pe Cristos răstignit, înmormântat şi înviat.

Aceste Triduum se va încheia cu Sfânta Liturghie în noaptea Învierii Domnului.

Tradiții pentru ziua de Joi din Săptămâna Sfântă

În dimineaţa zilei de joi, din Săptămâna Sfântă, în toate bisericile catedrale din lume se celebrează Sfânta Liturghie a Uleiurilor Sfinte. Această Sfântă Liturghie este unică în felul ei în timpul anului liturgic: se celebrează doar o dată pe an (în Joia Sfântă), doar în catedralele diecezelor şi reuneşte întreg clerul unei dieceze, arătând comuniunea preoţilor din dieceză cu episcopul lor.

Liturghia este prezidată de episcopul locului şi la ea participă toţi preoţii diecezani şi călugări din dieceza respectivă. În timpul acestei Sfinte Liturghii preoții participanți reînnoiesc făgăduinţele pe care le-au făcut în momentul în care au fost hirotoniţi preoţi.

În cadrul acestei Sfinte Liturghii, episcopul binecuvântează Uleiurile Sfinte, pe care apoi preoţii din dieceză le vor folosi timp de un an în administrarea Tainelor (sacramentelor) Botezului, Mirului şi al Ungerii Bolnavilor, precum și la ungerea și sfințirea bisericilor noi.

La Sfânta Liturghie din seara zilei de joi, numită și Sfânta Liturghie a Cinei Domnului, în Biserica Catolică se celebrează instituirea Sfintei Împărtășanii şi a Sfintei Preoţii de către Isus Cristos, la ultima Cină. În cadrul acestei celebrări, în amintirea gestului de dăruire totală de sine pe care Isus l-a făcut faţă de apostoli, episcopul sau parohul locului spală picioarele a 12 persoane, în general bărbați, care, de obicei, sunt membri ai comunității parohiale.

Papa Francisc, în timpul pontificatului său, a săvârșit acest gest al spălării picioarelor în închisori, centre pentru deținuți minori, centre pentru persoane cu dizabilități, spălând picioarele a 12 persoane bărbați și femei, deopotrivă, minori și adulți în detenție, persoane cu dizabilități, refugiați, migranți.

Tradiții pentru ziua de Vineri din Săptămâna Sfântă

În Vinerea Sfântă, credincioşii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post (mănâncă doar o dată în zi pe săturate) și abstinență (se abțin de la carne).

În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar după-amiaza în bisericile catolice are loc o comemorare a Patimii și Morții lui Cristos și adorarea Sfintei Cruci. În cadrul acestei celebrări se citește Patima Mântuitorului, din Evanghelia după Sfântul Ioan, și se venerează Sfânta Cruci de către credincioșii și preoții prezenți.

Tradiții pentru ziua de Sâmbătă din Săptămâna Sfântă

În Sâmbăta Sfântă, Biserica Catolică priveghează în rugăciune şi nu celebrează în cursul zilei nicio acţiune liturgică. În schimb, noaptea are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Cristos Înviat.

sursa: romaniatv.net, Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Cinci note de 10 la matematică la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025. Rata de promovare, pe discipline

Publicat

botoșani: cinci note de 10 la matematică la simularea probelor

Publicitate

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025, au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării și transmise, de către Inspectoratul Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ.

Rata de promovare pe discipline, la nivelul județului Botoșani, sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 54,51%. Nu sunt…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

S-a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică a două săli de sport din Dorohoi

Publicat

s a dat ordinul de începere al lucrărilor pentru eficientizarea energetică

Publicitate

Primarul celui de al doilea municipiu al județului, Dorin Alexandrescu, a dat ordinul de începere al execuţiei lucrărilor pentru două din cele trei săli de sport finanţate prin Administrația Fondului pentru Mediu, în temeiul Autorizațiilor de Construire nr. 111 şi 112 din 22.11.2024 şi al Contractelor de proiectare şi execuţie lucrări nr. 18142 şi 18143 din 29.11.2023, încheiate între administraţia publică locală şi Asocierea S.C. GAFCO…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

300 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. LISTA cu locurile de muncă comunicată de AJOFM

Publicat

300 de locuri de muncă disponibile la botoșani. lista cu

Publicitate

 Nu mai puțin de 300 de locuri de muncă sunt libere în această săptămână la nivelul județului Botoșani, au anunțat responsabilii din zona forțelor de muncă. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

DENUMIRE COR DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
PROIECTANT INGINER CONSTRUCTII

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

1 Aprilie – Ziua Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani

Publicat

1 aprilie – ziua inspectoratului de jandarmi județean botoșani

Publicitate

Începând cu anul 2017, în urma completării Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 176/2012 privind atribuirea de denumiri onorifice şi stabilirea de zile aniversare pentru unele structuri din Ministerul Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial al României, ziua de 1 aprilie a fost stabilită ca Zi Aniversară a Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.

Prima atestare documentară a Jandarmeriei Române în județul Botoșani…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe