Connect with us

EVENIMENT

Patriarhul Daniel: Învierea Mântuitorului Iisus Hristos – vindecare de întristare

Publicat

patriarh

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este pentru noi vindecare de întristare, a afirmat duminică Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit la slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală.

„Astăzi există în lume foarte multă suferinţă, foarte multă întristare, mai ales din cauza pandemiei.

Sunt o mulţime de familii îndoliate care au tristeţe şi multă durere în suflet în casele lor, pentru că au pierdut pe cei dragi care au murit în spitale sau în casele lor proprii nu numai din cauza pandemiei, unii au murit şi din cauza altor boli.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Dar, în special, pandemia aceasta a adus multă întristare. Şi celor care au scăpat de boală, sau au trecut prin boală, o anumită întristare le-a rămas în suflet.

Şi, de asemenea, există mulţi oameni care de teamă şi din cauza incertitudinii şi mai ales a singurătăţii sunt trişti.

Avem din ce în ce mai multe semnale că există multă depresie, o mulţime de oameni au nevoie de încurajare, au nevoie de un dram de bucurie în suflet, mai ales de pace în suflet.

De aceea, vin foarte mulţi şi se spovedesc şi cer sfat preotului, dar mai ales cer rugăciuni. Deci, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este pentru noi vindecare de întristare, aşa cum spune una din cântările din noaptea aceasta”, a spus Patriarhul Daniel.

El a îndemnat ca „în aceste zile de Paşti să aducem bucurie prin cuvânt şi prin faptă”.

„Să ne ajute Dumnezeu ca în aceste zile de Paşti să aducem bucurie prin cuvânt şi prin faptă, prin daruri, prin vizite, printr-o convorbire telefonică, printr-un semn de preţuire celor care sunt îndoliaţi, celor care sunt întristaţi, celor care sunt însinguraţi, celor care sunt dezorientaţi, celor care sunt într-o stare confuză. Să aducem bucurie din Bucuria lui Hristos şi să aducem pace în suflete celor care sunt tulburaţi, care sunt dezorientaţi şi, în acelaşi timp, sunt copleşiţi de incertitudine. Prin aceasta noi arătăm că împărtăşim bucuria şi pacea lui Hristos, devenind vestitori ai Învierii lui Hristos. Hristos a Înviat!”, a încheiat Patriarhul Daniel.

Slujba a fost oficiată împreună cu episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, în afara lăcaşului de cult, în condiţiile stării de alertă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, potrivit recomandărilor Cancelariei Sfântului Sinod.

Tradiţionalul îndemn de la miezul nopţii pascale „Veniţi de luaţi lumină!” a fost precedat de recomandarea Patriarhului ca fiecare credincios să rămână la locul său. Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost împărţită tuturor credincioşilor de pe Colina Bucuriei de către preoţi, care au coborât până la baza dealului.

Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic „Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă „trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă iar mai apoi, trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.

Dacă mielul pascal a prefigurat încă de atunci sacrificiul şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paşte a continuat să reprezinte, pentru fiecare om în parte şi pentru întreaga omenire, o trecere, atât de la moarte la viaţă, cât şi de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu.

Trecerea de la rău la bine, de la păcat la virtute se face printr-o stăruinţă continuă din partea omului, ajutat de harul dumnezeiesc, pentru purificarea şi transformarea sufletului, pentru abandonarea patimilor şi dobândirea curăţiei inimii.

Modul sărbătoririi Paştelui a fost diferit de-a lungul timpului, deşi în esenţă s-a păstrat ca în primele veacuri, pentru creştinii primelor secole, Învierea Domnului fiind la temelia Bisericii creştine.

Doi ani la rând, 2010 şi 2011, dar şi în 2014 şi 2017 Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici şi reformaţi, de cultele neoprotestante. Următorul an când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun va fi în 2025 – la 20 aprilie. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Mai multe birouri ale IPJ Alba se vor muta temporar în clădirea Policlinicii aflată pe strada Mușețelului din Alba Iulia. PROIECT

Publicat

mai multe birouri ale ipj alba se vor muta temporar

Mai multe birouri ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba se vor muta temporar în locul unor cabinete medicale aflate în clădirea Policlinicii de pe strada Mușețelului din Alba Iulia. 

Reamintim faptul că sediul IPJ Alba urmează să fie modernizat și reabilitat, printr-o investiție de peste 32,8 milioane de lei.

Citește și Contractul pentru reabilitarea și modernizarea sediului IPJ Alba a fost semnat. Cum vor arăta clădirile și cât vor costa…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: CSM Unirea Alba Iulia, vicecampioană națională la polo feminin U17. Amalia Novăcean, cea mai bună marcatoare

Publicat

foto video: csm unirea alba iulia, vicecampioană națională la polo feminin

Performanță extraordinară a echipei feminine de polo U17  a CSM Unirea Alba Iulia. Sportivele au devenit vicecampioane naționale, după ce s-au clasat pe locul II la Campionatul Național U17 feminin.

După o competiție încântătoare și plină de momente memorabile, clasamentul final al Campionatului Național U17 Feminin este următorul:

  • Locul I – CS Crișul Oradea
  • Locul II – CSM Unirea Alba Iulia
  • Locul III – CSS Nr.1

Câștigătoarele premiilor speciale acordate în cadrul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Olimpiada prăjiturilor” la Cluj-Napoca. Ce bunătăți au pregătit viitorii cofetari în fața juriului

Publicat

praji 8 e1713084562507.jpeg

Bakery School România, singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, a găzduit sâmbătă, la Cluj-Napoca, ”Olimpiada prăjiturilor”, la care s-au întrecut elevi, viitori brutari și cofetari.

Fiecare reprezentant de la cele 2 categorii: cofetari-patiseri și brutari, care a ocupat locul 1, va participa la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

La concurs de ziua lui

Pe langa…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

24-26 mai: Competiția de baschet Cupa „Nicușor Marcu” 2024, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia

Publicat

24 26 mai: competiția de baschet cupa „nicușor marcu” 2024, la

Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia se pregătește să găzduiască cea de-a treia ediție a competiției de baschet Cupa „Nicușor Marcu”.

Evenimentul va avea loc între 24 – 26 mai 2024 și se va desfășura atât la Liceul cu Program Sportiv cât și într-o nouă locație, Sala de Sport a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Competiția este dedicată fostului director al liceului, antrenorul Nicușor Marcu, care s-a stins din viață la vârsta de 51 de ani,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe