ACTUALITATE
Patriarhul Daniel: Lumina Sfântă este nu numai o binecuvântare, ci şi o încurajare; ne-mbrăţişăm duhovniceşte, sufleteşte, de la distanţă

Lumina Sfântă este nu numai o binecuvântare, ci şi consolare, o încurajare, prin care ne-mbrăţişăm duhovniceşte, sufleteşte, de la distanţă, a afirmat, sâmbătă seară, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
„Lumina Sfântă este nu numai o binecuvântare, ci şi consolare, o încurajare. Hristos, care ne-a trimis Lumina Învierii Sale, doreşte să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viaţa noastră, să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufleteşte şi trupeşte. De aceea, noi mulţumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru această binecuvântare şi această consolare şi mângâiere”, a spus Patriarhul Daniel, la primirea Luminii Sfinte la Catedrala Patriarhală.
Înaltul ierarh ortodox a accentuat că, prin intermediul Sfintei Lumini distribuită de voluntarii BOR, „ne-mbrăţişăm duhovniceşte, sufleteşte, de la distanţă”.
„Scoatem în evidenţă faptul că am fost şi anul acesta într-o comuniune. Dincolo de toate opreliştile care există din cauza pandemiei, am păstrat comuniunea cu Hristos şi cu toate bisericile ortodoxe prin această Lumină şi cu toţi credincioşii noştri, care, deşi nu pot participa fizic în noaptea de Înviere la slujbă, totuşi, prin faptul că primesc în casele lor această Lumină Sfântă noi ne luminăm cu prăznuirea, cum ne îndeamnă cântările de Sfintele Paşti şi unii pe alţii ne-mbrăţişăm duhovniceşte, sufleteşte, de la distanţă prin aceeaşi credinţă pe care o mărturisim şi aceeaşi iubire pe care o arătăm lui Hristos şi Bisericii Sale”, a arătat Patriarhul.
Părintele Patriarh s-a rugat pentru cei bolnavi sau aflaţi în carantină sau izolare.
„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să lumineze viaţa noastră, să aibă o milă şi o iubire deosebită pentru toţi cei care se află în spitale sau la casele lor suferinzi sau singuri, sau trişti, sau în carantină, sau în izolare, să le aducă lumina iubirii Sale în sufletele lor spre slava Sfintei Treimi şi spre bucuria noastră, a tuturor”, a încheiat Patriarhul Daniel.
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară, pentru a 12-a oară consecutiv, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul. La Catedrala Patriarhală, Lumina Sfântă a fost dusă de delegaţia Patriarhiei Române, fiind primită de Patriarhul BOR, Daniel.
Potrivit acordului BOR – MAI, slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi a prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20,00. AGERPRES
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


În Cluj-Napoca, noile tehnologii sunt utilizate pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, orașul având ca misiune fundamentală transformarea digitală în dezvoltarea sa pe termen lung. În acest context, inovarea la nivel local joacă un rol cheie și va aduce orașului mai multă vizibilitate, iar în perspectivă o dimensiune globală.
Primul eveniment de inovare din sud-estul Europei post pandemie a fost organizat la Cluj-Napoca în perioada 19-20 mai. Innowave Summit 2022 a fost organizat în contextul parteneriatului StartupCity Europe (orașele europene care susțin startupurile) și a avut-o ca ambasador pe Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret. Printre oaspeții de seamă ai evenimentului s-a numărat și președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas.
Innowave Summit 2022 a fost organizat de Forumul de Afaceri Bulgar (Varna),…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
GALERIE FOTO. Cum arată o zi de „muntărit” în munții Clujului. Un proiect marca „Tradiții clujene”

Echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) a participat joi, 26 mai 2022, la punerea în practică a unui obicei care încă se păstrează în satele din zona de munte ale județului Cluj, anume „muntăritul”.
„Este vorba despre o practică pastorală, care presupune mutarea gospodăriei din vatra satului într-un cătun din munte, numit <<mutătură>> și care se află la o distanță mare față de sat. Motivul pentru care oamenii aleg să-și mute gospodăria pe timpul verii este pășunatul”, spune echipa.
Întâi s-au pregătit obiectele și alimentele necesare mutatului, care au fost puse ulterior în căruță și apoi transportate până la „mutătură”.
„Odată ce s-au terminat pregătirile, vacile au fost scoase din grajd și, împreună cu membrii gospodăriei, au pornit spre așezarea din inima muntelui, care le devine astfel adăpost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Prețuri și tarife mai mari la iluminat public în Alba Iulia. Majorare cu rata inflației și investiție nouă pe o stradă din oraș

Prețurile și tarifele ce vor fi suportate din bugetul local pentru serviciiile de iluminat public la Alba Iulia vor fi majorate din luna iunie. Proiectul intră la aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia de luni, 30 mai.
Operatorul Flash Lighting Services SA cere actualizarea tarifelor cu rata inflației pentru perioada aprilie 2020-februarie 2022, respectiv cu 108,16%.
Tarifele și prețurile unitare includ:
- abonament lunar pentru întreținerea sistemului de iluminat public
- prețuri unitare de înlocuire a echipamentelor și materialelor de întreținere
- prețuri unitare utilizate în lucrările de investiții (reabilitare și/sau extindere rețele de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ACTUALITATE
Metro Urban cere premierului FINANȚAREA obiectivelor de DEZVOLTARE din Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Chinteni și Feleacu

Metro Urban, o asociație care promovează metroul și trenul metropolitan îi cere prim-ministrului Nicolae Ciucă să finanțeze și obiectivele de dezvoltare ale comunelor care compun zona metropolitană Cluj-Napoca .
Reprezentanții Metro Urban consideră de bun augur vizita prim-ministrului Nicolae Ciucă în Cluj-Napoca, cât și susținerea declarativă a obiectivelor de dezvoltare și de infrastructură din județul Cluj, în special din zona metropolitană.
Metro Urban: Investițiile trebuie continuate
Susținerea financiară guvernamentală a proiectelor <<Centurii Metropolitane Cluj>> și <<Metrou Cluj>> este așteptată și importantă, însă în egală măsură și prioritare sunt investițiile directe în obiective din Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Chinteni și Feleacu, comune legate ombilical de municipiul Cluj-Napoca și a căror dezvoltare trebuie susținută guvernamental, spun aceștia.
Citește și: Ciucă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro