Connect with us

CULTURA

Patriarhul Daniel: Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos – temelie pentru toate celelalte sărbători

Publicat

pf daniel
Arhivă foto

Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos este temelie pentru toate celelalte sărbători, începutul sfinţirii umanităţii din interiorul acesteia, a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în predica rostită la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală, la sărbătoarea Naşterii Domnului.

„Această sărbătoare (Naşterea Domnului – n.r.) este temelie pentru toate celelalte sărbători, pentru că prin Naşterea Sa ca om, Fiul Veşnic al Tatălui Ceresc vine în lume ca Mântuitor al lumii şi de aceea toate celelalte evenimente şi momente sfinte din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos au ca temelie Naşterea Sa mai întâi înomenirea, sau zămislirea, sau întruparea Sa şi Naşterea din Fecioara Maria, într-o peşteră de lângă Bethleemul Iudeii”, a spus Patriarhul.

Înaltul ierarh a arătat că Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos este „Marea Taină a întrupării Fiului Veşnic al lui Dumnezeu, pentru că cel necuprins se face cuprins în pântecele Fecioarei Maria, cel nevăzut se face văzut pentru că se întrupează, ia trup şi chip de om, cel atotputernic se face un copil neputincios a cărui viaţă depinde doar de grija şi iubirea celor din jurul său, cel care conduce Universul, toate galaxiile, este aşezat într-o iesle din care se hrăneau vitele”, a explicat PF Daniel.

„Deci această taină a smereniei lui Dumnezeu Fiul devenind om este începutul tainei mântuirii neamului omenesc.

Mântuitorul Iisus Hristos se face om smerit şi el ia chip de om, ca să ne dăruiască nouă chipul slavei sale. (…)

Hristos se naşte veşnic ca fiu din tată ceresc fără mamă, iar ca om se naşte din mamă fără tată.

Această taină a întrupării Mântuitorului Iisus Hristos ne arată deci smerenia lui”, a spus Patriarhul.

Patriarhul Daniel: Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos – temelie pentru toate celelalte sărbători. Care este scopul acestei sărbători

El a accentuat că Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos are ca scop nu doar iertarea păcatelor oamenilor şi dăruirea vieţii veşnice prin înviere, „ci înfierea, să devenim fii şi fiice ai lui Dumnezeu după har prin lucrarea Botezului în apă şi Duh Sfânt”.

„Această naştere a Mântuitorului Iisus Hristos din Fecioara Maria este începutul sfinţirii umanităţii din interiorul ei, din interiorul persoanei umane a Fecioarei Maria.

Se naşte în peştera de lângă Bethleem ca să sfinţească pământul din interiorul lui, se botează în apele Iordanului ca să sfinţească firea apelor, aşa cum se cântă la Sărbătoarea Botezului Domnului, se înalţă pe cruce pentru ca să sfinţească aerul, atmosfera şi lemnul, după cum se spune în cântările din sărbătoarea Sfintei Cruci.

Când El coboară în lume sfinţeşte lumea în mod treptat, dar mai ales vine în lume ca să sfinţească sufletul şi trupul omului prin Sfintele Taine al Bisericii, prin Botez şi prin Sfânta Euharistie.

Patriarhul Daniel: Naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos – temelie pentru toate celelalte sărbători. „Darurile oferite Pruncului Iisus Hristos pot fi dăruite şi de noi ”

De aceea, Mântuitorul Iisus Hristos este izbăvitor sau eliberator de păcat şi de moarte”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel a reamintit că darurile oferite Pruncului Iisus de către cei trei magi (aurul, tămâia şi smirna) pot fi dăruite şi de noi Mântuitorului Hristos „într-o formă permanentă şi fără cheltuială, ci doar prin multă iubire”, prin aurul dreptei credinţei şi al faptelor bune, prin tămâia rugăciunii fierbinţi şi stăruitoare şi prin smirna unei vieţi curate, biruind „faptele egoiste prin post, nevoinţă prin înfrânare şi viaţă în virtuţi – bunătate, dărnicie, bunăcuviinţă”.

„Ne rugăm lui Dumnezeu, Pruncului Iisus, să ne dăruiască smerenie din smerenia lui, bucurie din bucuria lui, pace din pacea lui cea sfântă şi să binecuvânteze toate familiile, toţi pruncii care sunt bucurie pentru părinţi, pentru Biserică şi pentru popor şi să dăruiască celor care poartă numele de Cristian, Cristi, Cristinel şi derivate ani mulţi cu sănătate şi mult ajutor de la Dumnezeu”, a încheiat Patriarhul.

Înaltul ierarh a oficiat slujba Sfintei Liturghii împreună cu părintele Qais, Episcop de Erzurum, delegatul Patriarhiei Antiohiei în ţara noastră, cu Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieşteanul, cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Creştinii ortodocşi, romano-catolici, greco-catolici şi protestanţi sărbătoresc, la 25 decembrie, Naşterea Domnului sau Crăciunul.

Sărbătoare a naşterii cu trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Crăciunul este primul praznic împărătesc cu data fixă, în ordinea cronologică a vieţii Mântuitorului. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


CULTURA

Muzeul Naţional de Istorie: Costul unui bilet de acces – 5 lei, până la sfârșitul lunii august

Publicat

muzeu national istorie romania sursa foto fb
Arhivă foto

Începând de joi și până la sfârșitul lunii august, biletele de intrare la expozițiile găzduite de Muzeul Național de Istorie al României (MNIR) vor avea un preț de 5 lei.

„Începând de joi, 17 august, costul unui bilet de acces va fi 5 lei pentru toate categoriile de vizitatori, până la finalul lunii august. Î

n această perioadă, pot fi vizitate expoziţiile permanente Copia Columnei lui Traian, Lapidarium şi Tezaur Istoric, precum şi expoziţia temporară Muzeul Jucăriilor. Vă mulţumim!”, anunţă MNIR, într-o postare pe Facebook.

Conform paginii oficiale a MNIR, costurile online ale biletelor de acces la expoziţiile din cadrul muzeului erau până joi de 22 lei pentru adulţi, 11 lei – pensionari, 5,5 lei – elevi/studenţi, 5,5 lei – persoane adulte cu handicap mediu/uşor.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat în iunie Muzeul Naţional de Istorie a României, prilej cu care a anunţat că instituţia beneficiază de o alocare de 150 milioane de Euro pentru consolidare şi restaurare.

„În cursul zilei de ieri (19 iulie n.r.), am discutat cu reprezentanţii instituţiei, directorul Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul adjunct Cornel Ilie şi cu directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, Bogdan Ştefan Trîmbaciu, pentru că doar lucrând umăr la umăr vom putea demara cea mai mare investiţie ce se va realiza asupra unui monument istoric.

Am vizitat spaţiile muzeale şi depozitele în care exponatele sunt deja pregătite pentru mutare într-o locaţie optimă, astfel încât să fie în deplină siguranţă.

Muzeul Naţional de Istorie. Restaurarea clădirii MNIR a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006

Am stabilit împreună paşii următori pentru ca toată documentaţia aferentă consolidării şi restaurării Muzeului să fie finalizată în cel mai scurt timp.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare constructivă şi arhitecturală, dar, din fericire, avem soluţiile necesare la îndemână”, a transmis Raluca Turcan.

Fostul ministrul al Culturii Lucian Romaşcanu declara toamna trecută că restaurarea MNIR ar trebui să fie finalizată în cinci ani.

Restaurarea clădirii MNIR a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006, din cauza încălcării prevederilor legale privind investiţiile, preciza directorul general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, într-o declaraţie acordată AGERPRES.

„În 2015 am încercat să organizăm un concurs de soluţii, care, din păcate, a fost un mare eşec.

Am pierdut mai bine de şase ani în dispute judiciare cu Ordinul Arhitecţilor.

În acest moment se deschide o nouă perspectivă.

Muzeul Naţional de Istorie. Precizările directorului general al MNIR

Sper ca ea să fie una care să ducă la consolidarea clădirii, la restaurarea şi la refacerea muzeului şi deschiderea lui pentru public pentru că în acest moment, de 20 de ani, muzeul este doar parţial vizitabil”, arăta Târnoveanu.

El reamintea că în momentul în care vor începe lucrările vor trebui relocate atât patrimoniul, cât şi laboratoarele şi birourile instituţiei.

„Este o mare încercare, pentru că, până acum, niciun muzeu din România nu a trecut printr-un asemenea proces complex de a reloca patrimoniul, de a face un nou proiect şi apoi de a vedea refăcută clădirea, consolidată şi adaptată funcţionalităţii de muzeu, pentru că această clădire a fost construită între 1894 şi 1899 ca sediu al Poştei.

Deci nu este o clădire pentru un muzeu şi mai ales pentru un muzeu modern din secolul al XXI-lea din Europa”, a mai spus directorul general al MNIR. Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, vernisată la Muzeul Național Cotroceni

Publicat

muzeu natioanl cotroceni
Arhivă foto

Vineri, Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae” va fi vernisată în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, proiectul expoziţional, prin care se marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, evocă aspecte relevante din biografia Principelui Nicolae al României, de la momente ale copilăriei în Familia Regală la rolul său politic ca membru al Regenţei, precum şi activităţi importante desfăşurate în ţară şi în perioada de exil.

Vernisajul expoziţiei va fi deschis de un moment muzical.

Acompaniată la pian de profesorul îndrumător Andrei Ştefan Racu, eleva Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” Saviana Rusu, soprană, va interpreta „Marşul triumfal al Aviaţiei Române”, dedicat Alteţei Sale Regale Principele Nicolae.

După moartea Regelui Ferdinand I şi renunţarea la calitatea de principe moştenitor a lui Carol, Principele Nicolae al României a deţinut funcţia de membru al Regenţei, postură în care a desfăşurat diverse activităţi cu caracter politic, reprezentând ţara în numele regelui Mihai I (care avea 6 ani).

O dată cu restauraţia Regelui Carol al II-lea, Nicolae a fost numit inspector al Armatei, Marinei şi Aeronauticii, timp în care a avut reşedinţa oficială la Palatul Cotroceni.

Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, vernisată la Muzeul Național Cotroceni. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie

A fost pasionat de aviaţie, automobilism şi sport, fiind prezent la curse de maşini şi întreceri sportive în ţară şi străinătate.

De asemenea, în perioada exilului a avut o activitate politică importantă, finanţând şi patronând diverse instituţii culturale, fiind însă permanent supravegheat de serviciile speciale de informaţii din anii 1937-1945, şi, mai apoi, de Serviciul de Informaţii Externe al regimului comunist, se arată în comunicat.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00-17,00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau paşaport).

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

”Hoţul din pendulă” de Dario Fo – în premieră la Teatrul ”Stela Popescu”

Publicat

Spectacolul „Hoţul din pendulă” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră de Teatrul „Stela Popescu”, pe 14 şi 15 iulie, de la ora 19,00, la Palatul Naţional al Copiilor.

Din distribuţie fac parte Cristi Neacşu / Florin Dobre, Cristina Danu, Sorin – Aurel Sandu, Crina Matei, Irina Cărămizaru, Cătălin Frăsinescu.

„Alexandru Grecu este un artist complex, regizor, actor, manager al Teatrului Naţional ‘Satiricus’ din Chişinău, al cărui fondator este, şi preşedinte al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM). Am colaborat excelent cu el în această primăvară la Chişinău şi mă bucur că realizăm împreună cu echipa Teatrului ‘Stela Popescu’ această premieră cu ‘Hoţul din pendulă’ de Dario Fo în mijlocul verii, un spectacol plin de vervă şi culoare”, a declarat Cristian Şofron, directorul general al Teatrului ”Stela Popescu”.

„Hoţul din pendulă” de Dario Fo vorbeşte despre devalorizarea sentimentelor în viaţa de cuplu şi amendează egoismul fără remuşcări care ne împinge spre aventura extraconjugală. Scrisă cu un sarcasm iute într-o Italie a anilor 1950 bigotă şi tradiţionalistă, în care divorţul era interzis, iar menţinerea aparenţelor era ridicată la nivel de religie, subiectul piesei este complet valabil şi astăzi, se arată în comunicat.

„Un hoţ este ‘deranjat’ de la furat de două perechi de amanţi care se dovedesc a fi soţi încrucişaţi. Eforturile pe care aceştia le fac pentru a-şi ascunde minciunile şi tensiunile alimentate de secrete cresc treptat într-o spirală delirantă de comic de situaţie. Pe lângă dramele conjugale, vina bietului hoţ păleşte cu desăvârşire. Martor forţat al acestor trădări, ascuns într-un ceas cu pendulă, el câştigă simpatia şi râde împreună cu publicul de neajunsurile civilizaţiei moderne”, se arată în descrierea spectacolului.

Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) – Un punct de referință pentru Sibiu și România, potrivit ministrului Culturii

Publicat

fits sibiu fb raluca turcan 5
sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu) este în prezent un punct de referință atât pentru Sibiu, cât și pentru întreaga Românie, datorită eforturilor neobosite ale maestrului Constantin Chiriac.

Sâmbătă seara, ministrul Culturii i-a oferit maestrului Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Ofiţer.

Distincţia a fost conferită „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba artei şi a publicului, pentru contribuţia importantă adusă la afirmarea pe plan intern şi internaţional a valorilor teatrului românesc”.

„Am omagiat aseară, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu, un mare vizionar, o personalitate colosală a artei teatrale contemporane: pe maestrul Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi director al Teatrului Naţional „Radu Stanca”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Festivalul se va încheia pe 2 iulie

Am avut bucuria de a-i oferi maestrului Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, distincţia Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Ofiţer, conferită „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba artei şi a publicului, pentru contribuţia importantă adusă la afirmarea pe plan intern şi internaţional a valorilor teatrului românesc”.

Graţie implicării neobosite a maestrului Constantin Chiriac, FITS este astăzi un reper pentru Sibiu şi pentru România, precum şi un exemplu al beneficiilor multiple pe care promovarea culturii le poate aduce comunităţilor locale”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se încheie duminică. Agerpres

sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Citește mai departe