Connect with us

CULTURA

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. Înviem din întunericul greutăţilor şi al încercărilor

Publicat

patriarh

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a declarat joi că Săptămâna Sfintelor Pătimiri reprezintă o perioadă de „împărtășire a patimilor cu Hristos”, prin care ne ridicăm din moartea păcatului și din întunericul greutăților.

Înaltul ierarh ortodox a evidențiat că în Sfânta și Mare Joi sărbătorim „iubirea smerită și îndelungată răbdare” a Mântuitorului Iisus Hristos.

Întâistătătorul BOR a oficiat în Joia Mare Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştiului Timotei Prahoveanul.

„Astăzi Biserica Noastră prăznuieşte Sfânta şi Marea Joi.

În această zi, spune Sinaxarul acestei zile, facem pomenirea a patru evenimente, şi anume: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul Iisus Hristos, Cina cea de Taină, sau încredinţarea Sfintelor Taine, rugăciunea din Ghetsimani, cea cea mai presus de fire, şi vânzarea sau trădarea lui Iuda. (…)

Această înşiruire de evenimente sfinte şi lucrări mari în viaţa Mântuitorului ne arată că, de fapt, noi prăznuim iubirea smerită şi îndelung răbdarea Mântuitorului Iisus Hristos. (…)

Această Sfântă şi Mare Săptămână a Sfintelor Pătimiri este o împreună pătimire cu Hristos, ca împreună cu El să înviem din moartea păcatului şi din întunericul greutăţilor şi încercărilor şi aşa putem cânta în Noaptea de Paşte ‘Ieri m-am îngropat cu Tine Hristoase Dumnezeule, astăzi împreună cu Tine înviez din morţi”, a spus Patriarhul la finalul slujbei.

Patriarhul Daniel a evidenţiat că la Cina cea de Taină Mântuitorul Iisus Hristos „a înlocuit Paştile Vechi cu Paştile Noi”.

„Paştile Vechi, iudaice, sărbătoreau ieşirea Poporului ales, condus de Moise, din Egipt şi trecerea prin Marea Roşie.

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. Paşte, în limba ebraică, înseamnă trecere

Paştile Noi înseamnă trecerea lui Hristos prin sângele crucii, sau jertfa crucii şi eliberarea nu din robia Egiptului, ci din robia păcatului, a iadului şi a morţii, prin Înviere. De aceea, Sfântul Apostol Pavel numeşte pe Hristos Paştele Nostru. (…)

Ceea ce instituie Iisus este o realitate cu totul nouă. Nici un evreu când a serbat Paştele nu a spus că pâinea este trupul său şi vinul este sângele său.

Aici vedeam că Mântuitorul Iisus Hristos, spre sfârşitul Paştilor iudaice instituie Paştile Noi, sau Noul Paşte, care este El Însuşi.

Paşte, în limba ebraică, înseamnă trecere.

Prin el se face trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer. De aceea, Hristos este Paştele Nostru: El ne trece din lumea aceasta, în care viaţa este amestecată cu suferinţa, la o viaţă nouă, la viaţă fără de moarte şi fără suferinţă”, a explicat Patriarhul Daniel.

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. Ce este Sfânta și Marea Joi

Patriarhul a mai arătat că Sfânta şi Marea Joi este „o zi a Sfintei Euharistii, dar şi o zi în care se sfinţeşte Marele Mir, pentru că Hristos este Marele Mir”, fiind „unsul lui Dumnezeu”.

La Proscomidie (prima parte a Sfintei Liturghii) a fost scos un Sfânt Agneţ special (pecetea pe care preotul o scoate cu copia din cea dintâi prescură folosită la Proscomidie, în care se disting mai bine literele sigiliului: Is. Hs. Ni. Ka., şi o aşează apoi pe Sfântul Disc, după care, prin sfinţire, se va preface în Sfântul Trup al Domnului, cel jertfit pe Cruce) care a fost sfinţit la Sfânta Liturghie, apoi uscat şi sfărâmat a treia zi de Paşti.

Miridele rezultate (părticele mărunte de pâine, scoase de către preot din celelalte prescuri folosite la Proscomidie şi aşezate pe disc, alături de Sfântul Agneţ), sunt folosite ca Împărtăşanie pentru bolnavi, copii şi în situaţii speciale.

Această Sfântă Împărtăşanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. La denia din seara zilei de Joia Mare se vor citi cele Douăsprezece Evanghelii

Biserica Ortodoxă a crezut totdeauna că, din pâinile aşezate pe Sfântul Disc, numai Agneţul se preface în timpul epiclezei (rugăciune sacerdotală ce urmează după cuvintele de instituire a euharistiei, rostită de către preot, invocând trimiterea Duhului Sfânt peste darurile de pâine şi vin în vederea prefacerii lor în adevăratul trup şi sânge al Mântuitorului), în Trupul Mântuitorului, iar miridele doar se împărtăşesc de sfinţenia pe care o primesc de la Sfântul Agneţ, lângă care sunt aşezate.

La denia din seara zilei de Joia Mare se vor citi cele Douăsprezece Evanghelii despre patimile, răstignirea şi moartea pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos.

Este o seară de sfântă priveghere, de rugăciune, de simţire, împreună cu Mântuitorul, a înfricoşătoarelor Sale patimi, pe care le-a răbdat pentru mântuirea noastră.

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. În toate Bisericile Ortodoxe, în Joia Mare este oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia

În Joia Mare, în toate Bisericile Ortodoxe este oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

În Sfânta şi Marea Joi sunt prăznuite patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică predarea înfricoşătoarelor Taine, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea (trădarea) Domnului.

Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paştele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paştele cel nou, adică identificarea pâinii şi vinului binecuvântate cu Trupul şi Sângele Său.

Iubirea lui Hristos care se dăruieşte în Cina cea de Taină este iubirea Sa mântuitoare mai tare decât păcatul şi moartea, cum va arăta pe Cruce când iartă pe cei ce-L răstignesc, iar după înviere îl iartă pe Petru care, din frică, s-a lepădat de Iisus.

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. Program slujbe la Catedrala Patriarhală

Slujbele din Săptămâna Sfintelor Pătimiri se vor desfăşura, în zilele următoare, la Catedrala Patriarhală, după următorul program:

* Slujba Vecerniei din Sfânta şi Marea Vineri (14 aprilie) cu scoaterea Sfântului Epitaf (8,00 – 11,00) va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale;

– în intervalul orar 11,30 – 16,50, credincioşii vor avea posibilitatea să se închine şi să treacă pe sub Sfântul Epitaf în Catedrala Patriarhală;

– între orele 17,00 – 20,30 va fi săvârşită Denia Prohodului Domnului şi va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf.

Patriarhul Daniel: Săptămâna Sfintelor Pătimiri – o împreună pătimire cu Hristos. Sâmbata Mare și Sfintele Paști

*** Sfânta şi Marea Sâmbătă (15 aprilie):

* între orele 8,00 – 12,30, se vor oficia Slujba Ceasurilor, Obedniţa şi Vecernia unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare;

* în intervalul orar 13,00 – 19,00, Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.

*** Învierea Domnului – Sfintele Paşti (16 aprilie):

* la ora 00,00, Sfânta Lumină va fi oferită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ierarhilor, preoţilor şi diaconilor prezenţi în pridvorul din faţa Reşedinţei Patriarhale. Apoi, aceştia vor oferi Sfânta Lumină credincioşilor pe culoarele special amenajate;

* Slujba Învierii va fi săvârşită în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi oficiată ulterior în interiorul acesteia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


CULTURA

Muzeul Naţional de Istorie: Costul unui bilet de acces – 5 lei, până la sfârșitul lunii august

Publicat

muzeu national istorie romania sursa foto fb
Arhivă foto

Începând de joi și până la sfârșitul lunii august, biletele de intrare la expozițiile găzduite de Muzeul Național de Istorie al României (MNIR) vor avea un preț de 5 lei.

„Începând de joi, 17 august, costul unui bilet de acces va fi 5 lei pentru toate categoriile de vizitatori, până la finalul lunii august. Î

n această perioadă, pot fi vizitate expoziţiile permanente Copia Columnei lui Traian, Lapidarium şi Tezaur Istoric, precum şi expoziţia temporară Muzeul Jucăriilor. Vă mulţumim!”, anunţă MNIR, într-o postare pe Facebook.

Conform paginii oficiale a MNIR, costurile online ale biletelor de acces la expoziţiile din cadrul muzeului erau până joi de 22 lei pentru adulţi, 11 lei – pensionari, 5,5 lei – elevi/studenţi, 5,5 lei – persoane adulte cu handicap mediu/uşor.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a vizitat în iunie Muzeul Naţional de Istorie a României, prilej cu care a anunţat că instituţia beneficiază de o alocare de 150 milioane de Euro pentru consolidare şi restaurare.

„În cursul zilei de ieri (19 iulie n.r.), am discutat cu reprezentanţii instituţiei, directorul Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul adjunct Cornel Ilie şi cu directorul Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, Bogdan Ştefan Trîmbaciu, pentru că doar lucrând umăr la umăr vom putea demara cea mai mare investiţie ce se va realiza asupra unui monument istoric.

Am vizitat spaţiile muzeale şi depozitele în care exponatele sunt deja pregătite pentru mutare într-o locaţie optimă, astfel încât să fie în deplină siguranţă.

Muzeul Naţional de Istorie. Restaurarea clădirii MNIR a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006

Am stabilit împreună paşii următori pentru ca toată documentaţia aferentă consolidării şi restaurării Muzeului să fie finalizată în cel mai scurt timp.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare constructivă şi arhitecturală, dar, din fericire, avem soluţiile necesare la îndemână”, a transmis Raluca Turcan.

Fostul ministrul al Culturii Lucian Romaşcanu declara toamna trecută că restaurarea MNIR ar trebui să fie finalizată în cinci ani.

Restaurarea clădirii MNIR a început în septembrie 2002 şi s-a oprit în 2006, din cauza încălcării prevederilor legale privind investiţiile, preciza directorul general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, într-o declaraţie acordată AGERPRES.

„În 2015 am încercat să organizăm un concurs de soluţii, care, din păcate, a fost un mare eşec.

Am pierdut mai bine de şase ani în dispute judiciare cu Ordinul Arhitecţilor.

În acest moment se deschide o nouă perspectivă.

Muzeul Naţional de Istorie. Precizările directorului general al MNIR

Sper ca ea să fie una care să ducă la consolidarea clădirii, la restaurarea şi la refacerea muzeului şi deschiderea lui pentru public pentru că în acest moment, de 20 de ani, muzeul este doar parţial vizitabil”, arăta Târnoveanu.

El reamintea că în momentul în care vor începe lucrările vor trebui relocate atât patrimoniul, cât şi laboratoarele şi birourile instituţiei.

„Este o mare încercare, pentru că, până acum, niciun muzeu din România nu a trecut printr-un asemenea proces complex de a reloca patrimoniul, de a face un nou proiect şi apoi de a vedea refăcută clădirea, consolidată şi adaptată funcţionalităţii de muzeu, pentru că această clădire a fost construită între 1894 şi 1899 ca sediu al Poştei.

Deci nu este o clădire pentru un muzeu şi mai ales pentru un muzeu modern din secolul al XXI-lea din Europa”, a mai spus directorul general al MNIR. Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, vernisată la Muzeul Național Cotroceni

Publicat

muzeu natioanl cotroceni
Arhivă foto

Vineri, Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae” va fi vernisată în Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, proiectul expoziţional, prin care se marchează împlinirea a 120 de ani de la naşterea celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, evocă aspecte relevante din biografia Principelui Nicolae al României, de la momente ale copilăriei în Familia Regală la rolul său politic ca membru al Regenţei, precum şi activităţi importante desfăşurate în ţară şi în perioada de exil.

Vernisajul expoziţiei va fi deschis de un moment muzical.

Acompaniată la pian de profesorul îndrumător Andrei Ştefan Racu, eleva Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti” Saviana Rusu, soprană, va interpreta „Marşul triumfal al Aviaţiei Române”, dedicat Alteţei Sale Regale Principele Nicolae.

După moartea Regelui Ferdinand I şi renunţarea la calitatea de principe moştenitor a lui Carol, Principele Nicolae al României a deţinut funcţia de membru al Regenţei, postură în care a desfăşurat diverse activităţi cu caracter politic, reprezentând ţara în numele regelui Mihai I (care avea 6 ani).

O dată cu restauraţia Regelui Carol al II-lea, Nicolae a fost numit inspector al Armatei, Marinei şi Aeronauticii, timp în care a avut reşedinţa oficială la Palatul Cotroceni.

Expoziția foto-documentară „Un Principe al Coroanei României, Nicolae”, vernisată la Muzeul Național Cotroceni. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie

A fost pasionat de aviaţie, automobilism şi sport, fiind prezent la curse de maşini şi întreceri sportive în ţară şi străinătate.

De asemenea, în perioada exilului a avut o activitate politică importantă, finanţând şi patronând diverse instituţii culturale, fiind însă permanent supravegheat de serviciile speciale de informaţii din anii 1937-1945, şi, mai apoi, de Serviciul de Informaţii Externe al regimului comunist, se arată în comunicat.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 5 august – 17 septembrie, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9,00-17,00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau paşaport).

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

”Hoţul din pendulă” de Dario Fo – în premieră la Teatrul ”Stela Popescu”

Publicat

Spectacolul „Hoţul din pendulă” de Dario Fo, în regia lui Alexandru Grecu, va fi prezentat în premieră de Teatrul „Stela Popescu”, pe 14 şi 15 iulie, de la ora 19,00, la Palatul Naţional al Copiilor.

Din distribuţie fac parte Cristi Neacşu / Florin Dobre, Cristina Danu, Sorin – Aurel Sandu, Crina Matei, Irina Cărămizaru, Cătălin Frăsinescu.

„Alexandru Grecu este un artist complex, regizor, actor, manager al Teatrului Naţional ‘Satiricus’ din Chişinău, al cărui fondator este, şi preşedinte al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM). Am colaborat excelent cu el în această primăvară la Chişinău şi mă bucur că realizăm împreună cu echipa Teatrului ‘Stela Popescu’ această premieră cu ‘Hoţul din pendulă’ de Dario Fo în mijlocul verii, un spectacol plin de vervă şi culoare”, a declarat Cristian Şofron, directorul general al Teatrului ”Stela Popescu”.

„Hoţul din pendulă” de Dario Fo vorbeşte despre devalorizarea sentimentelor în viaţa de cuplu şi amendează egoismul fără remuşcări care ne împinge spre aventura extraconjugală. Scrisă cu un sarcasm iute într-o Italie a anilor 1950 bigotă şi tradiţionalistă, în care divorţul era interzis, iar menţinerea aparenţelor era ridicată la nivel de religie, subiectul piesei este complet valabil şi astăzi, se arată în comunicat.

„Un hoţ este ‘deranjat’ de la furat de două perechi de amanţi care se dovedesc a fi soţi încrucişaţi. Eforturile pe care aceştia le fac pentru a-şi ascunde minciunile şi tensiunile alimentate de secrete cresc treptat într-o spirală delirantă de comic de situaţie. Pe lângă dramele conjugale, vina bietului hoţ păleşte cu desăvârşire. Martor forţat al acestor trădări, ascuns într-un ceas cu pendulă, el câştigă simpatia şi râde împreună cu publicul de neajunsurile civilizaţiei moderne”, se arată în descrierea spectacolului.

Agerpres

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) – Un punct de referință pentru Sibiu și România, potrivit ministrului Culturii

Publicat

fits sibiu fb raluca turcan 5
sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu) este în prezent un punct de referință atât pentru Sibiu, cât și pentru întreaga Românie, datorită eforturilor neobosite ale maestrului Constantin Chiriac.

Sâmbătă seara, ministrul Culturii i-a oferit maestrului Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Ofiţer.

Distincţia a fost conferită „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba artei şi a publicului, pentru contribuţia importantă adusă la afirmarea pe plan intern şi internaţional a valorilor teatrului românesc”.

„Am omagiat aseară, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu, un mare vizionar, o personalitate colosală a artei teatrale contemporane: pe maestrul Constantin Chiriac, preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi director al Teatrului Naţional „Radu Stanca”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Festivalul se va încheia pe 2 iulie

Am avut bucuria de a-i oferi maestrului Constantin Chiriac, în numele preşedintelui României, Klaus Iohannis, distincţia Ordinul Naţional „Pentru merit” în grad de Ofiţer, conferită „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru profesionalismul şi dăruirea puse în slujba artei şi a publicului, pentru contribuţia importantă adusă la afirmarea pe plan intern şi internaţional a valorilor teatrului românesc”.

Graţie implicării neobosite a maestrului Constantin Chiriac, FITS este astăzi un reper pentru Sibiu şi pentru România, precum şi un exemplu al beneficiilor multiple pe care promovarea culturii le poate aduce comunităţilor locale”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu se încheie duminică. Agerpres

sursa foto: Facebook / Raluca Turcan

Citește mai departe