EVENIMENT
VIDEO: Mesajul Patriarhul Daniel de Sărbătoarea Sfintelor Paşti. Izvor de lumină şi speranţă, casele credincioşilor devin paraclise

Sărbătoarea Sfintelor Paşti este izvor de lumină şi speranţă în lupta cu greutăţile vieţii, transmite Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
În această vreme de pandemie cu noul coronavirus, când autorităţile de stat sunt „nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii”, casele credincioşilor devin paraclise, care, prin rugăciune, ţin legătura cu bisericile, mărturisind credinţa în Hristos.
Citeşte şi URĂRI DE PAŞTE 2020: Mesaje și felicitări de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători
„Sărbătoarea Sfintelor Paşti este izvor de bucurie şi pace, de lumină şi speranţă în lupta noastră cu greutăţile vieţii. Anul acesta serbăm Sfintele Paşti într-o vreme de tristeţe, într-o vreme de pandemie, care răspândeşte oamenilor teamă, teamă de îmbolnăvire şi de moarte, iar autorităţile de stat sunt nevoite să ia măsuri de oprire a răspândirii bolii. În acest context, Biserica suferă mult, deoarece slujitorii ei nu se pot ruga împreună în aceeaşi biserică, în acelaşi locaş de cult cu credincioşii ei. În acest sens, casele credincioşilor din parohii devin paraclise sau capele familiale, care, prin rugăciune, ţin legătura cu bisericile din parohii, mărturisind credinţa comună în Hristos cel Răstignit şi Înviat”, subliniază Patriarhul BOR, într-un mesaj video de Sfintele Paşti.

Înaltul ierarh ortodox îndeamnă la „iubire smerită şi milostivă faţă de cei bolnavi şi săraci, singuri şi întristaţi”.
„Trebuie să arătăm şi noi în jurul nostru iubire smerită şi milostivă faţă de toţi oamenii, dar mai ales faţă de cei bolnavi şi săraci, singuri şi întristaţi. Să ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, cel Răstignit şi Înviat să binecuvânteze pe toţi medicii şi pe toţi cei care ajută pe cei bolnavi, dar şi pe cei care lucrează pentru binele poporului român. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos cel Înviat din Morţi să dăruiască poporului român şi lumii întregi sănătate şi ajutor, speranţă, pace şi bucurie. Vă dorim tuturor Sărbători fericite de Paşti şi vă adesăm salutul pascal Hristos a Înviat!”, se arată în mesajul Patriarhului Daniel.
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului – Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, iar, în condiţiile restricţiilor impuse de declararea stării de urgenţă, celebrările vor fi oficiate în biserici de preoţi şi transmise online.
Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic „Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă „trecere”.
Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.
Dacă mielul pascal a prefigurat încă de atunci sacrificiul şi jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paşte a continuat să reprezinte pentru fiecare om în parte şi pentru întreaga omenire o trecere, atât de la moarte la viaţă, cât şi de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu. AGERPRES
EVENIMENT
Cum va fi vremea în iulie 2025: cât de mult cresc temperaturile în ”luna lui Cuptor”. Prognoza pe patru săptămâni

Vremea în iulie 2025: Temperaturile vor fi mai mari decât de obicei în ”luna lui Cuptor”. Sunt anunțate abateri termice mai accentuate în sudul și sud-vestul țării.
Precipitații vor fi puține și vor fi condiții de secetă.
Cea mai caldă perioadă va fi 4-7 iulie. Temperaturile vor ajunge până la pragul de 38 de grade, resimțite ca 40. Excepție vor fi zona de nord-est și la munte, unde vor fi 33-34 de grade, respectiv 25-29 de grade.
Din 10 iulie, se mai răcorește…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Femeia de 42 de ani s-a prezentat, luni, la sediul Secției 4 Poliție pentru a depune plângere penală pentru infracțiunea de lovirea sau alte violențe, ca urmare a conflictului petrecut în data de 29 iunie în Parcul Rozelor din municipiul Cluj-Napoca.
Potrivit IPJ Cluj, demersul era necesar pentru ca polițiștii să poată începe o cercetare în acest caz în condițiile în care, din primele informații, rezulta că cei doi s-ar fi agresat reciproc.
Până la această…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală își va păstra organizarea actuală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional, potrivit ordonanței de urgență adoptate luni de Guvern.
Astfel, sunt anulate prevederile prin care urmau să-şi înceapă activitatea, începând cu data de 1 iulie 2025, structurile antifraudă teritoriale județene, scrie Agerpres.
Aceste prevederi apar în OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2)…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Astăzi, 1 iulie 2025, a început prima sesiune de admitere – de vară, la UAB! Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pune la dispoziția candidaților, pentru acest an, un total de 3.522 de locuri. Peste 1.000 dintre locurile disponibile sunt finanțate de la bugetul de stat!
Oferta educațională UAB cuprinde 36 de programe de studii universitare de licență și 26 de programe de masterat, la care se adaugă locuri dedicate studenților internaționali, Școlilor Doctorale și…
Citește mai mult pe Alba24.ro