Connect with us

EVENIMENT

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Proiect propus de mai mulți parlamentari PSD

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Mai mulţi parlamentari PSD propun incriminarea consumului de droguri şi etnobotanice şi în cazul minorilor şi creşterea pedepselor pentru vânzarea sau distribuţia de droguri minorilor, într-o iniţiativă legislativă depusă joi la Parlament.

Propunerea legislativă, semnată de 60 de deputaţi şi senatori social-democraţi, modifică şi completează Legea 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare şi Legea 143/ 2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Proiectul prevede măsuri educative neprivative de libertate, potrivit art. 114 al. 1 şi art, 115 al.1 din Codul Penal, pentru minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani care săvârşesc pentru prima dată infracţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept.

Pentru minorii care săvârşesc în mod repetat aceste infracţiuni se aplică art. 114, alin (2) Cod Penal şi se pedepseşte cu închisoarea de ia 3 luni la 1 an sau cu amendă.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. În ce caz se mai aplică pedepsele

Aceleaşi pedepse se aplică minorilor şi în cazul infracţiunilor de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, cumpărare sau deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept.

Proiectul prevede şi modificarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, în sensul că lista cu toate substanţele psihoactive va fi actualizată la un interval de 3 luni de la formularea propunerii de modificare.

Ministrul de resort înaintează propunerea de modificare a tabelelor de îndată ce primeşte comunicarea organismelor internaţionale abilitate, respectiv de îndată ce primeşte documentaţiile tehnice emise de organele competente în materie pe care se fundamentează măsura, mai stabileşte proiectul de act normativ.

Proiectul mai introduce definiţiile pentru substanţa psihoactivă nouă şi pentru preparat.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Ce reprezintă substanța psihoactivă nouă

În acest sens, substanţa psihoactivă nouă reprezintă o substanţă în formă pură sau într-un preparat, care nu face obiectul Convenţiei unice a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra stupefiantelor din 1961, astfel cum a fost modificată prin Protocolul din 1972, şi nici al Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra substanţelor psihotrope din 1971, dar poate prezenta riscuri pentru sănătate sau pentru societate similare cu cele prezentate de substanţele cuprinse în convenţiile menţionate.

Totodată, preparatul este un amestec care conţine una sau mai multe noi substanţe psihoactive.

Totodată, actul normativ prevede introducerea unui nou text în Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă

Potrivit acestuia, „fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept, operaţiuni de cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere pentru consum propriu, ori alte operaţiuni privind circulaţia cu produse care sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”.

„Deşi comerţul nu mai este nici pe departe legal, etnobotanicele continuă să circule masiv pe piaţa neagră, iar grupările mari împotriva cărora s-a acţionat au fost înlocuite de alţi dealeri, care nu ţin cont de riscurile penale, având în vedere sumele mari de bani pe care le câştigă.

Modificările legislative realizate până în prezent nu au dus, din păcate, la stoparea comerţului cu aceste droguri, ci doar la o reorientare a dealerilor, de găsirea de noi metode de a continua afacerea”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.

Pedepsele pentru vânzarea de droguri minorilor ar putea fi mai mari. Ce susțin inițiatorii proiectului

De asemenea, aceştia consideră că, „dacă nu se intervine din punct de vedere legislativ cu acţiuni de conştientizare, prevenţie, sancţionare şi pedepsire cu închisoarea inclusiv a consumului propriu sau pentru alte persoane a produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive, atunci va prolifera în continuare traficul şi consumul substanţelor denumite generic etnobotanice”.

Ei au arătat că, potrivit statisticilor, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat în 2019 că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% dintre elevi şi studenţi au spus că au consumat droguri cel puţin o dată în ultimul an, iar 7% dintre elevi şi studenţi au susţinut că au consumat droguri cel puţin o dată în ultima lună.

„Suplimentar de modificarea cadrului legal în acest domeniu este nevoie de acţiuni concrete şi permanente de informare pentru conştientizarea pericolului generat de consumul de droguri şi etnobotanice pentru a ajuta la salvarea vieţilor celor din jurul nostru. (…)

Trebuie să dăm un mesaj ferm de combatere a traficului şi vânzărilor de droguri, precum şi cu scopul de a oferi tratament gratuit celor care sunt dependenţi de aceste substanţe extrem de dăunătoare sănătăţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Sute de angajați ai Primăriilor din județ, în grevă de avertisment. Amenință cu blocarea alegerilor

Publicat

greva primarii comune scor 8.jpg

Activitatea din 32 de Primării din județul Cluj a fost blocată luni, timp de două ore. Aproximativ 500 de angați ai primăriilor comunelor au participat la greva de avertisment, care va continua și în zilele următoare.

Oamenii cer aplicarea Legii salarizării, asta pentru că, spun ei sunt diferențe de salarii între funcționarii publici din comunele mici și cele mari.

Față de cei din orașe și municipii, diferența la salariu este de peste 200%.

Sute de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciocolata și dulciurile se vor scumpi. Prețul la pudra de cacao s-a dublat în mai puțin de trei luni

Publicat

ciocolata și dulciurile se vor scumpi. prețul la pudra de

Ciocolata se va scumpi. Prețul la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori.

Cel mai tranzacţionat contract la cacao la Bursa de la New York a urcat până la 8.394 de dolari tona, cel mai ridicat nivel atins vreodată, potrivit Agerpres.

Arborii de cacao din vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, au fost afectaţi de boli şi o serie de fenomene meteo extreme, ceea ce ar putea crea al treilea an…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioana Zamora, o tânără violonistă din Alba, a obținut locul I la Festivalul-Concurs J.S. Bach din Cluj Napoca.

Publicat

ioana zamora, o tânără violonistă din alba, a obținut locul

Ioana Zamora, o tânără violonistă din Ighiel și-a făcut debutul la un concurs național. Acesta a obținut premiul I la Festivalul-Concurs J.S. Bach.

În cadrul festivalului -concurs, organizat la Cluj-Napoca, de Școala de muzica „Augustin Bena”, Ioana Zamora, o elevă talentată de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Ighiu, și-a făcut debutul impresionant pe scena competitivă.

Participând la cea de-a 38-a ediție a renumitului Festival-Concurs J.S. Bach, Ioana a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat competiția E.ON Energy Challenge, ediția 2024

Publicat

e on castigatorii.jpg

Cele cinci echipe finaliste în competiția studențească E.ON Energy Challenge încheie astăzi o săptămână plină de activități, dar și de provocări și emoții pe măsură.

Sesiunile de mentorat alături de specialiști E.ON, derulate în cadrul „Energy Challenge Academy” pe parcursul ultimelor patru zile, au adus nu doar informații utile pentru etapa finală a concursului, ci și oportunități de explorare prin metode de brainstorming tehnic, marketing,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe