Connect with us

EVENIMENT

Pelerinaj în București de Floriile Catolice. PROGRAM și traseul pe care se desfășoară procesiunea

Publicat

pelerinaj florii catolice sursa foto agerpres
arhiva foto. sursa: Agerpres

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile.

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează sâmbătă Pelerinajul de Florii. La procesiune vor participa ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi mireni din Capitală şi din judeţul Ilfov.

Pelerinaj în București de Floriile Catolice. PROGRAM și TRASEU

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, pelerinajul, organizat pentru prima dată după doi ani, va începe la Mănăstirea Radu Vodă după-amiază şi se va desfăşura pe următorul traseu: Bulevardul Mărăşeşti, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Strada Bibescu Vodă, Strada Şerban Vodă, cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, Strada Principatele Unite, Strada Ienăchiţă Văcărescu, Strada Sfânta Ecaterina, cu oprire la Biserica Sfânta Ecaterina, Strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei şi se va încheia la Catedrala Patriarhală.

La Mănăstirea Radu Vodă va avea loc sfinţirea ramurilor de salcie, care vor fi apoi oferite credincioşilor, iar, la Catedrala Patriarhală, PF Daniel va sfinţi icoana praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim”, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor şi va adresa un cuvânt de învăţătură.

Evenimentul religios-misionar este organizat cu sprijinul Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

Pelerinaj în București de Floriile Catolice. Intrarea Domnului în Ierusalim. TRADIȚII

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

Potrivit tradiţiei Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul Săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii, cei care urmau să se boteze, mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale și europarlamentare. Precizări ANI legate de prefecți și funcționari

Publicat

cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale

Cine poate și cine nu poate candida la alegerile locale și europarlamentare: Agenția Națională de Integritate aduce o serie de clarificări cu privire la regulile de integritate aplicabile în contextul alegerilor pentru Parlamentul European și pentru administrația publică locală din anul 2024.

Această măsură are ca scop prevenirea incompatibilităților ce pot surveni în procesul alegerilor, dar și în perioada post-electorală.

Potrivit ANI, persoanele interesate pot consulta…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Călători asigură de la 1 aprilie autobuze de la Cluj-Napoca la Oradea. Calea ferată se modernizează, Vezi programul curselor

Publicat

cf episcopia.jpeg

Începând cu data de 1 aprilie 2024, va deveni operațional la CFR Călători serviciul de înlocuire a transportului feroviar cu autobuze pentru asigurarea călătoriei pasagerilor pe distanța Cluj Napoca – Oradea, în condițiile începerii lucrărilor la electrificarea / modernizarea liniei feroviare LOT 2 Aghireș – Poieni de către managerul infrastructurii – CNCF CFR SA.

Odată finalizate procedurile de achiziție publică a serviciilor de transport auto de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

29 martie-3 aprilie: Olimpiada sportului militar liceal, etapa I, la Alba Iulia. 180 de elevi vor participa la Spartachiadă

Publicat

29 martie 3 aprilie: olimpiada sportului militar liceal, etapa i, la

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia găzduiește, în perioada 29 martie – 3 aprilie 2024, Olimpiada sportului militar liceal – etapa I.

Competiția, cunoscută și sub numele de „Spartachiada”, este organizată și condusă de către Serviciul Educație Fizică Militară din cadrul Statului Major al Apărării, în baza calendarului sportiv pentru anul 2024, și va alinia la start aproximativ 180 de elevi din cele cinci colegii naționale militare din țară,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze, actualizată de Guvern. Ce se întâmplă cu facturile și taxa pe soare

Publicat

schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze, actualizată

A fost actualizată schema de sprijin pentru consumatorii de energie. De asemenea, a fost eliminată aplicarea taxei pe soare, pentru prosumatori.

Modificările OUG 27 au fost aprobate joi, 28 martie, de Guvern.

Acestea ”vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați

  • de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică
  • respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale.

Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe