Connect with us

EVENIMENT

Percheziții de amploare în București și Ilfov la persoane cercetate pentru înșelăciune și spălare de bani. Prejudiciu de peste 16 milioane de euro

Publicat

Arhivă foto

Polițiștii au efectuat joi, percheziții la instituții și la domiciliile unor persoane, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență. Două persoane au vrut să obțină zeci de milioane de lei.

Potrivit unui comunicat transmis de Poliția Română, la data de 20 octombrie 2022, polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.-S.C., efectuează, în municipiul București și în județul Ilfov, 7 percheziții la domiciliile a 3 persoane fizice și la sediile a două instituții, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălarea banilor și trafic de influență.

În cauză, a fost dispusă extinderea urmăririi penale față de două persoane, pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență.

Din actele de urmărire penală efectuate rezultă date și probe potrivit cărora cele două persoane ar fi aderat la grupul infracțional organizat constituit începând cu luna august 2021, în scopul dobândirii sumei totale de 81.228.151 de lei (16.442.945,53 euro) aflate în conturile bancare ale unei companii cu sediul într-o jurisdicție offshore, fără ca organele sale de conducere să cunoască sau să accepte aceste operațiuni/tranzacții derulate pe conturi.

Percheziții de amploare în București și Ilfov la persoane cercetate pentru înșelăciune și spălare de bani. Cum s-a realizat activitatea

Activitatea s-ar fi realizat prin folosirea în fața funcționarilor bancari a unor înscrisuri care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului (respectiv calitatea nereală de mandatar și împuternicit pe conturi) și fără o justificare economică sau juridică, a mai multor contracte de consultanță financiară, juridică sau asociere în participațiune, al căror obiect nu a fost prestat în realitate, convenții menite să asigure transferurile de sold/viramentele în conturile pretinșilor prestatori de servicii juridice/financiare, precum și retrageri de numerar.

„Astfel, perioada septembrie 2021 – mai 2022, în executarea aceleiași rezoluții infracționale unice, cele două persoane ar fi sprijinit material și ar fi susținut hotărârea infracțională a liderului grupării de a obține pentru sine și pentru alții, prin mijloace frauduloase, întregul disponibil bancar al companiei, prin schimburi sau depunere de documente la anumite instituții, acordarea de sfaturi, intermedierea legăturii dintre membrii grupului, promisiuni că vor influența favorabil, prin prisma calității (nereale) de lucrători în cadrul unui serviciu de informații și conexiunile avute în mediul politic și bancar, factorii de decizie ai unei unități bancare și ai unei instituții, precum și derularea procedurilor bancare privind actualizarea pe bază de risc a informaţiilor despre client, aplicarea măsurilor de cunoaștere a clientelei și stabilire a beneficiarului real (Ultimate Beneficial Owner – UBO), în conformitate cu Legea nr. 129/2019, avizarea și procesarea plăților în numele companiei offshore și evaluarea rapoartelor de tranzacții suspecte (RTS) transmise de diferite unități bancare către respectiva instituție cu privire la operațiunile derulate de clientul bancar respectiv, prin prisma riscului de spălare a banilor și finanțare a terorismului. Din cercetări a rezultat că cele două persoane ar fi cunoscut că pentru efectuarea transferurilor de fonduri din conturile bancare ale firmei sunt folosite contracte fictive de consultanță, prestări servicii, asociere în participațiune, al căror obiect nu a fost prestat în realitate, înlesnind și ajutând astfel la inducerea în eroare și păgubirea unei unități bancare cu 55.096.151,72 lei (11.153.067,14 euro), diferența de 26.131.999,28 lei (5.289.878,39 euro), rămasă în soldul conturilor nefiind obținută ca urmare a intervenției organelor judiciare din cadrul DIICOT -Structura Centrală, care au întrerupt procesarea operațiunilor bancare solicitate de membrii grupării”, arată IGPR într-un comunicat de presă transmis joi.

Percheziții de amploare în București și Ilfov la persoane cercetate pentru înșelăciune și spălare de bani. Ce au susține DIICOT

În schimbul ajutorului oferit în realizarea scopului grupului infracțional, există suspiciunea că una dintre persoane ar fi primit aproximativ 2.000.000 de euro, provenind din fondurile bancare ale companiei prejudiciate.

Ulterior, în contextul efectuării urmăririi penale în cauză, există date și probe că după arestarea liderului grupării și plasarea acestuia în arest la domiciliu, în cursul lunii iulie 2022, aceștia i-ar fi pretins 60.000 de euro, contravaloarea unui ceas Rolex. Cei doi au lăsat să se creadă că, în calitate de lucrători ai unor servicii de informații (calitate nereală), ar avea influență asupra magistraților judecători (nenominalizați), pentru a-i determina să dispună punerea sa în libertate.

„Cele 2 persoane au fost conduse la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, în vederea audierii”, mai precizează DIICOT.

În același caz, la data de 5 mai 2022, polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul BCCO Constanța și IPJ Bistrița Năsăud – SICE, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au pus în aplicare 28 de mandate de percheziție domiciliară.

Activitățile s-au desfășurat în municipiul București (18) și în județele Ilfov (4), Tulcea (3), Cluj (1), Giurgiu (1) și Ialomița (1), la domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice, precum și la sediul social și două puncte de lucru ale unei unități bancare din România.

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

PASTORALA de Paști a mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuț

Publicat

andreicut.jpeg

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a transmis Pastorala la Învierea Domnului intitulată „Iubirea adevărată este jertfelnică”, scrisoare care va fi citită, duminică, în toate bisericile de pe raza Mitropoliei.

Cucernicului Cler, Cuviosului Cin Monahal şi dragilor noştri credincioși, împărtășire deplină din iubirea lui Hristos și sărbători pascale pline de bucurie,

Iubirea adevărată este jertfelnică

„Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sâmbăta Mare. Ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paşte 2024. Semnificații religioase, obiceiuri, tradiții, superstiții

Publicat

sâmbăta mare. ultima zi în care se mai fac pregătiri

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște 2024. Din punct de vedere religios, se comemorează ziua în care Iisus a fost pus în mormânt. Este ultima zi din Postul Paștelui și Săptămâna Patimilor.

Gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de sărbători şi fac ultimele retuşuri prin casă. 

Seara, credincioșii merg la biserică pentru a participa la slujba de Înviere.

Sâmbăta Mare. Semnificații pentru credincioși

În Sâmbăta Mare,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua naţională a inimii, 4 mai. Bolile cardiovasculare, principala problemă de sănătate

Publicat

ziua naţională a inimii, 4 mai. bolile cardiovasculare, principala problemă

În fiecare an, în 4 mai, este aniversată Ziua Națională a Inimii. A fost instituită în România, la data 4 august 1996.

Prin manifestări dedicate acestei zile se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare publică privind riscurile afecţiunilor cardiovasculare.

Acestea sunt manifestate într-un număr tot mai mare de cazuri la nivelul societăţii.

Ziua națională a inimii. Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate

Conform Cartei europene a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

RADARE în weekendul de Paște, în ALBA: locații în care Poliția monitorizează traficul rutier. Atenționări pentru șoferi

Publicat

masina politia actiune rutiere.jpg

RADARE în weekendul de Paște, în ALBA. Poliția Rutieră monitorizează circulația în weekend-ul prelungit de Paște 2024. Vor fi amplasate aparate radar mai multe zone din județ.

Șoferilor le este recomandat să respecte toate regulile de circulație. Sunt atenționați să circule cu viteză regulamentară și prudență în trafic. De asemenea, să manifeste respect față de ceilalți șoferi sau față de pietoni.

Consumul de alcool (peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe