EVENIMENT
PERCHEZIȚII de amploare în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, pentru fapte de CORUPȚIE. Sunt vizați mai mulți polițiști și funcționari publici
Percheziții de amploare se desfășoară miercuri, 11 septembrie 2019, la mai multe locații din județele Sibiu, Vâlcea și Mureș, într-un dosar de corupție care vizează falsificarea datelor pentru înmatricularea unor mașini second-hand. Potrivit unui comunicat al DNA, se efectuează 47 de percheziţii şi au fost puse în aplicare 21 mandate de aducere, pentru probarea unor infracţiuni de corupţie. În dosar sunt vizați mai mulți polițiști și funcționari publici.
Vă prezentăm comunicatul integral al DNA:
”Miercuri, 11 septembrie 2019, ofiţeri de poliţie judiciară din 22 de servicii judeţene ale Direcţiei Generale Anticorupţie (Sibiu, Mureş, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Argeş, Arad, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Harghita, Covasna, Braşov, Maramureş, Satu Mare, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Dâmboviţa şi Teleorman) şi Structura Centrală, sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, efectuează, în total, 47 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sibiu, Vâlcea şi Mureş, precum şi ridicări de înscrisuri de la o instituţie publică din Bucureşti, în 3 dosare penale constituite la nivelul celor 3 unităţi de parchet, având ca obiect fapte de corupţie săvârşite de funcţionari publici cu şi fără calitate specială şi persoane civile, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării.
Între cele 3 dosare penale există conexiuni privind realizarea activităţilor infracţionale.
Astfel, la Sibiu, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, efectuează 16 percheziţii domiciliare şi pun în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care 3 lucrători M.A.I..
În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi 8 funcţionari din cadrul unei instituţii publice (7 din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiunile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetaţi 3 angajaţi M.A.I., pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită şi trafic de influenţă) şi 9 persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituţiei publice).
La Vâlcea, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, efectuează 24 percheziţii domiciliare pe raza judeţului, dintre care 12 la o instituţie publică, 11 la locuinţe ale unor persoane fizice şi una la sediul unei societăţi comerciale.
Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrat la data de 01.08.2017, ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului Judeţean Anticorupţie Vâlcea şi vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către funcţionari publici şi alte persoane, a unor infracţiuni de corupţie, săvârşite în perioada 2017-2019, în legătură cu activităţi de identificare, omologare şi verificare a stării tehnice a vehiculelor.
Simultan cu activităţile de percheziţie domiciliară au loc audieri de persoane la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar poliţiştii D.G.A efectuează verificări şi ridicări de înscrisuri de la o instituţie publică din localitate.
La Mureş, ofiţerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş efectuează 7 percheziţii domiciliare, dintre care două la un agent de poliţie, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. De asemenea, pun în executare un mandate de aducere pentru audierea unei persoane în calitate de suspect.
Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş ca urmare a sesizării din oficiu a ofiţerilor D.G.A.- S.J.A. Mureş.
În urma documentării cauzei a reieşit faptul că, în perioada 2017-2019, agentul de de poliţie a efectuat operaţiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fără ca veniturile obţinute şi activităţile desfăşurate să fie declarate şi nici menţionate în documentele specifice. Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în derularea activităţilor comerciale, agentul de poliţie a fost sprijinit de persoane fizice şi funcţionari ai unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu.
În cauză, ofiţerii D.G.A. din cadrul structurii centrale efectuează, totodată, ridicări de înscrisuri şi date informatice de la sediul central al unei instituţii publice din Bucureşti.
La activităţile din cele trei dosare penale, atât în timpul documentării faptelor, cât şi la percheziţiile domiciliare şi punerea în executare a mandatelor de aducere, subliniem contribuţia şi sprijinul Serviciului Special, Serviciului Anchete, Serviciului Analiza Informaţiilor Serviciului Tehnic şi Serviciului Investigaţii, din cadrul Structurii Centrale a DGA, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – SICE, Grupării de Jandarmi Mobile „Fraţii Buzeşti” Craiova şi Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.”.

După validarea mandatului de președinte al României, urmează formarea noului Guvern. Președintele Nicușor Dan a anunțat că noul Executiv ar putea să fie stabilit în următoarele trei sau patru săptămâni.
Urmează o perioadă cu discuții la care vor participa liderii PSD, PNL, USR și UDMR. Prima propunere pentru poziția de premier ar putea fi Ilie Bolojan, notează Mediafax.
Nicușor Dan a făcut declarațiile după ce a participat la ceremonia de validare a mandatului, la sediul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O profesoară din Cluj, acuzată că a agresat o elevă de 10 ani. A tras-o de păr și a umilit-o în faţa colegilor

O profesoară de la Școala Gimnazială Ciurila din județul Cluj a fost plasată sub control judiciar, fiind cercetată pentru purtare abuzivă. Femeia ar fi tras de păr și umilit o fetiță de 10 ani, scrie Agerpres.
O profesoară din județul Cluj a fost plasată sub control judiciar după ce ar fi agresat fizic și verbal o elevă de doar 10 ani, în timpul activităților organizate în cadrul „săptămânii verzi”. Femeia este acuzată că a tras-o de păr pe fetiță, a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Evaluare Națională 2025: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a la examenul din iunie. Modele de subiecte, reguli, noutăți

Evaluare Națională 2025: ce trebuie să știe elevii de clasa a VIII-a pentru examenul din iunie. Probele se desfășoară în perioada 23-27 iunie, iar în 23 iulie va fi repartizarea computerizată pentru admiterea la liceu. Rezultatele la examen contează în proporție de 100% pentru admitere.
Elevii de clasa a VIII-a vor fi înscriși de către secretariatele școlilor pentru participarea la examenul de Evaluare Națională 2025, în perioada 10-13 iunie. După susținerea probelor, elevii…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vaccinarea gratuită anti-HPV pentru fete și băieți, extinsă până la vârsta de 26 de ani. Legea a fost adoptată de Parlament

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, legea prin care vaccinarea gratuită anti-HPV va fi asigurată pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani.
Proiectul are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de Centrul Național de Vaccinologie.
Prin adoptarea legii, se contribuie la reducerea semnificativă a incidenței cancerului…
Citește mai mult pe Alba24.ro