Connect with us

EVENIMENT

Percheziţii de amploare în Timiș și Caraș-Severin: Grupare infracțională specializată în trafic de migranți, destructurată

Publicat

perchezitii descinderi migranti timis

Percheziții de amploare au loc marți, 21 martie, în Timiș și Caraș-Severin, într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, polițiștii de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, efectuează 29 percheziţii domiciliare în judeţele Timiş şi Caraș-Severin într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Cum acționau

În fapt, urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, la DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, în luna octombrie 2021, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de constituirea, aderarea și sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracțiunii de trafic de migranți.

Astfel, s-a reținut că, în perioada octombrie 2021-martie 2023, mai multe persoane, cetățeni români și sârbi, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România.

Membrii grupului infracțional, în mod coordonat, au racolat, îndrumat, călăuzit şi transportat grupuri de migranţi, în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Serbia, pe raza județului Caraș-Severin.

Ulterior migranții erau transportați pe raza județului Timiș, de unde erau predați altor persoane în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

Grupurile de migranți, formate din 7-15 persoane, erau constituite pe teritoriul Serbiei, de către cetățeni afro-asiatici sprijiniți de către cetățeni sârbi, care în schimbul unor sume cuprinse între 500-1000 euro de persoană, îi racolau (în special din centrele de refugiați din Serbia), în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu România.

Au fost  interceptate  și oprite un număr de 29 de  transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupului infracţional, transporturi în care au fost identificaţi un număr de aproximativ 300 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

Peste 25 de persoane, duse la audieri

Peste 25 de persoane urmează să fie conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin.

La acțiune participă şi polițiști din cadrul SCCO Caraș-Severin și jandarmi din cadrul  Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori

Publicat

Arhivă foto

Un studiu clinic recent efectuat în Statele Unite a confirmat că o nouă metodă de transplant care „reanimează” inimile donatorilor este sigură și eficientă. Aceste rezultate promițătoare ar putea duce la o creștere semnificativă a numărului de inimi disponibile pentru transplant provenite de la donatori, conform informațiilor furnizate de UPI.

Studiul a testat o metodă ce permite medicilor să transplanteze inimi de la donatori decedaţi prin „moarte circulatorie” (cardiacă), ceea ce înseamnă că inima a încetat să mai bată.

În mod tradiţional, transplanturile de inimă pot fi realizate cu o inimă de la un donator conectat la aparate de susţinere a vieţii şi declarat în moarte cerebrală.

Aceasta înseamnă că toate funcţiile creierului au încetat, dar inima şi alte organe sunt întreţinute de aparate.

Însă, datorită unui nou dispozitiv „heart-in-a-box” („inimă în cutie”), medicii pot să preleveze o inimă donatoare care a încetat să mai bată şi să o revigoreze, testându-i funcţia pentru a determina dacă este potrivită pentru transplant.

În urma noului studiu, desfăşurat în 15 centre de transplant din SUA, medicii au descoperit că efectul metodei a fost la egalitate cu transplanturile de inimă tradiţionale.

Dintre 80 de pacienţi care au primit o inimă reanimată provenită de la un donator, 94% erau în viaţă şase luni mai târziu, comparativ cu 90% din 86 de pacienţi care au primit inimi de la donatori în moarte cerebrală.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori.

Experţii au declarat că aceste rezultate, publicate joi în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine, sunt „entuziasmante”.

Metoda, cunoscută sub numele de donare după moarte circulatorie (DCD), ar putea extinde oferta de inimi donatoare cu aproximativ 30% în SUA, a declarat cercetătorul principal dr. Jacob Schroder, director al programului de transplant cardiac de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord.

„Încă nu este suficient”, a spus Schroder.

„Dar aş spune că aceasta este cea mai mare realizare în transplantul de inimă de la… transplantul de inimă”, a adăugat el.

Inimile DCD provin de la donatori care au suferit răni fatale în urma cărora au fost conectaţi la aparate, fără şanse de recuperare. În cele mai multe cazuri, ei prezintă leziuni grave ale creierului care nu îndeplinesc criteriile stricte utilizate pentru a declara moartea cerebrală. În schimb, ei decedează prin „moarte circulatorie” după ce familia decide asupra întreruperii suportului vital.

În SUA, transplanturile DCD sunt efectuate de mult timp cu alte organe, inclusiv rinichi, ficat şi plămâni. Aceste organe, în special rinichii, pot tolera o perioadă de privare de oxigen după moartea circulatorie. Inima, care încetează să mai bată în caz de moarte circulatorie, a fost excepţia.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori. Noul studiu este primul care testează această metodă în Statele Unite, folosind sistemul Organ Care System

„Mult timp”, a explicat Schroder, „nu am avut metode pentru a păstra şi reanima inima”.

Dar în ultimii ani, odată cu apariţia noilor tehnologii, centrele de transplant din alte ţări au folosit inimi DCD. Studii restrânse efectuate în Australia şi Regatul Unit au indicat că beneficiarii acestor transplanturi au aceleaşi rezultate ca în cazul pacienţilor transplanturilor convenţionale.

Noul studiu este primul care testează această metodă în Statele Unite, folosind sistemul Organ Care System realizat de TransMedics, o companie de dispozitive medicale din Massachusetts, care a finanţat studiul.

Acest dispozitiv „heart-in-a-box” perfuzează inima donatorului cu sânge cald, oxigenat.

Pe lângă resuscitarea inimii, dispozitivul permite medicilor să testeze funcţia inimii.

Studiul a înrolat 180 de candidaţi adulţi pentru transplant de inimă, jumătate primind o inimă DCD şi jumătate beneficiind de una provenită de la un donator aflat în moarte cerebrală.

La şase luni, cercetătorii au analizat rezultatele a 166 de beneficiari de transplant cardiac. În general, ratele de supravieţuire au fost comparabile între cele două grupuri, la fel ca şi riscul de probleme grave cu noua inimă.

Pacienţii din grupul DCD au prezentat un risc mai mare de probleme semnificative ale funcţiei cardiace la scurt timp după transplant – 15% comparativ cu 5% în cazul grupului cu transplant standard.

Însă, problemele erau gestionabile, notează UPI.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori. Aproximativ 20 de centre de transplant din SUA efectuează transplanturi de inimă DCD

În prezent, aproximativ 20 de centre de transplant din SUA efectuează transplanturi de inimă DCD, conform lui Schroder.

Alţi experţi se aşteaptă ca aceste descoperiri să încurajeze mai multe programe de transplant să adopte această metodă.

Domeniul transplantului de inimă este, prin natură, „foarte conservator”, a spus dr. Nancy Sweitzer, specialistă în insuficienţă cardiacă şi cadru didactic la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington.

Echipele de transplant vor să fie sigure că „fac o treabă bună” când le oferă pacienţilor o nouă inimă, a precizat ea.

„Cred că aceste descoperiri vor determina mai multe programe să continue să facă asta cu mai multă încredere”, a spus Sweitzer, care a semnat un editorial publicat împreună cu studiul.

Studiu: O nouă metodă de transplant ar putea extinde oferta de inimi provenite de la donatori. În 2022, în SUA au fost efectuate un număr record de 4.111 transplanturi de inimă

Dr. David Klassen director medical al United Network for Organ Sharing (UNOS), organizaţia nonprofit care gestionează lista de aşteptare din SUA pentru transplant, a declarat că, în comparaţie cu alte transplanturi de organe, cele cardiace au fost întotdeauna mai limitate de ofertă.

Potrivit lui Klassen, noile descoperiri confirmă ceea ce credea toată lumea, însă, după cum a adăugat el, erau necesare date solide în urma unui studiu clinic, pentru a spori încrederea programelor în transplanturile de inimă DCD.

În 2022, în SUA au fost efectuate un număr record de 4.111 transplanturi de inimă, potrivit UNOS. În prezent, 3.350 de americani se află pe lista de aşteptare pentru o inimă. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Mașină lovită de tren, la ieșire din municipiul Arad. A fost anunțată o victimă încarcerată

Publicat

acc tren masina arad 2

Un accident feroviar s-a produs la ieșire din municipiul Arad. Din primele date a fost anunțată o victimă încarcerată.

Potrivit ISU Arad, accidentul rutier  a avut loc  la trecerea de nivel cu calea ferată din municipiul Arad, la ieșirea spre orașul Pecica.

UPDATE ora 15.55: Victima a fost extrasă în viață din autoturism și preluată de către echipajul medical SMURD Terapie Intensivă Mobilă.

Victima a fost transportată la spital pentru îngrijiri și investigații medicale suplimentare.

Coliziunea s-a produs între un autoturism și un tren.

acc tren masina arad

Din primele date, a fost anunțată persoană încarcerată.

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Arad cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD Terapie Intensivă Mobilă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Motociclist rănit într-un accident rutier produs pe o șosea din Timiș

Publicat

un autoturism scăpat de sub control s a răsturnat, la ieșire
Arhivă foto

Un motociclist a fost rănit, sâmbătă după-amiază într-un accident rutier produs în județul Timiș.

Potrivit IPJ Timiș, un bărbat în vârstă de 24 de ani a condus o motocicletă pe strada Principală din localitatea Utvin, județul Timiș, dinspre localitatea Sânmihaiu Român spre municipiul Timișoara, iar la un moment dat a intrat în coliziune față-spate cu o autoutilitară condusă de un bărbat în vârstă de 30 de ani, care circula regulamentar în fața sa.

În urma impactului a rezultat rănirea conducătorului motocicletei, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Cei doi bărbați au fost testati cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproximativ 100 de percheziţii, în ultimele două săptămâni, în cadrul unor acţiuni de combatere a crimei organizate

Publicat

politia nou general
Arhivă foto

În cadrul unor operațiuni desfășurate în ultimele două săptămâni pentru combaterea crimei organizate, aproximativ 100 de percheziții au fost efectuate.

Potrivit unui comunicat al IGPR transmis AGERPRES, în perioada 26 mai – 8 iunie, poliţiştii din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat 31 de acţiuni operative de amploare, pentru destructurarea grupurilor infracţionale specializate în trafic de persoane, criminalitate informatică, trafic şi consum ilicit de droguri şi spălare de bani.

În cadrul acestor acţiuni, arată sursa citată, au fost efectuate 96 de percheziţii domiciliare şi şapte acţiuni de prindere în flagrant delict, fiind derulate activităţi investigative pentru probarea activităţii infracţionale a 88 de persoane.

Au fost emise 46 de ordonanţe de reţinere şi 23 de mandate de arestare preventivă, iar faţă de patru persoane a fost luată măsura controlului judiciar, menţionează sursa citată.

De asemenea, IGPR informează că au fost indisponibilizate aproximativ patru kilograme de canabis, 182 de grame de cocaină, 2,7 kilograme de droguri sintetice, un kilogram de alte substanţe cu efect psihoactiv, 16 grindere, 12 cântare de precizie, 69 de comprimate şi o armă letală.

„Totodată, au fost instituite măsuri pentru 15 autoturisme, 76 de telefoane, 7 laptopuri, 32 de medii de stocare, 1,7 kilograme de bijuterii/metale preţioase, 170.000 de lei, 40.000 de euro, precum şi 106.000 de euro care prezintă urme de contrafacere”, se precizează în comunicat. Agerpres

Citește mai departe