EVENIMENT
Percheziții de AMPLOARE: Rețea de falsificatori de permise, destructurată de DIICOT. 52 de persoane trimise în judecată

O rețea de falsificatori de permise a fost destructurată, 52 de persoane fiind trimise în judecată, suspectate de săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals.
În cauza instrumentată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au fost întocmite până în prezent 3 rechizitorii prin care au fost trimise în judecată un număr de 52 de inculpaţi.
În cursul dimineţii de miercuri, 14 octombrie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Ploieşti au efectuat un număr de 41 de percheziţii domiciliare, pe raza a 19 judeţe şi a municipiului Bucureşti, la locuinţele unor persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de aderare la un grup infracţional organizat, instigare la fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participaţie improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participaţie improprie la fals informatic, uz de fals şi complicitate la uz de fals.
În cauză, s-a reţinut faptul că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat se ocupau de intermedierea obţinerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condiţiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autorităţile competente dintr-o ţară africană, iar o altă parte derulau activităţi de recrutare a persoanelor, cetăţeni români, interesaţi de obţinerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri.
Prin aceste manopere dolosive, cetăţeni români care nu aveau competenţele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obţinut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E.
Pentru realizarea acestei activităţi infracţionale, persoanele interesate de dobândirea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice puneau la dispoziţia membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum şi diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2000 şi 3000 euro (sau echivalent în alte monede), sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii reţelei infracţionale care acţionau pe teritoriul ţării africane.
În continuare erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obţinere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obţinute permise de conducere emise de autorităţile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice.
Permisele de conducere emise de autorităţile competente din ţara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăţi de curierat, iar cetăţenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obţinute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere româneşti.
Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecinţa creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere româneşti, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea.
Pe această cale, funcţionarii publici competenţi din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor îşi depăşeau fără vinovăţie limitele autorizării la momentul accesării sistemelor informatice ale instituţiei şi implementării datelor nereale în bazele de date româneşti.
În cadrul activităţilor investigative desfăşurate la data de 14.10.2020 sunt vizate un număr de 48 de persoane, cetăţeni români, membrii ai grupării care au sprijinit reţeaua infracţională prin efectuarea unor operaţiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere şi persoane care în mod fraudulos au obţinut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 48 de persoane.
La acţiune au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploieşti, B.C.C.O Bucureşti, B.C.C.O Bacău, B.C.C.O Constanţa, B.C.C.O Iaşi, B.C.C.O Oradea, B.C.C.O Piteşti, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Botoşani, S.C.C.O. Călăraşi, S.C.C.O. Gorj, S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Hunedoara, S.C.C.O. Ialomiţa, S.C.C.O. Olt, S.C.C.O. Teleorman, S.C.C.O. Vâlcea şi S.C.C.O. Vaslui.
Suportul de specialitate fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţiilor Ploieşti.
Acţiunea a beneficiat şi de suportul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti şi ai inspectoratelor judeţene de jandarmi Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Olt, Piteşti, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
EVENIMENT
Bărbat arestat preventiv pentru furt calificat. A sustras mai multe sticle de băutură dintr-un local din centrul Clujului

Un bărbat în vârstă de 33 de ani din Cluj-Napoca a fost reținut și ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile pentru furt calificat, după ce a sustras mai multe sticle cu băuturi alcoolice dintr-un local din centrul orașului.
Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, În data de 4 iulie, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție – Compartimentul Investigații Criminale au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a unui bărbat de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un accident rutier s-a produs sâmbătă seara, în jurul orei 21:35, pe raza localității Cenade. Din primele informații, un copil în vârstă de doi ani este în stare gravă ce a fost lovit de o mașină.
Potrivit IPJ Alba, polițiștii au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că, pe raza localității Cenade, a avut loc un eveniment rutier.
Din primele date un minor de 2 ani ar fi fost surprins și accidentat de un autoturism.
Potrivit ISU Alba, echipajul SMURD din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Festivitatea de deschidere a Campionatului Mondial de Șah și a Congresului Mondial de Compoziție Șahistă, la Alba Iulia

Alba Iulia devine timp de o săptămână „capitala” șahului mondial. În perioada 5 – 12 iulie, municipiul va găzdui cea de-a 48-a ediție a Campionatului Mondial de Șah (dezlegări) și cel de-al 67-lea Congres Mondial de Compoziție Șahistă.
Festivitatea de deschidere a avut loc sâmbătă seara, de la ora 20:00, la Hotel Cetate.


„Mă bucur că în această seară am reușit să aducem pentru prima dată Congresul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Aproape 100 de mașini parcate neregulamentar pe drumul spre Tarnița. IPJ Cluj: Șoferii riscă amenzi și chiar dosare penale

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj atrage atenția turiștilor care se îndreaptă spre zona Tarnița – Mărișel să respecte regulile de circulație, inclusiv pe DJ107P, unde tot mai multe autovehicule sunt parcate neregulamentar.
În cursul zilei de sâmbătă, aproximativ 100 de mașini au fost identificate în astfel de situații. Conform autorităților, șoferii riscă amenzi de până la 1.012,50 lei, puncte de penalizare, iar în cazuri grave, dosar penal…
Citește mai mult pe Cluj24.ro