Connect with us

EVENIMENT

Percheziţii DIICOT în Bacău, Alba şi Hunedoara, la traficanţi de migranţi. Sunt vizaţi cetăţeni indieni şi români

Publicat

Procurorii DIICOT au efectuat, luni, opt percheziţii în judeţele Bacău, Alba şi Hunedoara, la persoane de naţionalitate indiană şi română suspecte de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, remis AGERPRES, în perioada decembrie 2019 – martie 2020, un cetăţean indian a constituit, împreună cu alte persoane, printre care şi români, un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi de naţionalitate indiană, grup aflat în legătură cu o reţea transfrontalieră de trafic de migranţi pe ruta Turcia – Bulgaria- Serbia – România.

„Caracterul organizat al acestei reţete infracţionale rezultă din modul în care se desfăşura activitatea infracţională, începând de la recrutarea migranţilor, transportul acestora pe teritoriul mai multor state, preluarea lor dintr-un stat în altul şi adăpostirea pe teritoriul mai multor state, din modul în care era organizat sistemul de plată, din numărul mare de persoane implicate în activitatea infracţională, aflate pe teritoriul mai multor state, fiecare cu atribuţii determinate în această activitate, între toţi aceştia existând o coeziune psihică specifică grupului infracţional organizat. În ceea ce priveşte recrutarea migranţilor de origine indiană s-au evidenţiat două modalităţi, fie aceştia erau recrutaţi direct din India, traversând teritoriul mai multor state până în Serbia unde treceau frontiera, în mod ilegal, în România, fie erau recrutaţi în mod direct, de pe teritoriul României, unde ajungeau în mod legal, cu viză de muncă”, susţin procurorii DIICOT.

Migranţii ar fi fost constituiţi din două categorii de persoane: cetăţeni indieni sosiţi legal în Serbia, prin intermediul curselor aeriene, traficaţi în România prin zona verde şi, ulterior, trecuţi fraudulos în Ungaria şi cetăţeni indieni aflaţi în România cu vize legale de muncă, racolaţi în scopul accesării în mod fraudulos a statelor europene şi traficaţi în acest sens de membrii grupării, se arată într-un comunicat al IGPR.

Migranţii care treceau ilegal frontiera în România erau preluaţi de membrii grupării aflaţi pe teritoriul României, transferaţi şi adăpostiţi în locaţii închiriate pe raza municipiului Bucureşti, înainte de organizarea transportului cu destinaţia Europa de Vest, via Ungaria-Austria -Germania.

„Din probatoriul administrat în cauză, s-a constatat faptul că, de regulă, migranţii erau transferaţi din Bucureşti spre zonele limitrofe frontierei de vest, fiind adăpostiţi temporar, în locaţii închiriate pe raza judeţelor Arad şi Timiş. Ulterior, din aceste locaţii erau preluaţi şi ascunşi în autoturisme în vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat a României. Dacă în ceea ce priveşte recrutarea, transferul, adăpostirea migranţilor de naţionalitate indiană, aceste acţiuni erau realizate de membri ai grupului infracţional organizat, cetăţeni indieni, în transportul efectiv al migranţilor peste frontiera de stat a României sunt implicaţi alţi membri ai grupului infracţional organizat care erau, de regulă, cetăţeni de români”, se menţionează în comunicatul DIICOT.

Procurorii au reţinut 4 incidente de traficare ilegală a migranţilor indieni, cu peste 30 de migranţi ilegali, o parte dintre aceştia fiind depistaţi la graniţa româno-ungară, ascunşi în mijloace de transport marfă, în condiţii care le-ar fi putut pune vieţile în pericol.

„La data de 4 noiembrie 2020, unul dintre liderii indieni ai grupării infracţionale a fost reţinut şi ulterior arestat în cauză. La data de 8 ianuarie 2021, acelaşi lucru s-a întâmplat cu privire la al doilea lider indian al grupării”, precizează IGPR.

În ceea ce priveşte sumele de bani percepute migranţilor, acestea erau cuprinse între 3.000 şi 6.000 de euro, în funcţie de ţara de destinaţie.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 20 telefoane mobile utilizate de persoanele suspecte, un pistol cu mecanism de acţionare pe gaze şi cartuşe metalice interzis la deţinere, sumele de 4.000 lei, 445 euro, 600 lire sterline, 3 pliculeţe cu seminţe de cânepă şi instrucţiuni de plantaţie cannabis indoor, precum şi numeroase înscrisuri cu valoare probatorie.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 7 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor de frontieră, al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Birourilor de Combatere a Criminalităţii Organizate din Alba şi Bacău şi al unei echipe de poliţişti din cadrul EUROPOL.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avertisment MAI: Ecosistem de conturi false pe rețeaua de socializare TikTok, concepute pentru a induce în eroare cetățenii

Publicat

politia 3 e1743789965483.jpg

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis un avertisment public privind existența „unui ecosistem de conturi false” pe platforma TikTok care se prezintă drept pagini oficiale ale instituției sau ale angajaților săi.

Conform informațiilor furnizate de MAI, aceste conturi folosesc fotografii, clipuri video și postări preluate de pe paginile instituționale pentru a câștiga credibilitate în fața utilizatorilor.

„Vă informăm asupra existenței unui ecosistem de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două femei, în conducerea Fundației Române de Aikido Aikikai cu sediul în Cluj-Napoca

Publicat

aikido.jpg

Fundația Română de Aikido Aikikai are o nouă structură de conducere începând cu luna aceasta, organizația fiind, încă de la înființare, dedicată promovării și dezvoltării acestei arte marțiale japoneze, aikido, atât în România, cât și în afara țării.

”Activitatea Fundației, precum și notorietatea sa au crescut, iar interacțiunile la nivel internațional s-au intensificat.
Pentru a consolida și mai mult organizația, pentru a o întări și o face și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Publicat

alpaca.jpg

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.

Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

taxi aeroport1.jpg

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe