Connect with us

EVENIMENT

Percheziţii domiciliare în două judeţe, la hoţi din locuinţe

PublicatPoliţiştii ploieşteni efectuează, joi dimineaţă, percheziţii domiciliare în două judeţe la persoane bănuite de comiterea unor furturi din locuinţe, prejudiciul produs în urma spargerii unor apartamente fiind de 150.000 de lei.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, cele şapte descinderi au loc în judeţul Giurgiu şi în judeţul Braşov, şapte mandate de aducere urmând a fi puse în aplicare.

“Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada ianuarie – septembrie 2020, persoanele bănuite ar fi pătruns în 8 locuinţe din Ploieşti şi 4 din Târgovişte, prin spargerea geamului apartamentelor de la parter, de unde ar fi sustras mai multe bunuri şi bani. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la 150.000 lei”, precizează reprezentanţii IPJ.

La activităţi participă şi poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Braşov şi Giurgiu. Acţiunea beneficiază de suportul tehnic al Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

Soț și soție din Câmpina, condamnați la închisoare pentru fraudare de fonduri europene

Publicat

femeie-catuse-arestata-inchisoare-300x169

Un om de afaceri din Câmpina şi soţia lui au fost condamnaţi de Tribunalul Prahova la închisoare într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene, în acelaşi dosar fiind condamnate şi trei firme la amendă penală.

Potrivit datelor publicate pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova l-a condamnat, vineri, pe omul de afaceri Mihai Matei la 6 ani şi 11 luni de închisoare, soţia sa, Aurelia Matei, primind o pedeapsă de 5 ani şi patru luni de detenţie.

În acelaşi dosar au mai fost condamnate trei persoane la pedepse cuprinse între 4 ani şi două luni de închisoare şi 5 ani şi 9 luni de detenţie.

Totodată, două firme trimise în judecată în dosar sunt condamnate la câte 93.000 de lei amendă penală, iar o alta are o pedeapsă totală de 100.000 lei amendă penală.

Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Fondurilor Europene – Direcţia Generală Programe Competivitate – Autoritatea de Management pentru Programul Sectorial Creşterea Competivităţii Economice şi i-a obligat pe inculpaţii Mihai Matei, Aurelia Matei, Cătălin Vlădilă, Anghel Avram, Ovidiu Secu, SC Maktub SRL, SC Leasimat SRL şi SC Matero Ama SRL, în solidar, la plata sumei de 9.671.226,46 lei, iar pe inculpatul Ovidiu Secu până la concurenţa sumei de 3.342.667,51 lei.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Procurorii DNA Ploieşti au dispus, în decembrie 2015, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Mihai Matei, administrator al SC Matero Ama SRL, acuzat de instigare la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat DNA transmis AGERPRES, Mihai Matei este acuzat şi de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

Totodată, a fost trimisă în judecată Aurelia Liliana Matei, acuzată de prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Au mai fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Cătălin Vlădilă şi Anghel Avram, administratori ai SC Maktub SRL, respectiv SC Leasimat SRL, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la săvârşirea infracţiunilor de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Din acestea a rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în declaraţii, în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit DNA, a fost trimisă în judecată şi SC Matero Ama SRL, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

SC Maktub SRL şi SC Leasimat SRL au fost trimise în judecată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi spălare de bani, în formă continuată.

Conform rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale Matero Ama SRL au fost elaborate două proiecte cofinanţate de UE, respectiv: ”Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” şi ”Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”, ambele înaintate la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie şi aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanţare la datele de 22.12.2010 şi 06.01.2012.

Aferent proiectelor depuse, SC Matero Ama SRL, prin reprezentantul său legal-administrator Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soţia sa. La rândul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.

În acelaşi context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivenţă cu inculpata Matei Liliana Aurelia şi inculpaţii Vlădila Cătălin, administrator al SC Maktub SRL Tecuci, şi Anghel Avram, administrator al SC Leasimat SRL, în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, arată procurorii.

DNA menţionează că SC Maktub SRL Tecuci era o societate comercială în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator.

”În acelaşi scop, în perioada 2010-2012, cu intenţie, inculpatul Matei Mihai a determinat-o pe inculpata Matei Liliana Aurelia să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă)”, susţine DNA.

De asemenea, în acelaşi scop, inculpaţii Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declaraţii pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezultă că nu sunt angajaţi în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau reţele de operatori economici şi că nu se află în situaţia conflictului de interese, documente întocmite şi prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.

În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

În perioada 23 decembrie 2010 – 8 mai 2013, pentru însuşirea sumelor ilicite astfel obţinute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanţilor câştigători (SC Maktub SRL Tecuci, respectiv SC Leasimat SRL), care la rândul lor au procedat la achitarea acestora producătorilor, inculpaţii Matei Mihai, Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au disimulat diferenţa rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienţei, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupului, adaugă sursa citată.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăţilor, inculpatul Matei Mihai alături de inculpaţii Vlădila Cătălin şi Avram Anghel au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei, se precizează în comunicatul DNA. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: O șoferiță a fost rănită, în urma unui accident rutier în Cluj-Napoca. Impact între o Toyota și un BMW

Publicat

O femeie a fost rănită în urma unui accident rutier produs sâmbătă după-amiază, pe o stradă din municipiul Cluj-Napoca. Din primele informații, două autoturisme s-au ciocnit, iar în urma impactului una dintre mașini s-a izbit puternic de un stâlp de pe marginea drumului.

Potrivit ISU Cluj, accidentul s-a produs pe strada Oașului din Cluj-Napoca.

În urma impactului dintre două autoturisme, una dintre mașini s-a izbit de un stâlp.

În urma accidentului a rezultat o victimă – o femeie de aproximativ 30 de ani, care a fost transportată la spital preventiv pentru investigatii medicale.

Poliția efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Citește mai departe

EVENIMENT

Explozie de cazuri de COVID-19 în Constanța: 259 de persoane infectate. Focar la un centru de îngrijire din Negru Vodă

Publicat

Aproape 260 de persoane infectate cu COVID-19 au fost înregistrate sâmbătă în judeţul Constanţa, număr mare determinat, în primul rând, de apariţia unui focar la un centru de îngrijire din localitatea Negru Vodă, unde sunt confirmaţi pozitiv 56 de beneficiari şi 6 angajaţi, a informat Instituţia Prefectului.

“Numărul mare de cazuri înregistrat astăzi pentru judeţul Constanţa este determinat, în primul rând, de apariţia unui focar la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă ‘Sf. Andrei’ din localitatea Negru Vodă. Acolo sunt confirmate 62 de cazuri COVID-19 (6 provenind din rândul personalului centrului şi 56 din rândul beneficiarilor). Facem precizarea că în centrul din Negru Vodă sunt, în total, 60 de beneficiari şi 56 de angajaţi”, a transmis Prefectura Constanţa.

Conform sursei citate, din totalul de 62 de persoane infectate, 10 au fost internate cu simptome uşoare la Secţia Exterioară Agigea, restul fiind carantinate în centru, acolo unde se află sub supravegherea personalului. De asemenea, un medic de familie va oferi asistenţă de specialitate în fiecare zi.

Restul de 4 beneficiari ai centrului care nu au fost confirmaţi cu noul coronavirus au fost izolaţi de restul celor aflaţi în centru.

În paralel, în tot judeţul, DSP Constanţa a iniţiat anchete epidemiologice pentru a determina dacă se constituie şi alte focare.

În judeţul Constanţa au fost înregistrate, sâmbătă, 259 de noi cazuri de COVID-19, incidenţa cumulată fiind de 1,7/1.000 locuitori. În municipiul Constanţa, respectivul indice a ajuns la 2,81. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

AVERTIZARE nowcasting Cod galben de vânt puternic în localități din două județe

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o avertizare nowcasting cod galben de vânt puternic în localități din județele Dolj și Mehedinți.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17.00 se va semnala local intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 55…65 km/h.

Reamintim că până duminică, 1 noiembrie, la ora 16:00, este în vigoare o atenționare meteocod galben de intensificări ale vântului, ploi moderate cantitativ și precipitații mixte în zona de munte.

În nordul, centrul, estul și sud-estul țării temporar va ploua, iar la munte și posibil în Subcarpații Moldovei și în depresiunile din estul Transilvaniei vor fi precipitații mixte.

Duminică, 1 noiembrie, în est și sud-est în general cu viteze de 50…60 km/h. În zona de munte rafalele vor depăși temporar 60….80 km/h.

 

Citește mai departe