EVENIMENT
Percheziții în Dâmbovița, într-un dosar de înșelăciune. Indemnizații obținute cu acte false în timpul pandemiei

Polițiștii din cadrul IPJ Dâmbovița fac joi dimineața 12 percheziții domiciliare într-un dosar de înșelăciune. Ar fi fost obținute indemnizații de peste 560.000 de lei cu acte false care atestau că activitatea artistică a unor persoane a fost afectată în perioada pandemiei.
Potrivit IPJ Dâmbovița, au loc 5 percheziții în județul Dâmbovița, 3 în județul Argeș și câte una în județele Prahova, Constanța, Bacău și municipiul București. Vor fi puse în executare 15 mandate de aducere, urmând ca persoanele depistate să fie duse la audieri.
Din investigațiile făcute a reieșit că, în perioada noiembrie 2020 – iunie 2021, cu ajutorul a patru administratori ai unor societăți comerciale, ar fi fost întocmite în fals contracte de prestări servicii.
Prin intermediul acestor documente, s-ar fi atestat în fals că, în contextul pandemiei de COVID-19, ar fi fost afectată activitatea artistică, iar, astfel, ar fi fost obținute indemnizații de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița.
Prejudiciul cauzat este estimat la peste 560.000 de lei.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals în declarații.
(sursa: Mediafax)

Traficul se va desfășura cu restricții miercuri după-amiază și joi dimineață, din cauza a două transporturi agabaritice.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, miercuri, 7 iunie 2023, începând cu ora 18.30, va avea loc un transport agabaritic, pe ruta PTF Borș I – DN 1 – Huedin – Gilău – Autostrada A3 – DN 1F – Cluj-Napoca, format dintr-un camion cu masa de 105,7 tone.
La data de 08.06.2023, începând cu ora 07.00, un transport agabaritic format dintr-un camion cu masa de 95 de tone se va efectua pe ruta PTF Albița – Crasna – Iași – DN 2 – DNCB – DN 5 – PTF Giurgiu.
Transporturile vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră

Miercuri, polițiștii și procurorii au destructurat o rețea de traficanți de migranți, implicând cetățeni turci, sirieni și români, prin executarea a 11 mandate de percheziție domiciliară în județele Timiș, Arad și Argeș.
Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, la data de 7 iunie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 11 mandate de percheziție domiciliară, în județele Timiș, Arad și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.
Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România.
În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, sub coordonarea din exteriorul țării a unor cetățeni turci și sirieni, ar fi constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.
Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și găzduirea temporară în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania.
Aceste celule infracționale ar fi fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupării fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia.
În realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate ar fi racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, în scopul dobândirii unor câștiguri materiale importante, într-un termen scurt, ar fi aderat la grupul infracțional organizat și ar fi dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.
Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional organizat ar fi introdus ilegal migranți, în România, ar fi recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și ar fi procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații, din municipiile Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau utilizarea unor reședințe ale membrilor grupului, identificarea și utilizarea mijloacelor optime de transport în Germania, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară, atât prin utilizarea unor conducători auto profesioniști și disimularea în mijloacele de transport ale acestora, cât și prin trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României (cunoscută ca fiind zona verde).
Pe parcursul documentării cauzei, pe teritoriul României, au fost identificați peste 300 de migranți traficați.
Pentru fiecare transport ar fi fost percepute persoanelor vătămate sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul de traficare (de exemplu, din România pentru Germania ar fi fost percepute sume cuprinse între 4.000 și 5.000 de euro).
Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, bănuiții ar fi utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați, în permanență, de către organizatorii transporturilor, prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor (cheltuieli ocazionate de consumul de combustibil, de achiziționarea vinietelor sau a alimentelor pentru migranți).
De asemenea, membrii grupului infracțional organizat ar fi utilizat autovehicule închiriate sau cumpărate special pentru îndeplinirea scopului infracțional, în numele unor persoane terțe sau prin utilizarea unor documente falsificate, iar de cele mai multe ori, persoanele traficate ar fi fost transportate în condiții de risc, prin supraaglomerarea sau lipsa de ventilație a spațiilor disimulate.
În ceea ce privește găzduirea, persoanele bănuite ar fi identificat locații, utilizate pentru adăpostul temporar al migranților, în momentul imediat al accederii ilegale pe teritoriul României, din Bulgaria sau Serbia.
Locații de tip safe-house (supraaglomerate, fără posibilitatea de respectare a unor reguli elementare de igienă sau de prevenire a răspândirii unor afecțiuni medicale) din municipiul Timișoara și Arad au fost închiriate, gestionate și schimbate periodic, în vederea îngreunării descoperirii activității infracționale.
Pe parcursul perchezițiilor domiciliare, au fost depistați mai mulți migranți și au fost descoperite și ridicate autoturisme de lux și sume de bani în euro.
Nouă persoane vor fi aduse pentru audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
Concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere, bănuiții fiind audiați la sediul Bundespolizeiprasidium Potsdam.
Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house, utilizată de grupul infracțional organizat pentru adăpostirea temporară a migranților.
La activitățile desfășurate pe teritoriul României, au participat polițiști din cadrul Bundespolizeiprasidium Potsdam și o echipă a EUROPOL din cadrul European Migrant Smuggling Centre EMSC, iar la cele desfășurate pe teritoriul Germaniei a participat o echipă din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți.
Cooperarea judiciară a fost facilitată prin intermediul EUROJUST, fiind încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Germania și Serbia.
Documentarea activității infracționale a acestei grupări infracționale a presupus un efort substanțial din partea organelor judiciare române, materializat prin percheziții informatice și accesarea unor sisteme informatice reprezentate de dispozitivele mobile utilizate atât de către migranți, cât și de către persoanele bănuite, audierile migranților, efectuarea de expertize criminalistice, schimbul constant de informații cu autoritățile judiciare din Serbia, Germania, Turcia, Polonia, Bulgaria și Austria, atât în cadrul echipei comune de investigații, cât și prin cooperare polițienească judiciară și prin emiterea unor ordine europene de anchetă.
Activitățile au fost efectuate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Pitești și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, cooperarea internațională fiind desfășurată prin intermediul EUROPOL și SELEC.
Perchezițiile domiciliare au fost efectuate cu sprijinul unor echipe de intervenție din cadrul Jandarmeriei Române.
EVENIMENT
Spital modular în valoare de 14,6 milioane de lei, instalat în curtea Secției de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești

În curtea Secției de pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești (SJUP) a fost instalat un spital modular în valoare de 14,6 milioane de lei.
Investiţia este a CJ Prahova, iar finanţarea a fost asigurată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
„Prahovenii au acum un spital modular care ne va ajuta să răspundem mai bine oricăror crize sanitare.
Prin investiţia în spitalul modular, am reuşit să creştem numărul de paturi de terapie intensivă ale Spitalului Judeţean de la 30 la 42.
Avem un total de 32 de paturi de spital noi, circuite şi echipamente specifice pentru răspuns la criză sanitară. Continuăm investiţiile în creşterea calităţii serviciilor de sănătate oferite prahovenilor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Specialităţile acestui spital sunt ATI, Medicină internă şi Pneumologie. SJUP va asigura, din fonduri proprii, materialele consumabile, precum şi orice alte echipamente necesare funcţionării spitalului modular.
Spital modular în valoare de 14,6 milioane de lei, instalat în curtea Secției de Pneumologie a Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Spitalul modular are 2 saloane de terapie intensivă (ATI), 2 izolatoare şi 4 saloane
De asemenea, SJUP va asigura personalul medical necesar operării spitalului modular la capacitate maximă.
„Spitalul modular are 2 saloane de terapie intensivă (ATI), 2 izolatoare şi 4 saloane.
Acesta este dotat cu aparatură medicală şi echipamente de ultimă generaţie, cum ar fi: ventilatoare mobile (4) şi invazive (12), injectomate (46), monitoare pentru pacienţi (20), staţii de monitorizare (4), EKG (3), Holter TA (2), defibrilatoare (2), pulsoximetre (2), paturi de triaj (20), paturi ATI (12), rafturi de depozitare din inox (3), mese de lucru din inox (2), noptiere (20), dulapuri de depozitare (5) şi vestiar (10), precum şi scaune pentru transportul pacienţilor (3)”, precizează CJ Prahova.
Conform sursei citate, au fost realizate circuite dedicate pentru pacienţi şi medici. CJ Prahova mai informează că, pentru ventilarea spaţiilor şi asigurarea unui nivel de presiune negativă ce va asigura limitarea răspândirii viruşilor, s-au prevăzut patru sisteme de ventilare ce deservesc cele patru tronsoane de clădire. Agerpres
sursa foto: Facebook / Consiliul Județean Prahova

Începând din 7 iunie 2023, în municipiul Slatina din județul Olt vor fi instituite restricții de circulație, din cauza unor lucrări.
Potrivit IPJ Olt, începând de miercuri, 7 iunie 2023, pe strada Ecaterina Teodoroiu, segmentul de drum dintre intersecția străzilor Tunari cu Cuza Vodă și intersecția străzilor Artileriei cu Văilor, pe sensul de mers dinspre Inspectoratul Școlar Județean Olt către zona Steaua, vor fi instituite restricții de trafic cu acordul administratorului drumului public și avizul poliției rutiere, sens în care, pe întreg segmentul, sunt amplasate indicatoare rutiere cu direcțiile de urmat.
Restricțiile de trafic sunt necesare pentru continuarea lucrărilor de modernizare a sistemului de apă și canal din municipiul Slatina, fiind valabile până la finalizarea lucrărilor.
„Polițiștii rutieri sunt în zonă pentru monitorizarea și fluidizarea circulației autovehiculelor.
Recomandăm conducătorilor auto să manifeste răbdare și prudență în trafic și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere montate temporar!”, spun polițiștii.