Connect with us

EVENIMENT

Percheziţii în România şi Republica Moldova la o grupare de hackeri care intenţiona să atace spitale

Publicat

laptop calculator

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat trei percheziţii domiciliare în România şi Republica Moldova la membrii unei grupări de hackeri intitulată „Pentaguard”, care intenţiona să atace instituţii publice şi private, printre care şi spitale.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, percheziţiile vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi fals informatic.

Concomitent cu percheziţiile din România a fost efectuată şi o percheziţie pe teritoriul Republicii Moldova, în baza unei comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT autorităţilor judiciare din acest stat.

Procurorii susţin că, la începutul anului 2020, a fost constituită o grupare infracţională organizată, formată din 4 persoane, grupare ce a activat în mediul virtual sub titulatura de „Pentaguard”, având drept scop săvârşirea de infracţiuni specifice criminalităţii cibernetice.

Obiectivul grupării era să ţintească două paliere execuţionale, respectiv deţinerea de aplicaţii informatice destinate a fi folosite în atacuri informatice specifice de tip SQl Injection şi Defacement, având ca finalitate accesarea neautorizată, urmată de compromiterea conţinutului şi, după caz, sustragerea datelor informatice stocate, acţiuni ce au avut drept ţintă domenii web ce găzduiau site-urile mai multor instituţii publice (instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, guvernamentale) şi private (instituţii financiar- bancare, culturale, educaţie etc) din România şi Republica Moldova.

De asemenea, gruparea urmărea să dezvolte aplicaţii informatice maliţioase – malware, în scopul utilizării lor în atacuri informatice de tip rasomware – cryptolocker (criptarea datelor informatice şi blocarea implicită a funcţionării legitime a acestora) şi R.A.T. (Remote Acces Troian – controlul de la distanţă a computerului ţintă).

Conform DIICOT, astfel de atacuri maliţioase, în scopul blocării, restricţionării accesului şi perturbării sistemelor informatice, precum şi accesării şi alterării frauduloase a conţinutului domeniilor web au fost şi, după caz, urmau a fi îndreptate inclusiv împotriva mai multor instituţii publice atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe din ţară.

De asemenea, la diferite intervale de timp şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu intenţia de a accesa ilegal şi a compromite prin introducerea neautorizată de date informatice şi modificarea fără drept a conţinutului platformelor ţintă, prin aceeaşi modalitate de operare, inculpaţii au exercitat mai multe atacuri informatice de tip „Sql Injection” şi „Defacement” asupra altor site-uri web aparţinând unor persoane juridice publice şi private din România, fiind afectate atât disponibilitatea, cât şi integritatea conţinutului datelor stocate în cadrul respectivelor infrastructuri informatice.

Mai mult, din informaţiile obţinute până în prezent a reieşit faptul că aceştia intenţionau să lanseze inclusiv atacuri informatice de tip „ransomware”, în perioada imediat următoare, asupra unor instituţii de sănătate publică din România, în general spitale, folosind o inginerie socială prin trimiterea unei aplicaţii maliţioase executabile, din familiile „Locky” sau „BadRabbit” (virus informatic), mascate într-un e-mail şi sub forma unui fişier ce aparent ar veni din partea altor instituţii guvernamentale, referitor la ameninţarea COVID-19.

Prin această tehnică, autorul atacului poate determina în mod facil ţinta să deschidă respectivul mail, aplicaţia maliţioasă urmând a se descărca automat în sistemul informatic, producându-se criptarea datelor şi implicit punerea în stare de neîntrebuinţare a platformei informatice.

Potrivit DIICOT, prin acest tip de atac, exista astfel posibilitatea blocării şi perturbării grave a funcţionării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, parte a sistemului sanitar, ce joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment, pentru combaterea pandemiei cu noul coronavirus.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Festivalul Serbările Transilvane la Cluj-Napoca. Cine sunt artiștii și ansamblurile care urcă pe scenă

Publicat

afis serbari 2024.jpg

Ediția 2024 a Festivalului Internațional „Serbările Transilvane” se va desfășura în perioada 26-28 iulie, pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, eveniment la care vor participa 20 de ansambluri folclorice din sase țări: Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România.

Ansamblurile clujene participante în festival sunt: ansamblul de copii „Mugur de Dor”, ansamblurile de dansuri maghiare „Zurbolo” și „Bogancs”, ansamblurile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei frați din Alba, condamnați după ce au încercat să recupereze banii pierduți de tatăl lor la jocuri de cărți

Publicat

trei frați din alba, condamnați după ce au încercat să

Trei frați din Alba care au vrut să recupereze banii pierduți de tatăl lor la un joc de cărți, au fost condamnați de judecători. Cei trei au ajuns în fața magistraților Judecătoriei Alba Iulia, pentru tentativă de tâlhârie. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Direcția Silvică Alba cumpără un autocamion specializat pentru transportul lemnului. Investiție de peste 400.000 de euro

Publicat

direcția silvică alba cumpără un autocamion specializat pentru transportul lemnului.

Direcția Silvică Alba cumpără un autocamion specializat pentru transportul lemnului cu lungime mare, dotat cu suprastructură, remorcă autoviratoare și macara. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după remiza albă cu Neman Grodno: Mergem în Ungaria la Gyor să ne calificăm. Trebuie să fim pregătiți pentru orice

Publicat

petre.jpeg

Antrenorul CFR Cluj, Dan  Petrescu, consideră că echipa Neman Grodno (Belarus), care a remizat, joi, 0-0, în Gruia, în al doilea tur preliminar din Conference League, este una puternică, periculoasă și organizată, dar speră ca în retur clujenii să se califice mai departe. 

Dan Petrescu a declarat joi seara la finalul partidei Neman Grodno din Belarus că CFR Cluj trebuie să fie mai bună data viitoare.

”Știam adversarul, l-am studiat, am văzut și meciul de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe