ACTUALITATE
Pericole pe munte. Două turiste, rănite pe traseul Cheile Galbenei în Bihor

Două turiste au fost salvate, vineri, de salvamontiştii bihoreni, după ce au suferit entorse pe traseul Cheile Galbenei din Munţii Apuseni. Primul incident s-a petrecut în jurul prânzului, iar cel de-al doilea în jurul orei 18.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News

ACTUALITATE
FOTO. Dacă ați ratat. Ultima zi în care mai puteți vizita expoziția de BONSAI de la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Dacă nu aveți idei de petrecere a timpului liber sau dacă sunteți doar în trecere prin Cluj-Napoca, expoziția de bonsai de la Grădina Botanică „Alexandru Borza” e o idee numai bună. Mai ales că este ultima zi în care mai poate fi vizitată.
Duminică, 7 august, este ultima zi a celei de a treia ediții a Expoziției de Bonsai de la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca. Sigur, frumoasa grădină botanică este o oază de răcoare în orice zi de vară, dar acum mai aveți ocazia să vedeți și colecția de bosai.
Expoziția are loc în incinta Serelor Mici, în apropierea Grădinii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Peste 10 programe de VACANȚĂ pentru COPII, la Biblioteca Județeană Cluj. De la IT și poezie, la ORIGAMI și limbi străine

Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca derulează o serie de programe de vacanță pentru copii. În completarea acestora vin și activități extra-curriculare ce se vor derula pe parcursul anului școlar, toate menite să îi ajute să se dezvolte pe plan personal, de la inteligența emoțională și creativitate, la abilități handmade, lingvistice, IT și multe altele, copiii putând să participe, de asemenea, la concursuri.
„Ce este cel mai important e că toate programele sunt gratuite”, a precizat o reprezentantă a instituției în cadrul Târgului Multicultural „Global Village”,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Zece dintre jucătoarele Volei Alba Blaj care au realizat tripla istorică în acest an vor evolua și în sezonul următor la echipă

Zece dintre jucătoarele Volei Alba Blaj, care au realizat tripla istorică în acest an (Campionat – Cupă – Supercupă), vor evolua și în sezonul 2022/2023 pentru formația din Mica Romă.
În ordinea numerelor pe care le-au purtat în sezonul trecut, cele 10 voleibaliste care continuă cu echipa Volei Alba Blaj sunt:
- Gergana Dimitrova (26 ani, 1,84 m) – secund (extremă)
- Nađa Ninković (30 ani, 1,90 m) – centru
- Sorina Miclăuș (23 ani, 1,80 m) – secund (extremă)
- Victoriia Russu (23 ani, 1,94 m) – universal/fals
- Iarina Axinte (17 ani, 1,78 m) –…
Citește mai mult pe Alba24.ro
ACTUALITATE
Risc real de dezastru nuclear în Ucraina. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea acțiunilor militare

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, avertizând asupra unui „risc foarte real de dezastru nuclear”, relatează BBC.
Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Declarația vine în contextul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost „grav avariate” de loviturile militare ruse.
Rusia a ocupat centrala în luna martie și a păstrat angajații ucraineni, dar Kievul acuză forțele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de pe amplasament, folosind „tactici de teroare”.
Loviturile de vineri subliniază „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul înconjurător în Ucraina și nu numai”, a declarat Grossi într-un comunicat.
Risc real de dezastru nuclear în Ucraina. Centrala din Zaporojia a fost „complet scăpată de sub control”
„Orice putere de foc militară îndreptată spre sau dinspre instalație ar însemna o joacă cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el.
Personalul ucrainean trebuie să își poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a spus el, adăugând că agenției sale ar trebui să i se permită să ofere sprijin tehnic.
„De dragul protejării oamenilor din Ucraina și din alte părți de un potențial accident nuclear, trebuie să lăsăm cu toții deoparte diferențele noastre și să acționăm, acum. AIEA este pregătită”, a declarat Grossi, la câteva zile după ce a afirmat că centrala a fost „complet scăpată de sub control”.
Operatorul centralei din Zaporojia a declarat că atacurile cu rachete rusești au forțat închiderea unei unități, adăugând că există riscul unor scurgeri radioactive.
Loviturile „au provocat un risc serios pentru funcționarea sigură a centralei”, a scris operatorul Energoatom pe Telegram.
Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul.
BBC nu a putut verifica pagubele raportate la centrala nucleară.
Cu toate acestea, UE a atacat Moscova în legătură cu ultimele bombardamente, iar cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a declarat că „condamnă activitățile militare ale Rusiei” în jurul centralei.
Forțele ruse dețin centrala și zonele înconjurătoare, în apropierea teritoriului controlat de Ucraina. Aceasta este formată din șase reactoare cu apă sub presiune și depozitează deșeuri radioactive.
(sursa: Mediafax)