Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul "Victor Babeş" Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

"Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos", a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi - două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

"Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ", adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Clujul riscă să devină cel mai scump aeroport din țară pentru parcări. GOTO Parking vrea să majoreze tarifele

Publicat

goto parking.jpg






Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca riscă să devină cel mai scump aeroport din România pentru parcări, depășind tradiționalele aeroporturi din București, Iași sau Timișoara atunci când vine vorba de costurile pe termen lung.

Clujul devine cel mai scump aeroport din țară pentru parcări

Comparativ, la Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni, o zi de parcare costă 100 de lei,...

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Serbare de Crăciun la Fundația ”Ioan și Maria” Cluj, cu colinde ale copiilor de la after-school și cu degustare purceluș

Publicat

colind goia.jpg






O serbare de Crăciun a avut loc la Fundația ”Ioan și Maria” din Cluj-Napoca, eveniment desfășurat la sediul din cartierul Mănăștur.

În cadrul evenimentului, grupul copiilor colindători condus de profesoarele Roxana Havrici și Diana Liuța a susținut un concert, primit cu aplauze de cei prezenți.

fundația

Surpriza serii a fost un purceluș pregătit pentru degustare, cu șorici și urechi pentru copii.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Noi reguli pentru participarea la târguri internaționale. Cum vor putea accesa firmele ajutorul de la stat

Publicat

noi reguli pentru participarea la târguri internaționale. cum vor putea

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) propune noi reguli pentru participarea la târgurile internaționale. Printr-un proiect publicat vineri, se intenționează revizuirea criteriilor de selecție pentru acordarea ajutorului de minimis, pe care antreprenorii îl pot solicita pentru a participa la târguri internaționale.

„Până acum, selecția pentru participarea la târgurile internaționale de turism funcționa, în practică, după un principiu...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a bătut acasă la ea revelaţia Superligii la fotbal. Prima înfrângere acasă pentru gazde

Publicat

cfr cluj 1.jpg






CFR Cluj a învins-o pe FC Botoşani cu scorul de 1-0 (1-0), vineri seara, în deplasare, în primul meci din etapa a 21-a a Superligii de fotbal.

 

Priama înfrângere acasă pentru gazde

Unicul gol al partidei a fost înscris de Adrian Păun (5), cu un şut din întoarcere din marginea careului.

Gazdele au avut o ocazie bună prin Enzo Lopez (53), dar argentinianul a şutat în portarul Otto Hindrich. Meciul s-a...

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe