Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cod galben de ceață densă în județul Cluj. Vizibilitate redusă sub 50 de metri în unele zone

Publicat

ceata e1668006009365.jpg






Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în această dimineață o atenționare nowcasting de ceață densă pentru mai multe localități din județul Cluj.

Avertizarea este valabilă în intervalul 9:00 – 11:00 și vizează atât municipiile Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii și Gherla, cât și numeroase comune și localități din apropiere.

Conform meteorologilor, ceața determină vizibilitate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. O nouă fabrică Sonaca la Cluj produce componente pentru avioane Airbus. Investiție de 40 de milioane de euro

Publicat

sonaca 4.jpg






Compania Sonaca, lider mondial în proiectarea, fabricarea, asamblarea şi furnizarea de componente pentru aeronave, a inaugurat, joi, a doua fabrică din România, în comuna clujeană Moldovenești, în urma unei investiții de 40 de milioane de euro.

În noua fabrică vor fi angajate 160 de persoane, astfel că numărul total al angajaților Sonaca România va ajunge la sfârșitul anul viitor la 300.

Yves Delatte, CEO…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

11 ambulanțe vechi, retrase din circulație la Cluj. SAJ își modernizează flota cu vehicule noi prin programul DSU

Publicat

ambulanta cluj.jpg






Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj trece printr-un proces amplu de modernizare, odată cu sosirea unor ambulanțe noi în cadrul programului național de dotare derulat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Managerul general al instituției, Horia Simu, a confirmat că în prezent SAJ Cluj dispune de 89 de ambulanțe, însă o treime dintre acestea se află la limita duratei de exploatare.

„La…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ANAF pornește ofensiva. Peste 500 de mari contribuabili, inclusiv de la Cluj, verificați în perioada următoare

Publicat

1760733339 anaf scaled e1740038534840.jpg






Controale ample pentru verificarea corectitudinii obligațiilor fiscale la Cluj și în intreaga țară. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță lansarea unei ample campanii de inspecții fiscale ce va viza peste 500 de mari contribuabili din mai multe domenii economice.

Acțiunile vor fi derulate în perioada imediat următoare de către structurile teritoriale de inspecție fiscală, prin delegare de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe