Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul "Victor Babeş" Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

"Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos", a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi - două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

"Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ", adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

U Cluj se apropie de play-off. A învins Farul cu 1-0

Publicat

u cluj farul 1.jpg






U Cluj a primit duminică vizita echipei FC Farul Constanța, în etapa a 21-a din Superligă, ultima rundă din acest an.

U Cluj a câștigat partida și are o șansă la play-off.

U Cluj câștigă partida cu Farul.

Echipele de start

U Cluj: Lefter – Mikanovic, Cisse, I. Cristea, Chipciu – Bic, Murgia, Fabry – Macalou, Lukic – El Sawy
Rezerve: I. Chirilă – Chinteș, Van der Werff, Toșca, M. Silva,...

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident pe strada 1 Mai din Dej. Tânără rănită după coliziunea dintre un autoturism și un autotren

Publicat

acfcident dej2.jpg






Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit, marți, la un accident rutier produs pe strada 1 Mai din municipiu, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un autotren.

Impactul a dus șirănirea unei persoane și la avarierea unui stâlp de iluminat public.

Tânără transportată la spital

În urma accidentului, o tânără în vârstă de aproximativ 20 de ani a fost preluată de echipajele medicale și...

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

De pe scenă, direct în sprijinul animalelor. Cimpoiul lui Andrei Oltean, solistul trupei E-AN-NA, vândut cu 5.500 de lei

Publicat

andrei oltean concert.jpg






Cimpoiul cu o puternică valoare sentimentală al lui Andrei Oltean, solistul și multi-instrumentistul trupei E-AN-NA, a fost vândut cu 5.500 de lei în cadrul unei licitații caritabile organizate la concertul aniversar de 10 ani al trupei, desfășurat pe 18 decembrie, la Arenele Romane din București.

Instrumentul, primit de artist la vârsta de 16 ani și folosit timp de peste un deceniu în turnee și concerte din...

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. „Am fost împușcată la Revoluția de la Cluj. Aveam 17 ani”. Mărturia Cristinei Popa, care era la Fabrica de Bere

Publicat

cristina popa revolutionari2.jpg






Cristina Popa a fost împușcată în picior în 21 decembrie 1989, când clujenii au ieșit în stradă pentru libertate. O libertate pentru care a curs sânge, inclusiv al Cristinei, care avea doar 17 ani.

Revoluția română începuse deja la Timișoara, dar nimeni nu credea că și la Cluj se va întâmpla ce s-a întâmplat acolo.

„Aveam 17 ani, eram elevă în clasa a XII-a”

Cristina Popa este președinta...

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe