Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

21 august: Ziua Medicinei Militare. 161 de ani de profesionalism și sacrificiu în slujba sănătății celor care ne apără țara

Publicat

21 august: ziua medicinei militare. 161 de ani de profesionalism

21 august: România marchează Ziua Medicinei Militare, o sărbătoare cu semnificație istorică profundă.

La 21 august 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a înființat Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român.

A consacrat astfel medicina militară ca o structură specializată pentru asigurarea sănătății efectivelor armatei, în perioade de pace și în cele de război.

Personalul sanitar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Percheziții în județul Cluj. Abuz în serviciu la Primăria Bonțida. S-a ”aranjat” un concurs

Publicat

bontida.jpg






Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Cluj, sub delegarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, au pus, miercuri, în executare 7 mandate de percheziție domiciliară în județul Cluj și un mandat de percheziție la sediul unei unități teritoriale administrative, din localitatea Bonțida, precum și 6 mandate de aducere.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Sara de 9 ani, din Cluj, a câștigat un festival de muzică: Le-am spus părinților că vreau să devin o mare cântăreață

Publicat

reprezentativ.jpg






La doar 9 ani, Sara Iova din Cluj-Napoca a reușit să cucerească juriul și publicul la Festivalul Internațional de Muzică Ușoară „Enjoy Music” din Băile Felix, aducând acasă marele trofeu. Micuța artistă, cursantă a Kids Sing Academy și pregătită de profesoara Ioana Nadia Szabo, și-a împlinit, astfel, un vis pe care îl poartă încă din copilărie, să devină cântăreață.

„Când aveam 5 ani, tot…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Exercițiu spectaculos de salvare în Cheile Turzii. Salvamontiștii au intervenit pentru un cățărător suspendat în coardă

Publicat

reprez 1.jpg






Un exercițiu amplu de salvare desfășurat în Cheile Turzii a testat la începutul acestei săptămâni pregătirea pentru situații de risc extreme, pregătirea medicală și tehnica salvamontiștilor din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj. 

„Astfel de exerciții sunt o constantă în cadrul Serviciului, pentru asigurarea intervențiilor cât mai rapide la victime, fiecare accident din…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe