Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Consiliul Local reacționează după incidentele de la derby. Boc: Sunt comportamente izolate, atât dinspre „U”, cât și dinspre CFR

Publicat

meci 2 e1743445641164.jpg

Tensiunile de după meciul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care au degenerat într-un incident violent în care mai mulți tineri au fost agresați, au stârnit reacții din partea autorităților locale și a reprezentanților comunității.

Deși autoritățile au concluzionat că incidentul nu a avut o motivație etnică, Azzola Katalin, consilier local UDMR, a condamnat public actele de violență și a subliniat importanța respectării drepturilor fundamentale, în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Olimpiada de Limba Germană Modernă, etapa națională 2025 la Alba Iulia. Festivitatea de deschidere a competiției

Publicat

video: olimpiada de limba germană modernă, etapa națională 2025 la

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă se desfășoară, în această săptămână, la Alba Iulia. Participă peste 190 de elevi din țară. Evenimentul de deschidere a competiției are loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

La festivitate participă reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai Ministerului Educației și oficialități locale, alături de profesori și elevi.

Competiția este organizată de Ministerul Educației și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe Calea Moților din municipiu

Publicat

foto: accident la alba iulia. două mașini s au lovit, pe

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini au intrat în coliziune. La fața locului a fost prezent și echipaj de ambulanță.

Potrivit IPJ Alba, este vorba despre o tamponare. Nu a fost vreo persoană transportată la spital.

Traficul rutier a fost ușor îngreunat în zona accidentului.






Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Publicat

sah copii.jpg

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.

Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!

Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe