EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării
Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
ROBOR și euro în scădere, în timp ce aurul urcă la noi recorduri pe fondul tensiunilor din SUA
Reducerea aversiunii față de risc, după diminuarea plasamentelor în dolari, a permis aprecierea monedelor de la marginea zonei euro. Cursul euro a scăzut de la 5,0851 la 5,0845 lei, minimul ultimei săptămâni, iar culoarul de tranzacționare a rămas unul foarte îngust, 5,084 – 5,086 lei.
Indicii ROBOR au continuat să scadă, evoluție influențată atât de menținerea ratei de referință a BNR la 6,5%,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Băncile anticipează o continuare a înăspririi condițiilor de creditare, în trimestrul III din acest an. Sondaj BNR
Băncile anticipează, pentru trimestrul III din acest an, o continuare a înăspririi standardelor de creditare pentru creditele de consum și o cvasistagnare a celor pentru achiziția de terenuri și locuințe, cât și a celor destinate companiilor nefinanciare, potrivit „Sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației – trimestrul II 2025”, publicat joi de Banca Națională a României.
„În T2 2025, băncile din România au raportat înăsprirea standardelor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Goto Parking SRL. Firma aceea care are parcarea scumpă de la Aeroportul Cluj. Şi probabil tocmai pentru că e scumpă, Goto Parking a realizat un profit frumos în ultimii ani. Ba s-a şi vândut bine, cu 3 milioane de euro.
Scurtă istorie a parcării Aeroportului Cluj
Istoria la Cluj a Goto Parking şi implicit a parcării de la aeroport începe prin 2019, dar cu o altă firmă, UTI Facility…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Accident pe Splaiul Independenței din Cluj-Napoca. Un șofer străin nu a acordat prioritate. O femeie a ajuns la spital
Polițiștii Biroului Rutier Cluj-Napoca au fost sesizați, joi, despre producerea unui accident rutier pe strada Splaiul Independenței.
Din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat faptul că un tânăr de 25 de ani, cetățean străin, care conducea un autoturism din direcția străzii Plopilor, nu ar fi acordat prioritate de trecere unui autoturism care circula pe Splaiul Independenței, la volanul căruia…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

