EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării
Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
Corneliu Mureșan, președintele PSD Alba, numit secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului
Corneliu Mureșan, președintele PSD Alba, a fost numit secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului.
„De astăzi, sunt vocea tuturor cetățenilor din Alba în Guvernul României. Cu onoare și deplină responsabilitate, am acceptat poziția de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului”, a anunțat Mureșan pe pagina de Facebook.
De asemenea, acesta spune că merge la București „pentru muncă, pentru a-i reprezenta cu bună credință și seriozitate…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a reacționat în urma documentarului Recorder și a scrisorii de solidarizare semnate de numeroși magistrați. Spune că respinge categoric orice încercare de intimidare a celor care semnalează probleme din sistemul judiciar.
Oficialul subliniază că astfel de sesizări trebuie tratate cu responsabilitate, nu reprimate.
„Este inacceptabilă orice formă de persecuție a unei persoane pentru că ar sesiza aspecte care, în opinia sa, constituie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Vremea până în 12 ianuarie: anomalii de temperatură și surprizele de Crăciun și Anul Nou. Prognoza meteo pe patru săptămâni
Vremea până în 12 ianuarie. Urmează o perioadă cu anomalii de temperatură. După două zile mai reci, temperaturile urcă la valori de primăvară. Se răcește abia la final de decembrie.
Maximele cresc începând cu 16 decembrie și vor ajunge la 8-10 grade Celsius și chiar 11-12 grade, în vest, sud, centru și nord. Va fi mai cald și la munte (7-8 grade în Apuseni, de exemplu).
Va fi schimbare majoră de vreme, de Crăciun: sunt anunțate ninsori în majoritatea regiunilor și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Viitorul aparține și meseriașilor. La Cluj, cererea firmelor este foarte mare. ”Nu avem atâția elevi câte burse putem da”
În timp ce lideri globali din tehnologie, precum CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, spun că viitorul aparține și meseriașilor, cum ar fi electricienii, instalatorii sau tâmplarii, nu doar inteligenței artificiale, la Cluj, școlile tehnice încep și ele să simtă presiunea directă a firmelor.
În planul de școlarizare pentru anul școlar 2024–2025 au fost incluse 60 de clase de învățământ profesional și dual, cu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro




