EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres

Am plâns aseară la meciul de fotbal România – Austria, într-un puseu de emoție națională, parcă de prea mult timp uitată. Nemaisimțită de prea multă vreme. Tocmai de aceea, parcă, lacrimile de aseară au fost altfel, într-o trăire unică, senzațională, fascinantă.
Lacrima orgoliului naţional sau lacrima emoţiei naţionale
„Lacrima orgoliului național” sau “lacrima emoției naționale“. A…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Drumul spectaculos din defileul Răcătău – Măguri Răcătău intră în reparații! Alin Tișe: Sunt lucrări mai mult decât importante

Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Care este salariul mediu net pe economie în România. Date INS: Inflația, de două ori mai mare decât creșterea

Salariul mediu net din România a ajuns în august la 5.387 de lei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Aceasta a crescut cu doar 4,4% în interval de un an, creștere care acoperă mai puțin de jumătate din inflație, care a fost de aproximativ 10%.
Datele sunt raportate la luna august.
Fluctuațiile salariale sunt influențate de acordarea prime ocazionale și nerealizări de producție în diverse sectoare economice.
Sectorul bugetar a înregistrat scăderi în…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Protecția minorilor în mediul online: Comisia Europeană începe acțiuni de control. Cum se verifică vârsta

Protecția minorilor în mediul online: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță primele acțiuni de verificare inițiate de Comisia Europeană.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a trimis solicitări de informații către Snapchat, YouTube, Apple App Store și Google Play pentru a înțelege măsurile luate de acestea pentru a proteja minorii în cadrul serviciilor lor. Această acțiune are loc ca urmare a adoptării Orientărilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro