EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării
Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
Un șofer din Aiud și-a recâștigat permisul în instanță, după ce polițiștii i l-au confiscat pentru 90 de zile. Ce s-a întâmplat
Un șofer din Blaj și-a câștigat permisul în instanță, după ce i-a fost confiscat de polițiști pe o perioadă de 90 de zile. O decizie a fost dată de magistrații Judecătoriei Aiud, în data de 25 noiembrie 2025.
Este vorba despre un caz clasic, în care șoferul este testat cu aparatul etilotest, iar acesta arată o valoare infimă.
Mai exact, șoferul a fost lăsat fără permis pentru 90 de zile, dar și cu o amendă de 1485 de lei, după ce a fost testat cu aparatul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Amenzile pentru lipsa codului QR pe bonurile fiscale, amânată până în noiembrie 2026.
Guvernul României a decis să amâne cu încă un an aplicarea sancțiunilor pentru operatorii economici care nu includ pe bonurile fiscale noile elemente obligatorii prevăzute de legislație, precum codul de identificare al beneficiarului, numărul unic de identificare al bonului și codul QR.
Măsura a fost adoptată printr-o ordonanță de urgență aprobată în ședința Executivului din 5…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Ziua Constituției României este marcată, în fiecare an, în data de 8 decembrie. Constituția din 1991 a fost prima de după Revoluția din decembrie 1989 și a fost adoptată, în forma inițială, în ședința Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991, potrivit site-ului Camerei Deputaților.
A intrat în vigoare în urma aprobării ei prin Referendumul național de la 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Registru electronic cu toate firmele și persoanele fizice care au primit amenzi de la ANAF, vamă, poliție sau alte instituții
Registru electronic cu toate firmele și persoanele fizice care au primit amenzi: Vor fii incluse societățile comerciale sancționate de autoritățile fiscale, vamale și poliție. Această procedură va permite monitorizarea unitară a contravențiilor și identificarea rapidă a repetitivității acestora, consideră autoritățile.
Guvernul a aprobat în ședința din 5 decembrie o ordonanță de urgență cu impact semnificativ în arhitectura instituțională a combaterii contravențiilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro



