EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro