EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării
Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
Bărbat din Câmpeni, trimis în judecată la doi ani distanță după ce a fost prins cu un joint și un gram de ”cristal” asupra sa
Un bărbat din Câmpeni a fost trimis în judecată, la mai bine de doi ani de când polițiștii au găsit asupra sa un joint de cannabis și un gram de droguri pentru prizare.
Deși acesta a fost depistat cu droguri asupra sa în data de 2 septembrie 2023, dosarul a trecut de cameră preliminară abia în data de 27 noiembrie 2025.
Acesta va fi judecat pentru că a avut asupra sa o țigară cu cannabis și un gram de 3CMC, un drog de sinteză.
La mai bine de doi ani de la momentul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Ovidiu Vreme, babysitter din Cluj, pornește o acțiune caritabilă inspirată de o familie aflată în sărăcie extremă
Ovidiu Vreme, babysitter cunoscut în Cluj pentru dragostea față de copii și implicarea sa constantă în comunitate, a pornit recent o nouă inițiativă umanitară după ce o scenă dintr-un sat din județ l-a mișcat profund.
În timp ce traversa cu mașina mai multe localități rurale, o imagine i-a rămas adânc întipărită în minte: o casă sărăcăcioasă și, în fața ei, o sârmă pe care atârnau zeci de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
Un concert de colinde are loc marți, 9 decembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.
Concertul este organizat de ASCOR Alba Iulia și este la cea de-a treia ediție. Evenimentul este intitulat „Îmbucură-te, om bun!”.
Pe scenă urcă membrii ASCOR Alba Iulia, alături de Grupul vocal „Serenitas” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, coordonat de pr. prof. drd. Marius Cioara.
Atmosfera de sărbătoare este îmbogățită de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Harta salariilor din România în 2025: Județul Alba urcă în topul județelor cu angajați mai bine plătiți. Cum se compară cu vecinii
Salariile din România s-au schimbat mult în 2025, iar diferențele dintre județe sunt tot mai mari. Unele zone au crescut, altele au scăzut, iar câteva județe au luat un avans puternic.
Potrivit ZF.ro, pe această hartă a salariilor, județul Alba se află abia pe locul 15, cu un salariu mediu net de 4.698 de lei pe lună. Nu este rău, pentru că Alba stă mai bine decât jumătate dintre județele țării, dar nici nu se apropie de zonele cu salarii mari.

Alba stă bine, dar nu…
Citește mai mult pe Alba24.ro




