Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Avertizare meteo Cod Galben pentru zona Aiud -Ocna Mureș: ploi torențiale, vânt puternic și grindină

Publicat

avertizare meteo cod galben pentru zona aiud ocna mureș: ploi

Avertizare meteo cod galben pentru mai multe localități din județul Alba din zona Aiud – Ocna Mureș: Sunt anunțate ploi torențiale, vânt puternic și grindină. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de tip nowcasting Cod Galben, valabilă în noaptea de duminică spre luni, 8 spre 9 iunie 2025, pentru mai multe localități din județul Alba.

Detalii avertizare: Cod: GALBEN

  • Interval de valabilitate: 8 iunie, ora 23:40 – 9 iunie, ora 00:15
  • Zone vizate:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul Regional de Urgență din Cluj, aproape de faza de construcție. Rafila: Proiectarea și amenajarea s-a finalizat

Publicat

spital regional urgenta cluj.jpg

Se fac pași concreți pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că etapele de proiectare și amenajare a terenului au fost finalizate.

Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj, unul dintre cele mai așteptate proiecte medicale din România, se apropie de etapa de execuție. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, au fost depășite două etape-cheie: proiectarea și amenajarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Patru persoane au ajuns la spital după ce au zburat cu mașina de pe drum, la ieșirea din Gherla spre Nicula

Publicat

accident1 gherla.jpg

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp, la ieșirea din Gherla spre Nicula.

O mașină în care se aflau cinci persoane a ieșit în decor.

Patru persoane rănite în accident

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și ai Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit la accident.
La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.

Cinci persoane…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultatele Loto de duminică, 8 iunie 2025. Premii uriașe în joc, de peste 4 milioane de euro la Joker

Publicat

rezultatele loto de duminică, 8 iunie 2025. premii uriașe în

Duminică, 8 iunie 2025, Loteria Română a organizat noi trageri pentru jocurile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, oferind șanse importante jucătorilor de a câștiga premii consistente. Niciun premiu de categoria I nu a fost revendicat la principalele jocuri, astfel că reporturile continuă să crească.

Numerele extrase pe 8 iunie 2025:

  • Joker: 29, 44, 8, 7, 12 + 15

  • Noroc Plus: 1 6 3 5 3 1

  • Loto 5/40: 9, 34, 28, 18, 37, 19

  • Super Noroc: 3 6 1 4 0 8

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe