EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
Operațiune a polițiștilor din Alba, pentru combaterea tăierilor ilegale. A participat și Garda Forestieră Cluj

Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Alba a organizat joi, 20 martie, o acțiune pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori.
De asemenea, acțiunea a vizat faptele ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos.
La acțiune, alături de polițiști, au participat specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.
Potrivit IPJ Alba, în cadrul acțiunii, au fost efectuate 22 de controale…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Conferința Aviation-Event. Ciceo: Cel mai mare proiect, extinderea pistei Aeroportului Cluj. Va permite zboruri transatlantice

Cluj-Napoca găzduiește vineri, 21 martie, conferința internațională de aviație Aviation-Event 2025 CLJ, reunind lideri din industrie, factori de decizie și experți în aviație.
Zeci de directori de aeroporturi, reprezentanți ai companiilor aeriene și a autorităților locale și naționale și-au dat întâlnire la Cluj-Napoca, vineri, pentru a discuta viitorul aviației în contextul unor peisaje geopolitice, economice și de mediu aflate în continuă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Avarie la rețeaua de energie electrică din Alba Iulia. Au fost afectate mai multe străzi din zona centrală a municipiului

O avarie la rețeaua de energie electrică din Alba Iulia a fost semnalată vineri dimineața. Locuitorii de pe mai multe străzi din zona centrală a municipiului au rămas fără curent electric. De asemenea, de pana de curent a fost afectat și sediul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
Potrivit reprezentanților DEER (Electrica) Alba, au fost afectate următoarele străzi: Mihai Viteazul, Octavian Goga parțial, Lucian Blaga parțial, Nicolae Titulescu parțial.
Este vorba despre…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rezultate Olimpiada de franceză, etapa județeană Alba 2025: lista elevilor premiați la competiție

Rezultate Olimpiada de franceză, etapa județeană Alba 2025. Inspectoratul Școlar Județean Alba a anunțat elevii care obținut premii la etapa județeană a olimpiadei, ce s-a desfășurat în 15 martie.
Etapa județeană a Olimpiadei de Limba Franceză s-a desfășurat la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia. A fost coordonată de inspector școlar prof. Camelia Oniga.
Au participat 44 de elevi din unitățile de învățământ din județul Alba, a transmis…
Citește mai mult pe Alba24.ro