EVENIMENT
Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării
Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.
Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul "Victor Babeş" Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.
Sfaturi pentru consumatori
Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.
Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.
"Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos", a explicat dr Ovidiu Roşca.
Cum se manifestă trichineloza
Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi - două după consumul de carne infestată.
Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
"Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.
Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.
Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ", adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.
El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Agerpres
EVENIMENT
Program Poşta Română în perioada sărbătorilor de iarnă. Când sunt deschise subunitățile poștale din țară
Compania Națională „Poșta Română” a anunțat programul de funcționare al subunităților poștale în perioada sărbătorilor de iarnă 2025–2026.
În conformitate cu prevederile Codului Muncii, prima și a doua zi de Crăciun, respectiv 1 și 2 ianuarie 2026, precum și zilele de 6 și 7 ianuarie sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Programul de lucru al subunităților poștale
24 și 31 decembrie 2025:
- în mediul urban, subunitățile...
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Obiceiuri din ajunul Crăciunului, păstrate în Alba. ”Pițărăii” de la Limba, primii vestitori ai Nașterii Domnului
Obiceiuri din ajunul Crăciunului, păstrate în Alba. Bucurie și atmosferă de sărbătoare, dis-de-dimineață, în satul Limba, în apropierea municipiului Alba Iulia.
Copiii s-au trezit devreme, s-au adunat în cete de colindători și au mers la casele oamenilor să vestească nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Este un obicei pitoresc ce se păstrează de generații în satul din comuna Ciugud.
”Pițărăii de la Limba… cu multă bucurie și voioșie au pornit iureș pe...
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: 36 de ani de la momentul în care Oliviu Gașpar a fost împușcat de cinci ori în timpul Revoluției din Alba Iulia
Se împlinesc 36 de ani de la momentul în care Oliviu Gașpar se târâia pe asfaltul rece, în fața Casei Armatei din Alba Iulia. Era Ajun de Crăciun, era data de 24 decembrie 1989, iar Oliviu tocmai încasase cinci gloanțe pentru libertate. Erau ultimele momente ale Revoluției, iar Gașpar care tocmai încercase să salveze un om, știa ca va muri.
Coborât din portbagajul unei mașini, Oliviu, cu ultimele puteri a mers spre o margine a șoselei. Cu ultimele puteri a început să se...
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Program de sărbători la Primăria Alba Iulia - casierii și plăți online: încasări taxe și impozite, contracte, înregistrări decese
Primăria Alba Iulia a anunțat programul serviciilor de încasări taxe și impozite, taxe pentru contracte, patrimoniu și cel de la Stare civilă – înregistrări decese, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Program Casierie Primăria Alba Iulia
În vederea încheierii exercițiului bugetar al anului 2025 casieria din sediul Primăriei municipiului Alba Iulia, Calea Moților, nr. 5A va avea următorul program al încasărilor:
Încasarea taxelor pentru anul 2025
- cu card bancar prin...
Citește mai mult pe Alba24.ro
