Connect with us

EVENIMENT

Pericolul din carnea de porc: risc crescut de îmbolnăvire cu trichineloză de la carnea din porc crescut tradițional în gospodării

Publicat

Medicii infecţionişti atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Medicul infecţionist Ovidiu Roşca de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, subliniază că decembrie este luna în care se sacrifică porci în multe gospodării ţărăneşti, ulterior carnea consumându-se sub diferite forme.

Sfaturi pentru consumatori

Mmultă lume încă refuză să testeze trichineloscopic carnea de porc provenită din gospodăriile private.

Înainte de a prepara toba, caltaboşul, sângeretele, cârnaţii sau alte produse, este necesar examenul trichineloscopic, pentru a vedea dacă acea carne este infestată cu Trichinella Spiralis, care provoacă trichineloza.

„Parazitul ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

Carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi, împiedicând funcţionarea normală a acestora. Există şi posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a explicat dr Ovidiu Roşca.

Cum se manifestă trichineloza

Principalele simptome ale bolii sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar de hemoragii. Primele simptome apar la o zi – două după consumul de carne infestată.

Medicul subliniază că multă lume încă refuză să testeze carnea de porc cumpărată din gospodăriile private, fără testarea trichineloscopică. Probele recoltate de la suinele sacrificate sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.

„Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor.

Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius.

Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, adaugă medicul infecţionist Ovidiu Roşca.

El a mai menţionat că în cazul în care după consumul de carne sau preparate din carne de porc apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare, este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Incident violent la Turda. Tânăr de 26 de ani, arestat preventiv după ce și-a bătut și sechestrat un cunoscut

Publicat

bataus arestat.jpg






Un tânăr de 26 de ani din Turda a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de lovire sau alte violențe și lipsire de libertate.

Tânărul, care era deja sub control judiciar a fost arestat pentru 30 de zile.

A bătut și sechestrat un cunoscut

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 9 septembrie 2025, în jurul orei 01:00, tânărul se afla într-un subsol dezafectat al unui imobil din municipiu,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David, gata să-și depună mandatul: „Dacă moțiunea simplă trece, nu mai am de ce să rămân ministru”

Publicat

daniel david ministru1.jpg






Ministrul Educației, clujeanul Daniel David, spune că nu va mai rămâne în funcție în cazul în care moțiunea simplă depusă de AUR împotriva sa va fi aprobată luni în Parlament.

De altfel, cadrele didactice, care continuă protestele în școli în cer demisia din momentul în care a adoptat măsurile de austeritate.

Daniel David: „Pot să plec liniștit, sistemul a fost salvat”

„Dacă în urma moțiunii…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Analiza RoEM UBB-FSEGA: Măsurile de austeritate au evitat o catastrofă financiară

Publicat

fsega ubb scaled.jpg






Măsurile de austeritate luate de Guvern, deși extrem de criticate și contestate prin proteste, au împiedicat România să ajungă într-o criză majoră de finanțare a datoriei publice, arată analiza Romanian Economic Monitor (RoEM) UBB-FSEGA, proiect al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

„O criză de finanțare ar fi dus la pierderea încrederii creditorilor externi și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bombe și un proiectil explozibil descoperite la Florești și Săliște. Intervenție a pirotehniștilor ISU Cluj

Publicat

bomba1.jpg






Zi plină pentru echipajul pirotehnic al ISU Cluj, chemat astăzi la două intervenții de urgență după ce au fost descoperite elemente de muniție rămase neexplodate din cele două războaie mondiale.

Cei care le-au găsit au sunat imediat la 112, iar ISU Cluj atrage atenția că munițiile neexplodate sunt un mare pericol

Bombe și un proiectil găsite în păduri la Cluj

Prima misiune a avut loc în comuna…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe