ACTUALITATE
PERSEIDELE: Ploaie de stele căzătoare, pe cerul României, la mijlocul lunii august
În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, se poate vedea cel mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”, informează ziarul Alba24.ro.
Denumirea are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate, sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.
Perseidele – ploaia de stele: Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).
Momentul maxim al curentului de meteori Perseide va fi în perioada 12-13 august (ZHR = 60 – 100)
Fluxul de corpuri este numit Perseide și se întinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lăsate în urmă de cometă în timpul călătoriei de-a lungul orbitei. Astăzi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani.
Cometa care a dat naștere acestui roi este Swift-Tuttle, al cărui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recentă trecere a sa la periheliu a avut loc în 1992, iar următoarea va avea loc în 2126.
Alte fenomene astronomice din anul 2019
9 septembrie – Planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
23 septembrie: Echinocţiul de toamnă
21 – 22 octombrie: Maximul curentului de meteori Orionide (ZHR = 20)
27 octombrie: Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
17 – 18 noiembrie: Maximul curentului de meteori Leonide (ZHR = 15)
24 noiembrie: Planetele Venus şi Jupier în conjuncţie (seara)
13 – 14 decembrie: Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120)
22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.
sursă: Serviciul Astronomie al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad (Dumitru Ciprian Vîntdevară, Muzeograf)
Sursa: Alba24.ro