Connect with us

ACTUALITATE

Persoană lovită de tren la Cluj, la ieșire din Huedin

Publicat

tren 2.jpg

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, o persoană a fost lovită de tren, vineri seara, la ieșire din Huedin spre Poieni.

Vom reveni cu amănunte.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Anda Adam își deschide CLUB la Cluj de Ziua Îndrăgostiților

Publicat

anda adam e1642685343515.jpg

Un nou club se deschide la Cluj. Este vorba de Club Diamond, situat în Campusul Observator. Acesta le aparține cântăreței Anda Adam și logodnicului ei, Eudor Yosif Mohaci.  Deschiderea oficială e programată de Ziua Îndrăgostiților.

“Eu sunt gata de un “White party” la clubul pe care îl vom deschide curând în Cluj! Vii și tu?”, a declarat Anda Adam pe pagina sa de socializare.

Investiția se ridică la câteva sute de mii de euro.

Foto: Playtech.ro

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România, în rândul ţărilor UE cu cea mai mare inflaţie şi în luna decembrie

Publicat

inflatie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna decembrie până la 5,3%, de la 5,2% în noiembrie 2021, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%), Ungaria (7,4%) şi România (6,7%), arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei a crescut în decembrie 2021, faţă de noiembrie 2021, în 18 de state membre, a scăzut în alte şapte ţări şi a rămas stabilă în două state, acestea fiind Franţa şi România, unde rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 6,7%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la un nivel record de 5% în luna decembrie, de la 4,9% în noiembrie. Comparativ cu un an în urmă, rata inflaţiei în zona euro era de minus 0,3%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 2,46 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii care au înregistrat o creştere de 1,02 puncte procentuale.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,4% de la o lună la alta şi cu 2,7% în ritm anual. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut cu 2,6% în ritm anual. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat joi că inflaţia în zona euro se va stabiliza şi se va reduce treptat pe parcursul lui 2022. „Potrivit estimărilor noastre din decembrie, în 2022 inflaţia va fi de 3,2%”, a spus Christine Lagarde.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,19% în luna decembrie 2021, de la 7,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,73%, mărfurile alimentare cu 6,69%, iar serviciile cu 4,49%. INS a precizat că indicele armonizat al preţurilor de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna noiembrie 2021 este 100,51%.

Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,7%.

Potrivit ultimului Raport asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României, publicat în noiembrie, rata anuală a inflaţiei IPC a fost proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze până la 5,9% la sfârşitul acestui an. AGERPRES

Foto: ec.europa.eu

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum arăta Clujana la ÎNFIINŢARE. Cea mai MARE şi mai VECHE fabrică din Cluj. 11.000 de angajaţi. Toate numele fabricii

Publicat

clujana emblema subtire buna horz.jpg

Clujana este cea mai veche fabrică din Cluj care funcţionează încă. A fost înfiinţată în urmă cu peste 110 ani, în 1911. A fost şi cea mai mare fabrică din Cluj, cu peste 11.000 de angajaţi în vremurile ei de glorie. Era cea mai mare fabrică de încălţăminte din estul Europei. Alăturat, o imagine a fabricii din anul înfiinţării şi o medalie de bronz din 1986, la 75 de ani de la înfiinţarea fabricii (arhiva Cluj24).

clujana emblema 1 subtire 2

Clujana a fost înființată în 1911. Atunci avea numele „Fabrica de Piele Fraţii Renner & Co” şi era proprietatea familiei Renner. După Primul Război Mondial, Clujana a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în „Dermata”.

clujana emblema 2

Fabrica a fost naţionalizată în 1948 şi a luat numele Herbak al comunistului Janos Herbak. Ulterior devine „Fabrica de Pielărie și Încălțăminte Cluj”, iar în final se numeşte „SC Clujana SA”, la fel ca astăzi.

clujana vedere 2

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Zeci de percheziții domiciliare, joi, în toată țara, în dosare penale referitoare la săvârşirea de fapte grave

Publicat

mascat perchezitii 400x240 1.jpg

13 acţiuni de amploare în toată ţara, desfășurate joi de POliția Română, fiind efectuate 77 de percheziţii domiciliare în dosare penale referitoare la săvârşirea de fapte grave, precum trafic de droguri de risc şi droguri de mare risc, furt calificat din societăţi comerciale, obţinerea, în mod ilegal, de indemnizaţii pentru creşterea copilului, relatează romania24.ro.

„Într-unul dintre dosarele penale, activităţile desfăşurate sub coordonarea procurorilor de caz vizează destructurarea unei grupări infracţionale specializate în falsificarea unor documente de angajare. În baza acestor documente, 66 de persoane ar fi primit indemnizaţii pentru creşterea copilului cuprinse între 2.000 şi 8.000 de lei/lună şi ar fi prejudiciat bugetul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti cu peste 5.550.000 de lei”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne transmis AGERPRES.

Peste 27.000 de efective MAI au desfăşurat, miercuri, acţiuni pentru combaterea faptelor nelegale şi pentru descurajarea activităţilor care pot pune în pericol siguranţa cetăţenilor, asigurând, în acelaşi timp, intervenţia în sprijinul oamenilor în cazul unor situaţii de risc.

„Angajaţii din structurile operative ale MAI au intervenit la 4.000 de evenimente, aproximativ 2.400 fiind pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică şi celelalte 1.600 pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă. De asemenea, au fost executate şapte misiuni aero-medicale”, arată sursa citată.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe