Connect with us

ACTUALITATE

Persoanele aflate în concediu de îngrijire a copilului vor putea obține venituri nelimitate, simultan cu indemnizația

Publicat

Parlamentarii propun eliminarea limitării de venituri ce pot fi realizate în perioada concediului de îngrijire a copilului de către persoanele care derulează activități independente, realizează drepturi de autor sau desfășoară activități în agricultură.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.16 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 14 mai.

Ordonanța de urgență a Gurvernului nr. 111/2010 prevede sprijinirea familiilor în care se naște un copil ai cărui părinți sunt activi pe piața muncii, realizează venituri și contribuie deopotrivă la bugetul de stat.

Măsurile principale sunt reprezentate de concediul pentru creșterea copiilor și acordarea unei indemnizații care înlocuiește venitul pe care părintele îl pierde prin suspendarea activității sale pe o perioadă variabilă până ce copilul împlinește vârsta de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În perioada concediului, pe lângă indemnizația cuvenită, părintele poate realiza venituri suplimentare într-un an calendaristic de până la de 5 ori nivelul indemnizației minime de 1.250 de lei. În expunerea de motive se arată că aceste activități, din care se obțin venituri de drepturi de autor și independente, nu presupun o muncă susținută, pentru care mamele să aloce prea mult timp.

„În unele situații, pentru anumite categorii de persoane, aceste venituri pot fi realizate și într-o singură lună, referindu-ne aici, în mod special, la cei care au venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Activitățile independente, cele care privesc drepturile de proprietate intelectuală, precum și cele din agricultură, silvicultură și piscicultură, sunt activități care, prin desfășurarea lor, nu implică, de cele mai multe ori, absența părintelui de lângă copil, în perioada concediului. Mai mult, prin suspendarea activității pot fi generate și alte consecințe, cum ar fi pierderea unor locuri de muncă pentru angajații celor care desfășoară astfel de activități, rezilieri de contracte încheiate cu terți, limitarea accesului la fonduri europene destinate dezvoltării activităților întreprinderilor familiale sau a microfermelor

Limitarea la 3 indemnizații minime, sau 5, cum este în prezent, a veniturilor ce pot fi realizate în această perioadă nu permite dezvoltarea acestor afaceri, aducătoare de venituri.

Prin eliminarea acestor limitări, nu numai că se a sigură un nivel de trai mai ridicat pentru familia în care se naște un copil, dar și produce venituri la bugetul de stat prin plata de impozite și contribuții”, precizează parlamentarii, în expunerea de motive.

Proiectul de modificare a legii va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, forul decizional.

sursa: senat.ro, Alba24.ro

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Sfaturile experților pentru a te proteja pe timp de caniculă: Ce să faci ca să nu ajungi victimă a temperaturilor ridicate

Publicat

caldura canicula e1566549203305.jpg

Următoarele trei zile vor fi arzătoare. Meteorologii au anunțat trei zile cu temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade. Județul Alba, alături de marte parte a județelor din țară se află sub un cod galben de caniculă. 

În acest context, experții în temperaturi ridicate și pompierii de la ISU Alba transmit populației o serie de sfaturi pentru ca cetățenii să treacă cu bine de perioada cu temperaturi ridicate.

Pe platforma fiipregătit.ro au fost exemplificate mai multe măsuri pe care populația le poate pune în practică.

CITEȘTE ȘI: Urmează trei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lecție de economie: Tineri manageri ai companiei orădene Valtryp, „curs” cu președintele Societății Academice de Management din România (FOTO)

Publicat

masa rotunda valtryp 28062022 08.jpg

La invitația lui Valeriu Trip, directorul general al companiei orădene Valtryp, specializate în producția de volane în piele și în lemn pentru mărci auto de prestigiu din întreaga lume, economistul Ovidiu Nicolescu a ținut marți o „lecție deschisă” pentru tinerii manageri ai firmei gazdă. Alături de colegi universitari din Oradea, Nicolescu le-a vorbit despre trecerea de la economia bazată pe capital la economia bazată pe cunoștințe, cea în care cunoașterea este la fel de importantă ca resursele.
Citește mai mult pe eBihoreanul.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. ISU Cluj ANGAJEAZĂ. Vrei o carieră MILITARĂ? Concurs pentru ZECI de POSTURI, prin încadrare DIRECTĂ

Publicat

pompieri.jpg

Echipa salvatorilor clujeni se mărește! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj anunță scoaterea la concurs a 75 de posturi de soldați, ofițeri și subofițeri.

Potrivit ISU Cluj concursul este prin înacradre directă. Iar cei care își doresc o carieră militară și să desfășoare meseria nobilă de salvator sunt așteptați să se înscrie.

ISU Cluj angajează

Astfel, ISU Cluj scoate la concurs, prin încadrare directă, 47 de posturi de soldat gradat profesionist.

Citește și: Pompierii clujeni ANGAJEAZĂ șoferi pe autospeciale. Vezi care sunt condițiile

Nu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un bărbat din Alba Iulia a sărit pe geamul locuinței și a fost condamnat pentru evadare. De ce a strigat nevasta sa după ajutor

Publicat

alba iulia blocuri e1549208657694.jpg

Un bărbat din Alba Iulia a fost recent condamnat pentru evadare după ce a sărit pe geamul locuinței sale și a plecat de acasă. Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au dat o condamnare în primă instanță, în data de 27 iunie 2022. 

În urma condamnării, motivarea instanței a fost făcută public. Bărbatul se afla în arest la domiciliu, la momentul comiterii faptei.

Potrivit motivării instanței, ”în data de 23.09.2021 martorul a apelat Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 și a comunicat că în timp ce se afla în vizită la socrii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe