EVENIMENT
Persoanele cu dizabilităţi îşi pot deconta carburantul necesar deplasării interurbane cu maşina proprie

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) va deconta, începând cu luna ianuarie, cheltuielile cu carburantul realizate de persoanele cu dizabilităţi pentru maşinile personale în transportul interurban, în urma publicării în Monitorul Oficial a unei Hotărâri de Guvern în acest sens, se menţionează într-un comunicat remis miercuri de ANDPDCA.
„Persoanele cu dizabilităţi şi reprezentanţii lor legali pot decide de acum înainte dacă vor folosi maşina proprie pentru deplasări, caz în care beneficiază de un decont, sau dacă optează pentru bilete gratuite”, se precizează în comunicat.
Beneficiarii noilor prevederi intrate în vigoare sunt persoanele cu handicap, reprezentanţii legali ai acestora sau
părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii, potrivit ANDPDCA.
Astfel, aceste categorii de beneficiari vor putea alege fie acordarea gratuităţii la transportul interurban, fie decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, însă doar una din cele două variante poate fi solicitată, conform comunicatului.
Procedura decontării intră în vigoare în ianuarie 2021, iar decontarea efectivă se face în maximum 60 de zile.
Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se face pentru o perioadă de 12 luni, cuprinsă în perioada de valabilitate a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.
În cazul deplasării cu automobilul, însoţitorul persoanei cu handicap poate fi orice persoană care o însoţeşte şi asigură conducerea autovehiculului în timpul deplasării, se menţionează în comunicat.
Cererea de decontare pentru carburant trebuie să includă o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia călătoria cu autoturismul a avut loc în interesul persoanei cu handicap, dar şi acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Aceste documente trebuie depuse la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei şi trebuie însoţite de bonul/bonurile fiscale de carburant.
În decursul unui an se pot deconta cheltuieli cu carburantul pentru un număr de 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav şi pentru un număr de 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat, potrivit ANDPDCA.
Calcularea sumei aferente carburantului pentru care se face decontul se realizează de către structura de specialitate din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, pe baza tarifelor legitimaţiilor de călătorie pentru călătoria cu trenul, prevăzute în convenţia privind transportul persoanelor cu handicap cu trenul, aprobată prin ordin comun al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
În vederea decontării carburantului, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului depune la sediul Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, până pe data de 10 a lunii, decontul pentru decontarea carburantului, se precizează în comunicat.
Cheltuielile pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se decontează din bugetul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, prin transferuri din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale până la sfârşitul lunii în care s-a încheiat necesarul de fonduri, potrivit ANDPDCA. AGERPRES
EVENIMENT
Bacalaureat 2025: modele de subiecte, condiții, calendar. Tot ce trebuie să știe elevii la probele scrise din examen

Bacalaureat 2025: elevii din clasele XII-XIII susțin probele scrise ale examenului de Bacalaureat, în perioada 10-16 iunie. Înscrierile se fac în 2-6 iunie, la secretariatele liceelor. Primele rezultate vor fi afișate în 20 iunie.
Elevii vor putea solicita să-și vadă lucrările corectate, înainte de a depune contestații. Lucrările vor fi corectate digitalizat, pe platforma ministerului, de către profesori selectați aleatoriu din țară.
Probele de competențe s-au desfășurat în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, 22 mai, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.
Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene „Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino”, de la Mihail Kogălniceanu, arată reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
Două noi aeronave F-16 Fighting Falcon au ajuns la Câmpia…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Exercițiu de evacuare la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, organizat de ISU Alba

La Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a avut loc joi un exercițiu practic privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă. Exercițiul de evacuare a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, cu prilejul unui controlul tematic inopinat.
Acest exercițiu a oferit personalului spitalului ocazia de a exersa pașii esențiali ce trebuie urmați în cazul producerii unui eveniment nedorit.
Cu sprijinul echipajelor ISU, s-a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO Săptămâna Siguranței Rutiere: Activități informativ-educative ale polițiștilor din Alba, la Colegiul I.M. Clain din Blaj

În cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, polițiștii Serviciului Rutier Alba, în colaborarea cu Poliția Municipiului Blaj, au desfășurat joi, 22 mai, activități informativ-educative la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din municipiul Blaj.
La activități au participat peste 150 de elevi, aceștia fiind implicați în numeroase activități al căror scop l-a reprezentat, pe de o parte, conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație, iar…
Citește mai mult pe Alba24.ro