Connect with us

EVENIMENT

Persoanele fizice pot depune cereri de finanţare în Programul ”Casa Eficientă Energetic”, din 15 septembrie

Publicat

Programul „Casa Eficientă Energetic” pentru persoane fizice va debuta pe data de 15 septembrie 2020, iar proprietarii de case din România pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro pentru a-şi eficientiza energetic imobilele, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri.

Programul Casa Eficientă Energetic” va deveni realitate cu depunere pentru cetăţenii României începând cu 15 septembrie.

Este un program prin care toţi românii pot primi sprijin din partea statului român în sumă de 15.000 de euro, sumă nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Citește și Programul ”Casa Eficientă Energetic”: AFM a publicat primele liste cu beneficiari aprobați. De ce a întârziat evaluarea

V-am mai vorbit despre acest program chiar înainte de a fi lansat în dezbatere publică. Astăzi, vreau să-i anunţ pe români că suntem aproape de start şi au timp până pe 15 septembrie ca fiecare dintre ei să-şi pună ordine în hârtii şi evident să se hotărască ce vor să facă cu această primă de eficienţă energetică de 15.000 de euro din partea statului român”, a spus Alexe.

Conform ministrului, bugetul alocat pentru acest program este de 430 de milioane de lei, din care ar urma să fie finanţate aproximativ 9.000 de case din România.

„Pentru acest program bugetul este de 430 de milioane de lei. Din aceşti bani vom finanţa eficientizarea energetic pentru circa 9.000 de case din ţara noastră. Fiecare proiect depus va primi finanţare în cuantum de 60% din costul investiţiei, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Programul nostru are un scop clar: reducerea consumului de energie din casele noastre şi evident a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astăzi, din păcate, cele mai multe case din ţara noastră nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori sau la 25% prin geamuri sau prin acoperiş”, a afirmat ministrul de resort.

Acesta a adăugat că, pentru a deveni eligibil, un proprietar de casă trebuie să realizeze auditul energetic al locuinţei, iar eficienţa imobilului să crească măcar cu o clasă.

„Pentru a primi această finanţare, un proprietar de casă trebuie să realizeze acel audit energetic al locuinţei. Trebuie să vedem de la ce plecăm. Apoi să facă un proiect prin care eficienţa energetică a casei să crească măcar cu o clasă, din C în B sau din B în A. Din proiect va rezulta şi ce lucrări trebuie făcute pentru a atinge condiţia finanţării, fie instalarea de ferestre izolante, fie izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori ori montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare sau orice poate duce la eficientizarea energetică a locuinţei. Toate aceste echipamente, dar şi altele, sunt eligibile prin acest program. Înscrierea în program se va face online. După acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul. Investiţiile trebuie finalizate în termen de 18 luni. Proprietarii de case pot cumpăra echipamente de unde vor ei din ţară, însă lucrările nu se pot face în regie proprie, ci cu firme specializate, tocmai pentru a avea garanţia unor lucrări bine efectuate. La final, Administraţia Fondului pentru Mediu decontează cei 60% din investiţie după un nou audit energetic al casei pentru a vedea trecerea dintr-o clasă energetică inferioară într-una superioară”, a explicat Costel Alexe.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a anunţat lansarea în dezbatere publică a programului de eficienţă energetică pentru şcoli şi grădiniţe.

„Orice şcoală din România poate primi finanţare de la noi pentru lucrări de izolaţie termică, încălzire centralizată, reducerea consumului de energie sau a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest program investim 384 de milioane de lei pentru ca aceste clădiri în care copiii noştri petrec foarte mult timp să fie bine izolate, călduroase, plăcute şi sănătoase. Aceşti bani ne permit să eficientizăm energetic aproximativ 400 de unităţi de învăţământ din România”, a subliniat oficialul.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat sau serviciul prestat. Ce prevede legea

Publicat

cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească

Cetățenii care nu primesc bon fiscal nu trebuie să plătească produsul cumpărat. Potrivit reglementărilor legale, dacă operatorii economici refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clienților, aceștia din urmă au „dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”.

Potrivit OUG nr. 28/1999, operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a vorbit la Cluj despre noua sa carte-album: Este o carte-terapie

Publicat

mihaela norc lansare carte 2.jpeg

Mihaela Noroc, autoarea bestsellerului „Atlasul Frumuseții: Femeile lumii în 500 de portrete”, s-a întâlnit cu publicul clujean cu care a vorbit despre ultima sa carte-album, o colecție unică de portrete și povești din toată lumea.

Mihaela a povestit ce stă în spatele cărții „Lumea fetelor: Portrete și povești din judrul pământului”, lansată anul trecut, pe care a numit-o o carte-terapie.

FOTO. Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”, a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: INCENDIU la Șard. Focul a cuprins un utilaj agricol. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale

Publicat

foto video: incendiu la Șard. focul a cuprins un utilaj agricol.

Un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiaza în localitatea Șard din comuna Ighiu. Focul a cuprins un utilaj agricol. 

Potrivit ISU Alba, Detasamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea si stingerea unui incendiu în localitatea Șard.

Este vorba despre un incendiu izbucnit la un utilaj agricol.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

sursa foto, video: ISU Alba


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Zece elevi ai Școlii Avram Iancu din Alba Iulia au dezbătut probleme globale, la conferința model ONU din Bosnia-Herțegovina

Publicat

foto: zece elevi ai Școlii avram iancu din alba iulia

În aceste zile, 10 elevi ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia sunt prezenți la cea de-a 11-a ediție a Conferinței Internaționale Model ONU BaLMUN, desfășurată în Banja Luka, Bosnia – Herțegovina, între 11 și 14 aprilie.

Acești tineri ambasadori ai școlii albaiuliene joacă rolurile diplomaților Națiunilor Unite, abordând problemele globale în limba engleză.

Tineri din șase țări, cu vârste între 14 și 19 ani, dezbat subiecte cruciale precum…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe