EVENIMENT
Pescarii comerciali vor introducerea unei taxe de pescuit sportiv în Deltă

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, consideră că pescarii sportivi care vin în Rezervaţie ar trebui să plătească o taxă pentru resursa piscicolă, care să sprijine Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în demersul de a popula Delta cu diferite specii de peşti.
Sanda a apreciat că, în ultimele luni, numărul pescarilor sportivi care au ajuns în Rezervaţie a fost cu aproape 20% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Pescuitul în Deltă este gratuit şi nu e normal să se întâmple aşa într-o rezervaţie a biosferei, patrimoniu UNESCO. Nu există locuri de campare, iar ei îşi instalează corturile unde pot şi apoi fac focul şi nu e firesc. Ar trebui făcute locuri de campare, iar pescuitul să nu fie gratuit şi taxa să fie folosită de ARBDD pentru protejarea naturii”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele FOPDD.
Într-o adresă remisă în luna aprilie la solicitarea AGERPRES, conducerea ARBDD a confirmat faptul că intenţionează să introducă o taxă pentru pescarii sportivi.
„Avem în vedere elaborarea unei strategii pentru pescuitul sportiv/recreativ, inclusiv cu posibilitatea introducerii unei taxe pentru eliberarea permisului. O astfel de măsură nu poate fi aplicată mai devreme de ianuarie 2021”, se arată în adresa semnată de guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.
De altfel, în urmă cu un an, fosta conducere a ARBDD a anunţat o intenţie similară, însă aceasta nu a mai fost pusă în practică, guvernatorul fiind schimbat din funcţie.
În anul 2017, guvernatorul Rezervaţiei de la acea vreme, Mălin Muşetescu, a decis eliminarea taxei de pescuit sportiv, susţinând că cei mai mulţi practicanţi ai acestui sport eliberează capturile şi a început o strategie de protejare a unor specii de peşti, astfel încât anul 2018 a fost primul din istoria Deltei în care a fost interzisă păstrarea capturilor de ştiucă de către pescarii sportivi şi amatori.
După eliminarea taxei de pescuit sportiv în Deltă, statistica ARBDD a arătat că, în 2018, numărul permiselor de pescuit sportiv în Rezervaţie a fost de 48.401, faţă de 45.099 câte au fost emise în anul 2017, iar în anul 2019 el a ajuns la 185.032.
Pescuitul sportiv în Delta Dunării se face în baza unui permis eliberat gratuit de ARBDD, iar persoanele care ajung în această zonă au obligaţia să plătească doar tariful de acces în Deltă, care variază de la 5 lei la 30 de lei, în funcţie de perioada de valabilitate a acestuia. AGERPRES

Respectarea orelor de liniște la bloc este o problemă cu care se confruntă locatarii. Orele de liniște sunt pentru toată lumea, fie că locuiești la casă, fie la bloc. Astfel că, vecinii care fac zgomot fără să țină cont de ceilalți, nu doar că plătesc amenzi usturătoare, dar riscă încă o pedeapsă.
Românii care nu respectă orele de liniște riscă să meargă la muncă în folosul comunității
Cu siguranță, cel puțin odată, ți-au dat bătăi de cap…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Centru de zi pentru copii, la Cugir. Investiție de peste 1,9 milioane de lei pentru reabilitarea și dotarea unei clădiri din oraș

Centru de zi pentru copii, la Cugir. O clădire din orașul Cugir urmează să fie transformată în curând, printr-o investiție de peste 1,9 milioane de lei, într-un Centru de zi pentru copii, proiect care urmărește prevenirea separării copiilor de familie.
Direcția de Asistență Socială Cugir a lansat pe 3 aprilie, în SEAP, o licitație pentru execuția de lucrări pentru obiectivul „Centru de zi pentru copii Cugir – Un pas cu SPAS”.
Valoarea totală estimată a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu. De la ce au pornit flăcările

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit joi noaptea pentru stingerea unui incendiu în localitatea Cămărașu.
La fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Punctul de Lucru Mociu, iar forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de la Punctele de Lucru Jucu, respectiv Gherla.
Incendiu la un depozit de materiale de construcții în Cămărașu
Flăcările au cuprins un depozit de materiale de construcții. Potrivit pompierilor, iuncendiul s-a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Agenția pentru Protecția Mediului va fuziona cu Agenția pentru Arii Naturale Protejate. Cum se va numi noua agenție

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) va fuziona cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi de Guvern. Astfel, va rezulta Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP), care va fi condusă de un secretar de stat.
Potrivit Executivului, numărul total al posturilor se va reduce cu 371, astfel încât, la nivel național și județean agenția va funcționa cu 2.001 posturi.
În prezent, Agenţia…
Citește mai mult pe Alba24.ro