EVENIMENT
Pescarii sportivi semnalează scăderea dramatică a capturilor de știucă și biban în Delta Dunării

În perioada 2019-2023, pescarii sportivi atrag atenția asupra unei scăderi semnificative a populațiilor de știucă și biban în Delta Dunării.
Aceștia susțin că, în acest context, concursurile pe care le organizează în rezervație nu mai au ca obiectiv principal pescuitul speciei de știucă, care are o importanță economică ridicată, ci s-au orientat către pescuitul avatului, o specie cu valoare mai redusă.
Ei susţin că braconajul şi lipsa unui control eficient al autorităţilor în materie de pescuit sunt cauzele declinului sever al resursei piscicole.
Preşedintele clubului Delta Spinning din Tulcea, Leontin Rusu, a declarat pentru AGERPRES că şalăul şi ştiuca trag tot mai rar în undiţele pescarilor care-i eliberează.
„Avem concursuri în care suntem obligaţi să prindem patru specii, să luăm bonusuri, ştiuca este cel mai greu de prins. (…)
În anul 2019, am organizat o etapă de campionat naţional în Deltă, împreună cu Liga română de spinning, în care au punctat peste 2.000 de ştiuci.
Au punctat, adică ştiucile mai mici erau eliberate.
Pescarii sportivi semnalează scăderea dramatică a capturilor de știucă și biban în Delta Dunării. Precizările clubului Delta Spinning
Estimativ, atunci s-au prins peste 5.000 de ştiuci, în două zile, de către 60 de echipe de pescari.
Anul trecut, în două zile, au fost concursuri cu trei sau patru ştiuci prinse de 50 de echipe”, a menţionat Rusu.
La concursul organizat anul acesta, în urmă cu câteva luni, în Delta Dunării, pescarii sportivi au prins doar avat.
„Anul acesta, am avut un concurs şi am prins doar avat.
O singură echipă a găsit nişte biban, că nici bibanul nu se mai prinde în Deltă”, a mai spus preşedintele clubului Delta Spinning.
Leontin Rusu a adăugat că pescarii sportivi sunt nemulţumiţi din cauză că, deşi eliberează capturile, ei sunt lăsaţi de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să-şi desfăşoare activitatea doar în anumite zone, în timp ce plasele de pescuit umplu Delta chiar şi în prohibiţie.
Pescarii sportivi semnalează scăderea dramatică a capturilor de știucă și biban în Delta Dunării. În Delta Dunării, pescuitul comercial şi sportiv/recreativ este interzis până pe data de 7 iunie
„Nu ştiu dacă acolo, la pescuitul comercial, este problema.
Braconajul, curentul electric, monofilamentele sunt problemele. Şi acum sunt plase, în plină prohibiţie.
Cât timp nu sunt mai mulţi oameni pentru control, nu se va întâmpla nimic”, a precizat Rusu.
În opinia lui, pescarii sportivi sunt de acord cu impunerea unei taxe pentru desfăşurarea activităţii în Deltă, dacă sumele strânse ar fi destinate exclusiv repopulării.
În Delta Dunării, pescuitul comercial şi sportiv/recreativ este interzis până pe data de 7 iunie, inclusiv, activitatea fiind permisă doar pe fluviu, pe segmentul care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv în golful Musura. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Trei elevi ai Colegiului Național „Lucian Blaga” Sebeș, calificați la Olimpiada Națională de Geografie. Cine sunt

Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș are și în acest an școlar elevi calificați la faza națională a Olimpiadei de Geografie, care se va desfășura la Arad, în perioada 22–27 aprilie 2025.
Acești elevi au dezvoltat o adevărată pasiune pentru geografie încă din clasele a V-a – a VII-a, prin participarea la concursuri de profil, dar și prin efort personal, perseverență și pregătire intensă sub îndrumarea unui profesor de geografie dedicat: Ștef Vasile.
Din cei…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute compensații de până la 600 de euro. Ghid pas cu pas

Tot mai mulți pasageri se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, fără a cunoaște drepturile pe care le au conform legislației europene. Regulamentul (CE) 261/2004 prevede compensații de până la 600 de euro în anumite condiții, însă procesul de revendicare poate fi anevoios. În practică, companiile aeriene invocă frecvent excepții sau impun proceduri birocratice care descurajează pasagerii.
Articolul de față explică în ce situații se pot solicita…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro