Connect with us

ACTUALITATE

Pescuitul sezonier la scrumbie, neafectat de pandemia de coronavirus

Publicat

interzis la pescuit

Pescuitul sezonier la scrumbie se poate desfăşura fără probleme, datorită Ordonanţei militare emisă la finele săptămânii trecute care nu restricţionează această activitate în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FAPDD), Lucian Sanda.

În această perioadă, este permis de altfel şi pescuitul familial al scrumbiei, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) avizând aproape 1.200 de permise de pescuit familial.

„Ultima ordonanţă militară ne ajută foarte mult în pescuitul sezonier la scrumbie, fiindcă datorită acestui act normativ pescarii îşi pot desfăşura activitatea şi pe timpul nopţii. În plus, având în vedere faptul că peştele este un produs perisabil, transportul capturilor se face tot noaptea”, a afirmat Lucian Sanda.

Potrivit datelor remise la solicitarea AGERPRES, Administraţia Rezervaţiei a avizat 1.199 de permise de pescuit familial, iar cota aprobată anul trecut de autorităţi, de 1.875 de tone, va rămâne aceeaşi în acest an până când autorităţile naţionale vor aproba noile cote.

De altfel, anual, autorităţile naţionale trebuie să aprobe cota de pescuit comercial, punctele de debarcare şi centrele de primă vânzare a peştelui la care pescarii comerciali îşi pot preda capturile. În caz contrar, cotele de pescuit şi valabilitatea actelor emise în anul precedent se prelungesc până la o nouă decizie.

„Anul acesta, din cauza problemelor ridicate de COVID-19 şi a faptului că ordinele pentru nominalizarea punctelor de debarcare şi a centrelor de primă vânzare şi pentru stabilirea capturilor admisibile pe specii şi zone nu au fost emise, valabilitatea permiselor de pescuit comercial din anul 2019 a fost prelungită până în iunie 2020. Oricum, pentru a veni în sprijinul comunităţilor pescăreşti, anul acesta cererile pescarilor au fost depuse la sediile noastre din teren (comisariate), astfel încât pescarii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Tulcea”, se arată în adresa semnată de guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.

Anul trecut, cei 1.076 de pescari comerciali din Deltă au avut o cotă de 4.150 de tone. Dintre aceştia, 48 de pescari nu au avut nicio raportare, iar 24 nu au realizat cota alocată.

În contextul pandemiei de coronavirus, reprezentanţii ARBDD s-au întâlnit cu cei ai asociaţiilor de pescari pentru a discuta activitatea pe care o desfăşoară în timpul stării de urgenţă.

„S-au stabilit zonele pentru fiecare comunitate pentru pescuitul la scrumbie, predarea peştelui să se facă organizat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie impuse şi reducerea riscului de îmbolnăvire, respectarea distanţelor şi purtarea echipamentului de protecţie. În sprijinul acestei activităţi (pescuitul – n.red.), care se desfăşoară 24h/24h, vine Ordonanţa militară 8/9.09.2020, care permite pescarilor pe timpul întregii zile desfăşurarea activităţii de pescuit şi predarea peştelui”, mai scrie în adresa semnată de guvernatorul Munteanu.

În aceeaşi perioadă, în Deltă au funcţionat 40 de puncte de debarcare şi centre de primă vânzare a peştelui, iar pescarii au putut alege unul dintre ele pentru a-şi vinde capturile în funcţie de domiciliu sau zona în care îşi desfăşoară activitatea, conform ARBDD. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Fostul vicepreședinte al CJ Suceava, Silviu Crețu, trimis în judecată de DNA Cluj. DOSAR cu MITĂ de 40.000 de euro

Publicat

silviu cretu captura video.jpg

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Silviu Crețu,la data faptelor vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii clujeni, Silviu Crețu ar fi luat mită 40.000 de euro

DNA Cluj l-a trimis pe vicepreședintele CJ Suceava în judecată

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, că în cursul lunii decembrie 2020, inculpatul Crețu Silviu-Cristinel, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, ar fi primit, de la administratorul unei societăți comerciale, suma de 40.000 euro.

Citește și: VIDEO. UPDATE. Vicepreședintele CJ Suceava, ARESTAT de Tribunalul Cluj pentru luare de MITĂ și trafic de INFLUENȚĂ

„Crețu Silviu-Cristinel l-a lăsat pe…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

BACALAUREAT 2022: se încheie cursurile pentru clasa a XII-a. Prima probă de examen, în 6 iunie. Calendar, modele de subiecte

Publicat

carte citit lectura studiu examen aer liber pixabay free.jpg

Liceenii din clasele XII-XIII încheie vineri, 27 mai, cursurile de liceu. Examenul de Bacalaureat 2022 începe din 6 iunie, cu proba orală la limba română. Aproximativ 2.700 de absolvenți din Alba sunt așteptați la examen.

Calendarul examenului din acest an a fost modificat. A fost extinsă perioada de susținere a probelor de competențe lingvistice și digitale. De asemenea, în 13 iunie, a doua zi de Rusalii, nu se organizează probe, deși perioada este inclusă în calendarul oficial.

Vezi și BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Română, Istorie, Fizică, Anatomie și celelalte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

27 mai, ultima zi de AUTORECENZARE. Amenzi pentru cei care refuză să participe la recensământ

Publicat

cluj napoca 2.jpg

Vineri, 27 mai, este termenul limită prelungit pentru autorecenzarea online! Până astăzi, la nivelul județului Cluj, 446.015 persoane au completat chestionarul online.

Autorecenzarea se poate face completând chestionarul de recensământ pe www.recensamantromania.ro.

Fiecare poate parcurge procesul de recenzare atât acasă, online, cât și la unul dintre punctele de recenzare asistată.

Participarea la recensământ, obligatorie

Participarea la recensământ este obligatorie, toate informațiile furnizate fiind utilizate strict în scop statistic.
Recensământul populației și locuințelor reprezintă un proces de colectare de date deosebit de complex, cu importanță majoră în generarea de statistici oficiale, atât naționale, cât și europene.

Beneficiile autorecenzării:

  • Persoanele angajate care se autorecenzează completând chestionarul online beneficiază de o zi liberă 100% plătită;
  • Evitarea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

SONDAJ realizat de Primăria Alba Iulia: Pe cine ar alege cetățenii ca primar dintre Pleșa, Dumitrel, Damian și Matieș

Publicat

colaj 1000x600.jpg

Primăria Alba Iulia a realizat un sondaj de opinie pentru a vedea care este părerea locuitorilor față de actuala conducere a orașului și dacă în ultimul an și jumătate municipalitatea s-a îndreptat într-o direcție bună sau rea. 

Pe lângă întrebările legate de administrație, Primăria a introdus și mai multe întrebări legate de politicieni și partide. În urma sondajului se poate observa cum USR, partidul care a dat primarul Municipiului Alba Iulia, se află pe locul trei în alegerile cetățenilor. 

Mai exact, dacă duminica viitoare ar fi alegeri pentru Consiliul Local Alba Iulia, cetățenii, în mare parte ar vota cu PNL, apoi PSD, urmat de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate