Connect with us

ACTUALITATE

Pescuitul sezonier la scrumbie, neafectat de pandemia de coronavirus

Publicatinterzis la pescuit

Pescuitul sezonier la scrumbie se poate desfăşura fără probleme, datorită Ordonanţei militare emisă la finele săptămânii trecute care nu restricţionează această activitate în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FAPDD), Lucian Sanda.

În această perioadă, este permis de altfel şi pescuitul familial al scrumbiei, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) avizând aproape 1.200 de permise de pescuit familial.

“Ultima ordonanţă militară ne ajută foarte mult în pescuitul sezonier la scrumbie, fiindcă datorită acestui act normativ pescarii îşi pot desfăşura activitatea şi pe timpul nopţii. În plus, având în vedere faptul că peştele este un produs perisabil, transportul capturilor se face tot noaptea”, a afirmat Lucian Sanda.

Potrivit datelor remise la solicitarea AGERPRES, Administraţia Rezervaţiei a avizat 1.199 de permise de pescuit familial, iar cota aprobată anul trecut de autorităţi, de 1.875 de tone, va rămâne aceeaşi în acest an până când autorităţile naţionale vor aproba noile cote.

De altfel, anual, autorităţile naţionale trebuie să aprobe cota de pescuit comercial, punctele de debarcare şi centrele de primă vânzare a peştelui la care pescarii comerciali îşi pot preda capturile. În caz contrar, cotele de pescuit şi valabilitatea actelor emise în anul precedent se prelungesc până la o nouă decizie.

“Anul acesta, din cauza problemelor ridicate de COVID-19 şi a faptului că ordinele pentru nominalizarea punctelor de debarcare şi a centrelor de primă vânzare şi pentru stabilirea capturilor admisibile pe specii şi zone nu au fost emise, valabilitatea permiselor de pescuit comercial din anul 2019 a fost prelungită până în iunie 2020. Oricum, pentru a veni în sprijinul comunităţilor pescăreşti, anul acesta cererile pescarilor au fost depuse la sediile noastre din teren (comisariate), astfel încât pescarii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Tulcea”, se arată în adresa semnată de guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.

Anul trecut, cei 1.076 de pescari comerciali din Deltă au avut o cotă de 4.150 de tone. Dintre aceştia, 48 de pescari nu au avut nicio raportare, iar 24 nu au realizat cota alocată.

În contextul pandemiei de coronavirus, reprezentanţii ARBDD s-au întâlnit cu cei ai asociaţiilor de pescari pentru a discuta activitatea pe care o desfăşoară în timpul stării de urgenţă.

“S-au stabilit zonele pentru fiecare comunitate pentru pescuitul la scrumbie, predarea peştelui să se facă organizat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie impuse şi reducerea riscului de îmbolnăvire, respectarea distanţelor şi purtarea echipamentului de protecţie. În sprijinul acestei activităţi (pescuitul – n.red.), care se desfăşoară 24h/24h, vine Ordonanţa militară 8/9.09.2020, care permite pescarilor pe timpul întregii zile desfăşurarea activităţii de pescuit şi predarea peştelui”, mai scrie în adresa semnată de guvernatorul Munteanu.

În aceeaşi perioadă, în Deltă au funcţionat 40 de puncte de debarcare şi centre de primă vânzare a peştelui, iar pescarii au putut alege unul dintre ele pentru a-şi vinde capturile în funcţie de domiciliu sau zona în care îşi desfăşoară activitatea, conform ARBDD. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

VIDEO Holograf a lansat single-ul ”Cum bate inima ta”

Publicat

Formaţia Holograf a lansat vineri, pe Youtube, single-ul “Cum bate inima ta”, o melodie cu sonorităţi de rock melodic, a declarat Dan Bittman.

“E o piesă nouţă, ca să spun aşa. Ne-am gândit să ne mai facem de treabă în pandemia asta şi am zis să facem în aşa fel încât publicul să-şi mai aducă aminte de Holograf şi de sonorităţi mai rock, pentru că ea puţin dusă mai în zona asta de rock, rock-melodic. Ea face parte dintr-un album pe care noi sperăm să-l terminăm în toamna aceasta. Mai sunt câteva piese la care lucrăm în această perioadă şi am zis, în avanpremieră, să lansăm şi această piesă”, a declarat, pentru AGERPRES, Dan Bittman.

Solistul trupei Holograf a spus că ideea pentru o astfel de melodie exista “de mai mult timp”.

“La noi fiecare vine cu câte o idee, după aceea începem să le îmbunătăţim, lucrăm fiecare pe partea lui, unul face linia vocală, melodică, altul se ocupă de orchestraţie, şi aşa mai departe. Ideea a fost în primul rând să nu stăm, să nu ne descalificăm la locul de muncă, cu se spune, şi să lucrăm împreună, să ne vedem, exact lucrurile care ne făceau plăcere şi în trecut, am încercat să le facem şi acum şi aşa s-a născut piesa”, a afirmat Bittman.

El a precizat că noul single ar putea beneficia de un lyric video, în condiţiile în care în interiorul trupei nu s-a vorbit despre realizarea unui videoclip.

“Nu ştiu când sau dacă va avea un videoclip, n-am vorbit despre asta. Nu cred că o să-i facem un videoclip, poate o să-i facem un lyric video, cum se face acum, adică un clip în care să apară textul, măcar să-l cunoască şi recunoască publicul, dar clip, nu ştiu dacă ne-am gândit şi la clip. S-ar putea face, dar n-am discutat asta cu colegii mei”, a afirmat artistul.

Dan Bittman a spus că aşteaptă şi îşi doreşte ca vara să vină cu ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor, pentru ca publicul să revină la concerte, iar artiştii să urce pe scenă.

“Sper ca uşor-uşor să se revină la vechile obiceiuri. Văd că pentru vara asta se preconizează reeditarea unor festivaluri de marcă şi aşa mai departe. Însă, să-şi aducă aminte oamenii de Holograf şi de celelalte trupe şi să ne cheme din nou la evenimente, să avem din nou activitate normală. Adică trăim cu speranţa”, a mai spus Dan Bittman. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Medici şi asistenţi medicali din MAI, voluntari la Maratonul de vaccinare din Bucureşti

Publicat

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

O echipă de medici şi asistenţi medicali de la Spitalul de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al MAI, inclusiv directorul unităţii sanitare, Alida Moise, va participa duminică, între orele 08,00 – 16,00, la Maratonul de vaccinare anti-COVID organizat în parcarea Bibliotecii Naţionale a României.

Ministerul de Interne aminteşte, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES, că pentru vaccinare nu este nevoie de programare prealabilă, cei care doresc să li se administreze ser împotriva SARS-CoV-2 trebuind să prezinte doar cartea de identitate.

Maratonul vaccinării anti-COVID din Bucureşti, care se va desfăşura în centre amenajate la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, începe vineri, la ora 16,00, urmând să se încheie luni, la ora 8,00. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autorităţile din Marea Britanie recomandă LIMITAREA vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani. S-au raportat 242 de cazuri de cheaguri de sânge

Publicat

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge.

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit, JCVI, a recomandat vineri, limitarea utilizarii vaccinului anti-Covid al AstraZeneca la persoanele de peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge, informează Le Figaro.

JCVI, care subliniază că beneficiile rămân mai mari decât riscurile asociate cu Covid-19, a recomandat deja în aprilie să nu administreze acest vaccin, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, celor cu vârsta de peste 30 de ani.

Un studiu efectuat în Danemarca şi Norvegia a constatat rate uşor crescute de cheaguri de sânge la persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, inclusiv cheaguri la nivelul creierului.

Cercetătorii care au realizat studiul au subliniat, totuşi, că astfel de efecte secundare sunt extrem de rare, iar beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile în majoritatea situaţiilor.

„Riscurile absolute ale evenimentelor tromboembolice venoase descrise în acest studiu sunt mici, iar constatările ar trebui interpretate în contextul beneficiilor vaccinării COVID-19 atât la nivel social, cât şi la nivel individual”, au scris cercetătorii într-un rezumat al constatărilor lor publicat, joi, în jurnalul medical BMJ.

(sursa: Mediafax)

 

 

Beatrice Dumitru, externe@mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 3,5 milioane de români s-au vaccinat. Cîțu: “Rock on, România! Revenirea la normalitate, din ce în ce mai aproape”

Publicat

Arhivă Foto

Sunt peste 3,5 milioane de români vaccinați, acesta fiind pariul pus de premierul Florin Cîțu, la începutul zilei, când spunea că România va depăși vineri acest prag. În ultimele 24 de ore, 92.501 români au fost vaccinați.

Potrivit CNCAV, din totalul celor 92.501 români vaccinați, 38.238 au primit prima doză, iar 54.263 a doua doză de vaccin.

76.078 de persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, 8.217 cu cel produs de Moderna, 6.711 cu AstraZeneca și 1.495 cu Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 3.529.427 de persoane, din care 2.251.795 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 108 reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 14.630 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 132 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Mesajul premierului, Florin Cîțu:

“Astăzi, depăşim 3,5 milioane persoane vaccinate în România, cu o doză sau două. Şi tot astăzi începe Maratonul vaccinării în Bucureşti. Avem 50 de puncte de vaccinare deschise în două locaţii: Sala Palatului şi Biblioteca Naţională. La ora 18,00, voi fi prezent la Sala Palatului să încurajez românii să se imunizeze pentru a reveni la normalitate. V-am spus, dacă aş putea, m-aş mai vaccina o dată. Rock on, România! Suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate!”, a scris Cîţu, vineri dimineață, pe Facebook.

Vineri, premierul a participat la o reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021 unde au fost discutate mai multe propuneri privind măsuri de relaxare legate de deschiderea sezonului estival.

AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate