ACTUALITATE
Pescuitul sezonier la scrumbie, neafectat de pandemia de coronavirus
Pescuitul sezonier la scrumbie se poate desfăşura fără probleme, datorită Ordonanţei militare emisă la finele săptămânii trecute care nu restricţionează această activitate în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FAPDD), Lucian Sanda.
În această perioadă, este permis de altfel şi pescuitul familial al scrumbiei, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) avizând aproape 1.200 de permise de pescuit familial.
„Ultima ordonanţă militară ne ajută foarte mult în pescuitul sezonier la scrumbie, fiindcă datorită acestui act normativ pescarii îşi pot desfăşura activitatea şi pe timpul nopţii. În plus, având în vedere faptul că peştele este un produs perisabil, transportul capturilor se face tot noaptea”, a afirmat Lucian Sanda.
Potrivit datelor remise la solicitarea AGERPRES, Administraţia Rezervaţiei a avizat 1.199 de permise de pescuit familial, iar cota aprobată anul trecut de autorităţi, de 1.875 de tone, va rămâne aceeaşi în acest an până când autorităţile naţionale vor aproba noile cote.
De altfel, anual, autorităţile naţionale trebuie să aprobe cota de pescuit comercial, punctele de debarcare şi centrele de primă vânzare a peştelui la care pescarii comerciali îşi pot preda capturile. În caz contrar, cotele de pescuit şi valabilitatea actelor emise în anul precedent se prelungesc până la o nouă decizie.
„Anul acesta, din cauza problemelor ridicate de COVID-19 şi a faptului că ordinele pentru nominalizarea punctelor de debarcare şi a centrelor de primă vânzare şi pentru stabilirea capturilor admisibile pe specii şi zone nu au fost emise, valabilitatea permiselor de pescuit comercial din anul 2019 a fost prelungită până în iunie 2020. Oricum, pentru a veni în sprijinul comunităţilor pescăreşti, anul acesta cererile pescarilor au fost depuse la sediile noastre din teren (comisariate), astfel încât pescarii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la Tulcea”, se arată în adresa semnată de guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.
Anul trecut, cei 1.076 de pescari comerciali din Deltă au avut o cotă de 4.150 de tone. Dintre aceştia, 48 de pescari nu au avut nicio raportare, iar 24 nu au realizat cota alocată.
În contextul pandemiei de coronavirus, reprezentanţii ARBDD s-au întâlnit cu cei ai asociaţiilor de pescari pentru a discuta activitatea pe care o desfăşoară în timpul stării de urgenţă.
„S-au stabilit zonele pentru fiecare comunitate pentru pescuitul la scrumbie, predarea peştelui să se facă organizat cu respectarea tuturor măsurilor de prevenţie impuse şi reducerea riscului de îmbolnăvire, respectarea distanţelor şi purtarea echipamentului de protecţie. În sprijinul acestei activităţi (pescuitul – n.red.), care se desfăşoară 24h/24h, vine Ordonanţa militară 8/9.09.2020, care permite pescarilor pe timpul întregii zile desfăşurarea activităţii de pescuit şi predarea peştelui”, mai scrie în adresa semnată de guvernatorul Munteanu.
În aceeaşi perioadă, în Deltă au funcţionat 40 de puncte de debarcare şi centre de primă vânzare a peştelui, iar pescarii au putut alege unul dintre ele pentru a-şi vinde capturile în funcţie de domiciliu sau zona în care îşi desfăşoară activitatea, conform ARBDD. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro