ACTUALITATE
Pestă porcină confirmată în localităţile Niculeşti, Răzvad şi Lunguleţu județul Dâmbovița
Pesta porcină a fost confirmată în trei localităţi dâmboviţene, Niculeşti, Răzvad şi Lunguleţu, iar miercuri s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţ pentru a adopta măsurile care se impun, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
La sfârşitul lunii trecute şi începutul lunii iulie, la nivelul judeţului, au mai fost confirmate focare de pestă porcină în Niculeşti şi Lunguleţu.
„Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit astăzi, 10.07.2019, ora 09,00, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, în mai multe gospodării după cum urmează: comuna Niculeşti, satul Movila: 1 gospodărie; comuna Răzvad, sat Răzvad: 1 gospodărie; comuna Lunguleţu, sat Lunguleţu: 2 gospodării. Au fost adoptate, în cadrul şedinţei, planurile de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană”, se menţionează în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa.
Conform sursei citate, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul întregii localităţi, fiind plasaţi sub observaţie sanitar-veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.
În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit zonele de restricţie în jurul focarelor şi instalarea filtrelor rutiere în scopul prevenirii transportului de carne în interiorul localităţilor menţionate.
„Precizăm că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Totodată, solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic şi social”, potrivit comunicatului citat. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro