Connect with us

EVENIMENT

Peste 1.000 de femei din vestul ţării vor fi testate gratuit pentru depistarea cancerului mamar

Publicat

Peste 1.000 de femei din sate aflate în judeţe din vestul ţării vor beneficia de testări gratuite pentru depistarea cancerului mamar, în cadrul unei campanii ce se va desfăşura timp de două luni cu ajutorul unor medici şi studenţi.

Testările gratuite vor fi oferite în cadrul Caravanei „Nu am făcut destul”, care va fi prezentă în judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor.

„Caravana strânge, pentru al şaselea an la rând, medici şi studenţi la Medicină care vor oferi consultaţii şi informaţii în 14 sate. Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii şi studenţii voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcţia plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) şi fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei)”, se arată într-un comunicat al organizatorilor campaniei.

Testările vor începe în 5 octombrie, în satul Dudeştii Noi, din Timiş. Caravana va parcurge ulterior următorul traseu: 6 octombrie – Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara; 12 octombrie – Semlac, judeţul Arad; 13 octombrie – Petriş, judeţul Arad; 18 octombrie – Botiz, judeţul Satu Mare; 19 octombrie – Amaţi, judeţul Satu Mare; 26 octombrie – Brusturi, judeţul Bihor; 27 octombrie – Telechiu, judeţul Bihor; 2 noiembrie – Ghiorac, judeţul Bihor; 3 noiembrie – Dobreşti, judeţul Bihor; 9 noiembrie – Hinchiriş, judeţul Bihor; 10 noiembrie – Coleşti, judeţul Bihor; 16 noiembrie – Hăşmaş, judeţul Arad; 17 noiembrie – Beliu, judeţul Arad.

Campania de testare şi informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR).

„Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reuşesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbelişte. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, afirmă, în comunicatul de presă, Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Experienţa din anii trecuţi a caravanei arată o femeie din şapte testată are o problemă medicală la sâni, însă refuză să meargă la la doctor, fie de frică, fie de ruşine. În judeţele din Moldova, medicii au descoperit că patru din cinci femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni, iar anul trecut, în judeţele din Ardeal, au fost depistate două cazuri de cancer mamar, peste media europeană care e de 1 caz la 1.000 de testări.

Din 2014, de la prima ediţie a campaniei, caravana a trecut prin 25 de judeţe. Au fost implicaţi peste 250 de voluntari şi au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Admitere la școala de agenți de poliție 2024: înscrieri până în 14 mai. Acte necesare, calendar probe, condiții pentru candidați

Publicat

admitere la școala de agenți de poliție 2024: înscrieri până

Admitere la școala de agenți de poliție 2024: Până în 14 mai, candidații care doresc să devină agenți de poliție pot transmite cereri de înscriere. Sunt disponibile 1880 de locuri la cele trei școli postliceale.

Admiterea se organizează în perioada aprilie – iulie. Cererile de înscriere se trimit la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane)…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos va fi modernizat. Valoarea lucrărilor

Publicat

foto: centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică de la galda

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) din Galda de Jos va fi modernizat și transformat în Centru de Abilitare și Reabilitare (CABR). Investiția de peste 15,6 milioane de lei vizează, printre altele, scăderea consumului anual de energie convențională, utilizarea energiei din surse regenerabile, asigurarea serviciilor de calitate în condiții de siguranță și creșterea gradului de confort a persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate. 

Direcția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Publicat

locul 1.jpeg

Echipa de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I, de 3.000 de lei, la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Cluj a organizat în premieră semifinala județeană „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri.

Competiția este parte a programului național omonim adresat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosarul Mineriadei: fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, puși sub acuzare

Publicat

dosarul mineriadei: fostul premier petre roman și fostul vicepremier gelu voican

Dosarul Mineriadei. Fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare de procurorii militari în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe