EVENIMENT
Peste 1.000 de militari ruși, puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei

Peste 1.000 de persoane au fost puse oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev, pentru AGERPRES.
Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene au colectat suficiente probe şi au finalizat anchetele în cazul celor peste 1.000 de dosare de crime de război, comise de militari ruşi după declanşarea războiului.
„Scopul Departamentului de investigaţii constă nu numai în a stabili crima, în a strânge probe, a examina cadavrele şi a face expertize. Rezultatul final trebuie să fie identificarea criminalului de război şi strângerea de probe pentru a-l putea acuza.
Într-o scurtă perioadă de timp, după eliberarea teritoriilor ocupate, s-au strâns probe şi, împreună cu procurorii, am pus acuzaţie mai mult de 1.000 de criminali de război din Federaţia Rusă”, a afirmat Panteleev.
Acesta a subliniat că, din totalul militarilor acuzaţi de crime de război, peste 100 se afla deja în custodia autorităţilor ucrainene. Oficialul Poliţiei Naţionale ucrainene precizează că persoanele puse oficial sub acuzare nu vor face obiectul unor schimburi de prizonieri cu Federaţia Rusă.
El mărturiseşte că faptele cele mai grave s-au produs pe teritoriile ocupate de armata rusă, însă în special în localităţi situate la nord-vest de Kiev, dar şi în regiunea Harkov.
Peste 1.000 de militari ruși, puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei. Primele crime, întâlnite în luna aprilie 2022
„Faptele au avut un caracter mai pronunţat în localităţile care au fost ocupate de soldaţii ruşi.
Prima dată când ne-am întâlnit cu asemenea cazuri a fost luna aprilie a acestui an când militarii noştri au eliberat regiunea Kiev.
Am ajuns la faţa locului şi am văzut ce au reuşit să facă la Irpin, Bucea, Gostomel.
Cred că toată lumea ştie despre ce s-a întâmplat în aceste oraşe. Am văzut toate aceste crime despre care am vorbit. În afară de asta, am văzut şi gropile comune.
În momentul în care am făcut exhumările, am constatat că la multe dintre cadavre erau legate mâinile, erau împuşcaţi în ceafă şi, după ce au fost prelevate probe de criminalişti, se confirmă că victimele, înainte de a fi omorâte, au fost şi torturate.
Cu asemenea crime ne-am întâlnit în momentul în care militarii noştri au eliberat teritoriile din Harkov. Am ajuns primii la faţa locului, am început organizarea activităţii criminaliştilor, care ne-au ajutat să luăm toate probele necesare şi am văzut doar la Izium, într-o groapă comună, că erau îngropate peste 500 de persoane.
Acolo am găsit şi mai mult de 25 de locuri în care erau torturaţi civilii, pe care îi reţinuseră ilegal”, a adăugat ofiţerul ucrainean.
Acesta susţine că multe dintre victime au fost ucise în momentul în care încercau să fugă cu maşinile din calea militarilor ruşi.
Peste 1.000 de militari ruși, puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei. „Agresorii vor primi cea mai grea pedeapsă”
„Am avut şi cazuri multiple de civili găsiţi împuşcaţi în maşinile lor, în timp ce încercau să se evacueze din localităţile lor, deşi pe maşini erau semne distinctive că transportă copii. Era scris cu majuscule.
Au tras în toate coloanele de maşini şi în toată regiunea Harkov avem peste 25 de morţi în opt automobile care erau în mişcare.
Din păcate, nimeni nu a rămas în viaţă. Între ei erau 12 copii foarte mici”, a povestit adjunctul şefului Departamentului de investigaţii.
Poliţistul ucrainean dă asigurări că autorii crimelor de război vor fi pedepsiţi mai devreme sau mai târziu, precizând că astfel de fapte nu se prescriu.
„Agresorii vor primi cea mai grea pedeapsă. Dacă e să vorbim din punct de vedere juridic, aceste crime pe care le-au comis sau le comit acum nu au termen de prescripţie. Îi vom căuta şi, dacă nu vom reuşi să îi prindem, îi vor căuta copiii noştri şi alte generaţii. Pentru aceste crime este prevăzută pedeapsa maximă, închisoare pe viaţă”, a mai spus anchetatorul.
Serhii Panteleev susţine că de crime de război sunt acuzaţi nu doar militarii care au săvârşit astfel fapte pe perioada ocupaţiei teritoriilor ucrainene, ci şi cei care de pe teritoriul Federaţiei Ruse sau din teritoriile ocupate lansează atacuri cu rachete asupra localităţile din Ucraina. Agerpres
EVENIMENT
Contracte de transport public de persoane încheiate în sistem de urgență de CJ Alba. Traseele vizate

Consiliul Județean Alba încheie contracte în sistem de urgență pentru 32 trasee de transport public de persoane. Pentru unele nu au fost depuse oferte la licitații, iar în cazul altora nu a fost finalizată procedura până la 31 martie, termen limită de expirare a contractelor vechi.
Pentru servicii de ”Delegare a gestiunii serviciului public de transport judeţean de persoane prin curse regulate, în aria teritorială de competenţă a UAT Judeţul Alba” au fost atribuite 25 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces, emise în format digital în județul Cluj, de astăzi

Consiliul Județean Cluj anunță un nou pas în direcția digitalizării actelor de stare civilă. Începând de azi, locuitorii județului Cluj pot beneficia de certificate de naștere, căsătorie, divorț și deces emise în format digital.
Consiliul Județean Cluj informează persoanele interesate că, începând cu data de 31 martie 2025, Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) devine operațional în județul Cluj pentru documentele de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Eveniment de lansare a echipei de ciclism a CSM Unirea organizat de Asociația Biciclim, Primăria Alba Iulia și clubul sportiv

CSM Unirea va avea și echipă de ciclism. Asociația BICICLIM Alba, alături de club și de Primăria Alba Iulia anunță că evenimentul de lansare va avea loc marți, 8 aprilie 2025, de la ora 18:00.
Lansarea echipei de ciclism a CSM Unirea va fi găzduită de Muzeul ”Principia” din Alba Iulia.
Biciclim Alba este un grup al pasionaților de ciclism și mișcare în aer liber din Alba Iulia care, în urmă cu câțiva ani, s-a organizat într-un ONG dedicat sportului pe două…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Classic for Kids în Alba și alte 4 județe. Concerte de pian și ateliere de muzică pentru copiii din Aiud și Blaj

Copiii din 17 sate și orașe mici vor avea parte în lunile aprilie și mai de o experiență muzicală completă, special adaptată lor. Turneul Classic for Kids va călători în județele Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba și Sălaj.
Pianistul Bogdan Vaida și compozitoarea Anamaria Meza îi vor iniția pe cei mici în tainele muzicii clasice și chiar vor cânta împreună cu ei – totul prin intermediul jocurilor și al instrumentelor muzicale la care copiii vor avea ocazia…
Citește mai mult pe Alba24.ro