EVENIMENT
Peste 1.000 de percheziţii, efectuate de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice de la începutul anului

Poliţia Română, prin Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, a efectuat de la începutul acestui an până în prezent controale, verificări şi investigaţii ample pentru combaterea ilegalităţilor economico-financiare, fiind desfăşurate peste 1.000 de percheziţii şi fiind întocmite peste 3.700 de dosare penale, cele mai multe de evaziune fiscală, înşelăciune şi contrabandă, a informat IGPR.
Astfel, structurile de investigare a criminalităţii economice din ţară au desfăşurat 86 de acţiuni de amploare pentru destructurarea grupărilor infracţionale şi probarea activităţii infracţionale, în dosare penale complexe. În cadrul acestor dosare, au fost efectuate 1.095 de percheziţii domiciliare şi au fost puse în aplicare 879 de mandate de aducere, se arată într-un comunicat transmis luni de IGPR.
De asemenea, poliţiştii au efectuat cercetări în 3.787 de dosare penale privind infracţiuni economico-financiare, înregistrate în primele 3 luni ale anului.
Pe lângă dosarele penale instrumentate în baza competenţei, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat cercetări şi în dosarele în care urmărirea penală se efectuează de procuror, în baza a 1.572 de ordonanţe de delegare, din care 653 înregistrate în cursul perioadei menţionate.
În urma cercetărilor desfăşurate, a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 2.546 de persoane bănuite de infracţiuni economice.
Totodată, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 193 de persoane (arestare preventivă – 48, arest la domiciliu – 11, control judiciar pe cauţiune – 3, control judiciar – 101 şi reţinere – 30) şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de aproape 360.000.000 de lei.
Pentru alte nereguli, poliţiştii au aplicat 2.782 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 2.500.000 de lei.
Cele mai multe dosare penale instrumentate au fost circumscrise evaziunii fiscale şi înşelăciunilor, contrabandei, drepturilor de proprietate intelectuală, achiziţiilor publice şi spălării banilor.
În domeniul combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări în 10.408 dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie şi în baza a 488 de ordonanţe de delegare din partea unităţilor de parchet. În cadrul acestor activităţi, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 30 de persoane şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de aproape 230.000.000 de lei.
Potrivit sursei citate, în domeniul combaterii înşelăciunilor au fost efectuate cercetări în 9.719 dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie şi în baza a 196 de ordonanţe de delegare din partea unităţilor de parchet. În cadrul acestor activităţi, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 44 de persoane şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 27.000.000 de lei.
În domeniul combaterii contrabandei au fost efectuate cercetări în 2.253 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie şi în baza a 105 ordonanţe de delegare din partea unităţilor de parchet. În cadrul acestor activităţi, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 73 de persoane şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 3.800.000 de lei. În acest domeniu, în perioada ianuarie – martie 2021 au fost înregistrate, la nivelul Poliţiei Române, 412 de dosare penale, în care sunt cercetate 606 persoane. Ca urmare a activităţilor efectuate, au fost capturate 12.370.923 de ţigarete şi 8.947 kg. de tutun, fiind aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 139.000 de lei.
Conform IGPR, în domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală au fost efectuate cercetări în 2.759 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie şi în baza a 26 de ordonanţe de delegare din partea unităţilor de parchet. În cadrul acestor activităţi, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare aproape 2.900.000 de lei.
În vederea combaterii neregulilor ce se comit în domeniul achiziţiilor publice au fost efectuate cercetări în 1.194 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie şi în baza a 145 de ordonanţe de delegare din partea unităţilor de parchet. În cadrul acestor activităţi, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 5 persoane şi au fost aplicate măsuri asigurătorii de 1.400.000 de lei.
În domeniul combaterii spălării banilor au fost efectuate cercetări în 1.392 de dosare de urmărire penală aflate în instrumentare proprie şi în baza a 65 ordonanţe de delegare din partea unităţilor de parchet. În cadrul acestor activităţi, au fost aplicate măsuri asigurătorii de peste 66.000.000 de lei. AGERPRES
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro