Connect with us

ACTUALITATE

Peste 1.200 de copii au beneficiat gratuit de programul de iniţiere în înot, la Târgu Mureş

PublicatPeste 1.200 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani au beneficiat până acum de programul gratuit de iniţiere în înot, unic la nivel naţional, demarat de Primăria Târgu Mureş şi Clubul Sportiv Municipal (CSM) Târgu Mureş, în cadrul căruia copiii sunt preluaţi de la grădiniţă sau de la şcoală şi sunt pregătiţi de antrenori profesionişti.

„În cadrul programului – unic la nivel naţional- s-au înscris circa 1.200 de elevi cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani. În prima etapă, desfăşurată în intervalul octombrie – decembrie 2018, timp de 3 luni, peste 600 de elevi din Târgu Mureş au învăţat să înoate, iar o mare parte dintre aceştia îşi continuă antrenamentele la Bazinul acoperit aflat în cadrul Complexului de Agrement şi Sport Mureşul (…) Vreau să îi felicit pe toţi părinţii care şi-au înscris copiii în acest program, de asemenea pe dascălii elevilor care se implică. Totodată, mulţumesc Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş pentru sprijin şi, nu în ultimul rând, antrenorilor, care au muncit ore întregi pe zi, pentru ca aceşti copii să iubească sportul şi mişcarea. Copilaşilor le doresc succes şi cât mai multe medalii!”, a declarat, marţi, Claudiu Maior, consilier al primarului din Târgu Mureş.

La cursul iniţiat de Primăria Târgu Mureş şi de CSM, preşcolarii şi şcolarii pot participa în mod gratuit, timp de 3 luni, având două antrenamente pe săptămână, cei mici fiind asistaţi de personal specializat, inclusiv antrenori cu un palmares impresionant, de înot şi de polo.

Pentru primele două serii, municipalitatea a pus la dispoziţia elevilor înscrişi transport gratuit, de la şcoală către bazinul de înot din Complexul de Agrement şi Sport Mureşul din Târgu Mureş şi retur.

Consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, a vizitat, marţi, mai multe instituţii de învăţământ din oraş, pentru a înmâna cadrelor didactice diplome de merit pentru implicarea şi susţinerea programului de iniţiere în înot.

Vicepreşedintele clubului CSM, Szászgáspár Barnabás, a arătat că proiectul de iniţiere în înot, lansat în colaborare cu Primăria Târgu Mureş, este primul de acest gen dedicat sportului de masă şi că există în lucru o strategie pentru organizarea de selecţii şi pentru alte ramuri sportive. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

COVID-19 revine la Wuhan, după câteva luni fără cazuri identificate

Publicat

COVID-19 revine la Wuhan, China, după câteva luni fără cazuri identificate. Șapte muncitori au avut teste pozitive și au fost trimiși imediat în izolare.

Cei 7 muncitori care au primit rezultate pozitive au fost trimiși în spitale pentru tratamente conexe, transmite agenția ANSA.

Anunțul a fost făcut de autoritățile din capitala Hubei, unde a fost identificat noul coronavirus pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Muncitorii au cu toții legătură cu zona de dezvoltare economică a orașului. Au intrat imediat în izolare.

Autoritățile au revenit cu cerea de respectare a regulilor anti-COVID, inclusiv purtarea măștii în public, distanțarea și spălarea frecventă a mâinilor.

Wuhan a atinsese o rată importantă de vaccinare, de 77%. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când începe şcoala? Ministrul Sorin Cîmpeanu anunţă deschiderea anului şcolar 2021-2022

Publicat

Școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației afirmă că școala va începe în format fizic pe 13 septembrie.

„Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limite de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică pentru toți elevii fără scenarii de funcționare. Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, spune Sorin Cîmpeanu.

El spune și că e posibil ca, pe viitor, cabinetele medicale din școli să fie transformate în centre de vaccinare și se declară împotriva obligativității vaccinării. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elevii dau în judecată Ministerul Educației

Publicat

Asociația Elevilor din Constanța cheamă în instanță Ministerul Educației pentru suspendarea Ordinului privind aprobarea metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

Asociația Elevilor din Constanța anunță, într-un comunicat de presă, că a transmis către Curtea de Apel Constanța o cerere de chemare în judecată ce are ca reclamant Ministerul Educației cu privire la suspendarea Ordinului privind aprobarea metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu.

„Considerăm metodologia una deficitară, ce poate prejudicia elevii, având în vedere faptul că nu este făcută clar distincția între asigurarea gratuității la transportul județean și asigurarea decontării navetei. Astfel, apar două proceduri contradictorii, ce au ca efect blocarea transportului elevilor”, transmite Asociația Elevilor din Constanța.

Conform acesteia, ordinul a fost adoptat de pe o zi pe alta, după întârzierea și nerespectarea termenului de 30 de zile de adoptare, la presiunile reprezentanților elevilor. Pentru adoptarea metodologiei, a fost convocată o ședință a Comisiei de Dialog Social cu 5 ore înainte de desfășurarea acesteia.

Mai mult, a fost încălcată legea 52/2003, ordinul nefiind pus în consultare publică, consideră elevii.

„În urma unor întârzieri nejustificate, Ministerul Educației a adoptat un ordin ce nu face altceva decât să aducă un prejudiciu elevilor. Având în vedere atât contextul în care a fost adoptat, cât și conținutul propriu-zis al ordinului, acesta va avea ca efect blocarea accesului elevilor la transportul județean gratuit”, spune Ariana Dudună, președinte AEC. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anunț important de la Cîmpeanu, despre admiterea la liceu

Publicat

Cu siguranță nu se va schimba anul viitor modul de admitere în liceu, dă asigurări ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: „Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023”.

„Cu siguranță nu se va schimba anul viitor (modul de admitere în liceu – n.r.). Astfel de schimbări necesită predictibilitate, necesită un acord al celor implicați și vor putea să fie implementate începând cu admiterea din 2023. Deci pentru părinții elevilor din casa a VIII-a – nu vor fi schimbate condițiile de derulare a Evaluării Naționale”, spune Sorin Cîmpeanu.

El precizează că singura schimbare va fi introducerea corectării informatizate.

„Asta nu e de natură să impieteze asupra pregătirii elevilor. Dimpotrivă, să fie avantajați prin eliminarea subiectivismului uman. La Evaluarea Națională au fost 20.000 de contestații. Foarte multe s-au soldat cu schimbarea notei. Iar la Bcalaureat au fost 56.000 de contestații, din care 53.000 s-au sodat cu schimbarea notei”, conchide Cîmpeanu. MEDIAFAX

Citește mai departe