Connect with us

EVENIMENT

Peste 10.000 de cereri de azil înregistrate în anul 2023

Publicat

imigrari e1658384873644.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

În anul 2023, Inspectoratul General pentru Imigrări a înregistrat peste 10.000 de cereri de azil, cu majoritatea provenind de la cetățeni din Bangladesh și Siria, conform informațiilor furnizate vineri.

Potrivit unui comunicat al IGI transmis vineri AGERPRES, în domeniul azilului, anul trecut, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări, au fost înregistrate 10.157 de cereri de azil, cele mai multe venind de la cetăţeni din Bangladesh – 2.821, Siria – 1.955, Pakistan – 1.231, Nepal – 871 şi Sri Lanka – 528.

Inspectoratul General pentru Imigrări are în subordine şase Centre Regionale de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil, la Timişoara, Şomcuta Mare – judeţul Maramureş, Rădăuţi – judeţul Suceava, Galaţi, Giurgiu şi Bucureşti, spaţii destinate cazării persoanelor care au solicitat o formă de protecţie în România, la cererea acestora, până la încetarea dreptului de a rămâne pe teritoriul României, în situaţia în care nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru întreţinere.

Centrele au o capacitate totală de cazare de 1.100 de locuri, cu posibilitatea de extindere cu încă 262.

Mai există 166 de locuri în spaţii închise special amenajate, în care sunt plasate persoane numai pentru situaţiile şi în limitele expres prevăzute de lege – articolul 19 din Legea 122/2006 privind azilul în România, menţionează IGI.

Centrele unde au fost înregistrate cele mai multe cereri sunt Timiş – 8.295, Bucureşti – 1.128, Maramureş – 245 şi Giurgiu – 242.

Principalele ţări de origine ale cetățenilor străini

„În perioada analizată, au beneficiat de programele de integrare 1.500 de străini.

Principalele ţări de origine ale acestora sunt: Siria, Somalia, Afganistan, Ucraina şi Irak”, se precizează în comunicat.

De asemenea, IGI transmite că, în anul 2023, 219 persoane au sosit în Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara (CTU) şi au beneficiat de asistenţă oferită de Inspectoratul General pentru Imigrări, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), iar un număr de 241 de persoane au fost relocate în alte state cum ar fi: Norvegia – 193, Marea Britanie – 24, Olanda – 23, Canada – 1.

„Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara este prima instituţie de acest tip din lume şi un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecţie internaţională.

Acesta a devenit operaţional prin intrarea în vigoare a Acordului între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul Tripartit).

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara oferă adăpost temporar refugiaţilor în nevoie de evacuare de urgenţă din prima ţară de azil, fie din cauza riscului de a fi returnaţi în ţara în care sunt persecutaţi, fie din cauza condiţiilor instabile, inumane şi periculoase în care se găsesc şi asigură protecţia acestora până la relocarea într-un alt stat”, explică IGI. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

O nouă regulă pentru obținerea vizelor SUA, anunțate de ambasada de la București. Intră în vigoare în 7 aprilie

Publicat

o nouă regulă pentru obținerea vizelor sua, anunțate de ambasada

O nouă regulă pentru obținerea vizelor SUA: Ambasada americană în România a anunțat, miercuri că, începând din 7 aprilie, persoanele care solicită viză temporară trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu codul de bare, pentru a demonstra că au utilizat acelaşi formular de cerere pentru a-şi programa interviul.

„Începând cu 7 aprilie 2025, toţi solicitanţii de viză temporară trebuie să prezinte o copie tipărită a paginii de confirmare cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Lucrări de amenajare în mai multe zone din Teiuș. Precizările primăriei

Publicat

foto: lucrări de amenajare în mai multe zone din teiuș.

Primăria Teiuș a anunțat că în această perioadă se desfășoară lucrări de amenajare în mai multe zone din oraș.

”Oameni responsabili și conștienți de rolul lor, activitate susținută pentru a da orașului nostru valoarea pe care o merită – colegii din Primăria Teiuș în acțiune.

Parcul Mihai Viteazul, zona stângă, lângă podul de la piață, își schimba complet înfățișarea, prin lucrarea derulată de Apele Române.

Iar frumusețea Văii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poliția Cluj: Bătaia după derby-ul „U” – CFR, fără conotații ETNICE sau rasiale

Publicat

scott rodgerson ffh gkinfyy unsplash scaled e1740144789599.jpg

Agresiunea săvârșită luni seara de către un grup de tineri mascați asupra a doi minori, după meciul dintre „U” Cluj și CFR, nu a avut conotații etnice sau rasiale, spune Poliția. Cei care au informații legate de acest incident sunt rugați să sune la 112.

„Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj desfășoară activități specifice, pentru identificarea persoanelor implicate și clarificarea împrejurărilor în care s-a produs un incident de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Ampoița va fi restaurată, printr-o investiție de peste 6,7 milioane de lei. Licitație, în SEAP

Publicat

biserica „cuvioasa paraschiva” din ampoița va fi restaurată, printr o investiție

Biserica „Cuvioasa Paraschiva” din Ampoița va fi restaurată, printr-o investiție de peste 6,7 milioane de lei. Localizat în satul Ampoița, ansamblul Bisericii „Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric de interes național construit în secolul al XVII-lea, este format din biserica parohială din piatră ce are frumusețea nealterată a vechilor lăcașe de cult, precum și cimitirul vechi cu pietre și inscripții ce o valoare memorială foarte ridicată.

Parohia Ortodoxă Română…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe