EVENIMENT
Peste 10.000 de cereri de azil înregistrate în anul 2023

În anul 2023, Inspectoratul General pentru Imigrări a înregistrat peste 10.000 de cereri de azil, cu majoritatea provenind de la cetățeni din Bangladesh și Siria, conform informațiilor furnizate vineri.
Potrivit unui comunicat al IGI transmis vineri AGERPRES, în domeniul azilului, anul trecut, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări, au fost înregistrate 10.157 de cereri de azil, cele mai multe venind de la cetăţeni din Bangladesh – 2.821, Siria – 1.955, Pakistan – 1.231, Nepal – 871 şi Sri Lanka – 528.
Inspectoratul General pentru Imigrări are în subordine şase Centre Regionale de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil, la Timişoara, Şomcuta Mare – judeţul Maramureş, Rădăuţi – judeţul Suceava, Galaţi, Giurgiu şi Bucureşti, spaţii destinate cazării persoanelor care au solicitat o formă de protecţie în România, la cererea acestora, până la încetarea dreptului de a rămâne pe teritoriul României, în situaţia în care nu dispun de mijloacele materiale necesare pentru întreţinere.
Centrele au o capacitate totală de cazare de 1.100 de locuri, cu posibilitatea de extindere cu încă 262.
Mai există 166 de locuri în spaţii închise special amenajate, în care sunt plasate persoane numai pentru situaţiile şi în limitele expres prevăzute de lege – articolul 19 din Legea 122/2006 privind azilul în România, menţionează IGI.
Centrele unde au fost înregistrate cele mai multe cereri sunt Timiş – 8.295, Bucureşti – 1.128, Maramureş – 245 şi Giurgiu – 242.
Principalele ţări de origine ale cetățenilor străini
„În perioada analizată, au beneficiat de programele de integrare 1.500 de străini.
Principalele ţări de origine ale acestora sunt: Siria, Somalia, Afganistan, Ucraina şi Irak”, se precizează în comunicat.
De asemenea, IGI transmite că, în anul 2023, 219 persoane au sosit în Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara (CTU) şi au beneficiat de asistenţă oferită de Inspectoratul General pentru Imigrări, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), iar un număr de 241 de persoane au fost relocate în alte state cum ar fi: Norvegia – 193, Marea Britanie – 24, Olanda – 23, Canada – 1.
„Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă Timişoara este prima instituţie de acest tip din lume şi un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecţie internaţională.
Acesta a devenit operaţional prin intrarea în vigoare a Acordului între Guvernul României, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecţie internaţională şi relocarea ulterioară a acestora, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul Tripartit).
Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara oferă adăpost temporar refugiaţilor în nevoie de evacuare de urgenţă din prima ţară de azil, fie din cauza riscului de a fi returnaţi în ţara în care sunt persecutaţi, fie din cauza condiţiilor instabile, inumane şi periculoase în care se găsesc şi asigură protecţia acestora până la relocarea într-un alt stat”, explică IGI. Agerpres
EVENIMENT
Începe preînregistrarea pentru bilete la evenimentul oficial de retragere a Simonei Halep, în cadrul Sports Festival 2026

Sports Festival revine în 11–14 iunie 2026 cu cea de-a șaptea ediție și un moment istoric pentru sportul românesc: evenimentul oficial de retragere a Simonei Halep.
După o carieră excepțională, încununată cu două titluri de Grand Slam, clasarea pe locul 1 mondial și sute de meciuri memorabile, Simona Halep va reveni pe teren în fața fanilor din România. Evenimentul va avea loc pe 13 iunie 2026, la BTarena din Cluj-Napoca, și va reprezenta o celebrare emoționantă…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025 în Alba: 82,5% dintre elevi au luat medii peste 5, mai mulți față de anul trecut. 14 note de 10

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025 în Alba: În acest an, 82,5% dintre elevi au luat medii peste 5, în județul Alba. Comparativ, în 2024, procentul era de 74,6%, iar în 2023 de 77,9%.
Nu au fost medii de 10, o situație similară celei de anul trecut. În 2023 erau înregistrate 9 medii maxime.
Au fost înregistrate însă 14 de note de 10: 4 la Română și 10 la Matematică.
417 elevi au obținut medii sub 5. Procentul este de 17,5%.
Au fost 2.475 candidați înscriși, din care:…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: Au fost publicate notele și mediile elevilor, la examen. Cum se depun contestații

Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2025: Au fost publicate notele și mediile elevilor, la examen. Cei nemulțumiți de rezultate pot depune contestații.
Contestațiile pot fi depuse în perioada 3-5 iulie, letric sau electronic. Rezultatele finale vor fi disponibile în 10 iulie.
Rezultatele sunt publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui elevilor.
AICI, rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2025 – în țară
AICI rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ VIII 2025 – în județul ALBA,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Elevii din Alba Iulia ies în stradă: Protest față de intenția Guvernului de a tăia bursele: ”Vrem ca vocea elevilor să fie auzită”

Consiliul Județean al Elevilor Alba organizează joi, 3 iulie, un protest pașnic în Piața Cetății din Alba Iulia. Evenimentul va începe la ora 19:00 și are scopul de a atrage atenția asupra situației elevilor din întreaga țară, care protestează încă de săptămâna trecută.
„Reducerea burselor este o acțiune care vizează direct elevii de pretutindeni, astfel vrem să facem tot posibilul ca vocea elevilor să fie ascultată, nu doar auzită”, transmit reprezentanții…
Citește mai mult pe Alba24.ro