Connect with us

EVENIMENT

Peste 10.000 de deţinuţi şi angajaţi din penitenciarele din România, testaţi pentru virusul hepatitic B şi C

Publicat

Arhivă foto

Peste 7.000 de deţinuţi au fost testaţi pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B şi C, iar alte 7.000 de persoane private de libertate şi personal angajat din unităţile penitenciare vor fi testate gratuit în perioada următoare.

Campania „LIBER de hepatita C”, lansată sub egida Societăţii Române de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă, a RoALD (Societatea Română pentru Studiul ficatului), în parteneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul „Sf. Spiridon Iaşi”, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „O. Fodor” Cluj se adresează grupurilor vulnerabile reprezentate de deţinuţi, precum şi personalului angajat din unităţile penitenciare.

„Tratarea deţinuţilor va contribui la reducerea prevalenţei VHC şi la prevenirea transmiterii în unităţile de detenţie şi în comunitatea mai largă, după eliberare”, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Faza întâi a proiectului „LIBER de hepatita C” a fost derulată în unităţile penitenciare din partea de sud, centru şi est a ţării, în perioada martie 2021 – februarie 2022.

Peste 10.000 de deţinuţi şi angajaţi din penitenciarele din România, testaţi pentru virusul hepatitic B şi C: Unde au fost făcute deja testele

Au fost testaţi deţinuţii şi personalul angajat din 15 unităţi penitenciare, între care Rahova, Jilava, Giurgiu, Vaslui, Botoşani, Iaşi, Brăila, Galaţi, Poarta Albă, Ploieşti, Slobozia, Tulcea şi Valul lui Traian.

Potrivit sursei citate, rezultatele fazei întâi a proiectului au evidenţiat 688 de deţinuţi depistaţi pozitiv pentru infecţia cu VHC şi 206 pentru infecţia cu VHB.

Persoanele depistate pozitiv pentru hepatita C şi B sunt evaluate de medicii specialişti gastroenterologi din instituţiile partenere: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi, pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii hepatice şi oportunitatea includerii în tratament.

Conform rezultatelor intermediare, majoritatea pacienţilor se află în fereastra de oportunitate pentru iniţierea tratamentului antiviral, rata de vindecare a infecţiei cu VHC fiind de peste 98%.

„Prevalenţa infecţiei cu VHC evidenţiată în rândul acestui segment populaţional este de 9,92%, confirmând faptul că şi în România prevalenţa rezidenţilor din unităţile penitenciare este de 10 ori mai mare decât în populaţia generală.

Având în vedere succesul primei faze a proiectului, deschiderea pentru colaborare şi susţinerea arătate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor, s-a luat decizia extinderii şi în unităţile penitenciare din nord-vestul ţării, zonă unde până acum nu s-a desfăşurat o astfel de campanie de testare”, se arată în comunicatul citat.

Peste 10.000 de deţinuţi şi angajaţi din penitenciarele din România, testaţi pentru virusul hepatitic B şi C: A doua fază a proiectului „LIBER de hepatita C”

În a doua fază a proiectului „LIBER de hepatita C”, echipele de medici de la Bucureşti şi Cluj vor testa utilizând teste rapide (anti-HCV TEST) pentru infecţia cu virusul C şi B aproximativ 7.000 de deţinuţi şi angajaţi ai unităţilor de detenţie.

Etapa de testare este precedată ca şi în prima fază de o etapă de informare şi conştientizare asupra modului de transmitere a virusurilor hepatitice B, C şi D, precum şi a riscurilor determinate de întârzierea diagnosticului şi tratamentului antiviral.

Testele rapide de diagnostic, investigaţiile ulterioare necesare confirmării diagnosticului, evaluării stadiului bolii hepatice şi includerii în terapie, precum şi tratamentul sunt gratuite.

„Săptămâna Europeană a Testării” este o campanie derulată la nivel european, de două ori pe an. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

1 iulie: Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți”, sărbătoriți de Biserica Ortodoxă

Publicat

1 iulie: sfinții mucenici cosma și damian, cunoscuți ca „doctorii

1 iulie: Biserica îi cinstește pe Sfinții Mucenici Cosma și Damian, cunoscuți ca „doctorii fără arginți„. În istoria Bisericii Ortodoxe, o categorie aparte de sfinți o reprezintă „doctorii fără de arginți, aceia care și-au pus talantul vindecător în slujba aproapelui, vindecând nu doar trupul ci și sufletul”. Printre aceștia, Sfinții Mucenici Cosma și Damian ocupă un loc de seamă, fiind „vindecători de boli, fapt pentru care au fost aleși ca ocrotitori ai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Publicat

ciprian paraschiv aur.jpg

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.

Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Publicat

dj 107r buscat demarare 16.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.

Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.

Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.

Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe