EVENIMENT
Peste 10.000 de obiecte de muzeu, revendicate de Eparhia Reformată din Ardeal. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia
Eparhia Reformată din Ardeal solicită retrocedarea a peste 10.000 de obiecte de muzeu care au fost în proprietatea fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor” din Aiud. Eparhia a cerut, în 2005, Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile, restituirea patrimoniului care se afla în posesia Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud. În 2015, Comisia a respins cererea și în 2016 Eparhia a atacat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, unde momentan se judecă dosarul.
În anul 2005, Eparhia Reformată din Ardeal a solicitat, Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile, restituirea artefactelor care au aparținut fostului Colegiu Reformat ”Bethlen Gabor”, clădire care se află în patrimoniul Eparhiei.
„Va solicităm să procedaţi la restituirea în natură a tuturor bunurilor mobile (şi nu numai acele bunuri mobile care serveau funcţionarilor cultului), preluate împreună cu imobilele fostului Colegiu Reformat Bethlen Gabor din Aiud prin naţionalizarea instituţiilor de învăţământ, în măsura în care aceste bunuri încă mai există”, se arată într-un document înaintat în 2005 de reprezentanţii cultului, către Comisia specială de retrocedare.
În anul 2015, Comisia a respins cererea de retrocedare a artefactelor care se aflau în proprietatea Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, dar și răspândite prin colecții publice în toată țara.
Potrivit directorului Muzeului de Științe ale Naturii din Aiud, Paul Vasile Scrobotă, o listă a obiectelor cerute pentru restituire nu a fost făcută și momentan nu se știe exact ce piese sunt solicitate, dar este cunoscut faptul că obiectele pentru restituire fac parte din colecția Muzeului de Științe ale Naturii, din colecția de numismatică a Muzeului de Istorie și din secția de istorie și arheologie.
La sfârșitul lunii ianuarie 2016, Eparhia a atacat decizia Comisiei, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Pe rolul curții a fost înregistrat un dosar în care reclamanta este Eparhia Reformată din Ardeal, iar pârâtul este Guvernul României, prin Comisia Specială de Retrocedare a unor Bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România, obiectul fiind anularea actului administrativ, mai exact decizia Comisiei din 2015.
În urma a două expertize tehnice în domeniile gelologiei și artei, s-a stabilit că ar fi vorba de peste 10.000 de artefacte ce s-ar afla în proprietatea statului.
După doi ani de la înregistrarea dosarului, soluționarea se apropie de sfârșit, un nou termen fiind anunţat pentru data de 26 noiembrie.
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Pensia minimă garantată se majorează din ianuarie 2025. Cu cât crește indemnizația socială pentru pensionarii cu venituri mici
Pensionarii cu venituri mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată) începând cu 1 ianuarie 2025. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a anunțat că indemnizația socială va crește cu 10,4%, ajungând la 1.415 lei, oferind un sprijin financiar mai consistent pentru această categorie vulnerabilă.
Potrivit CNPP, în anul 2024, nivelul veniturilor care permit…
Citește mai mult pe Alba24.ro