Connect with us

EVENIMENT

Peste 10 cazuri de trichineloză depistate în judeţul Satu-Mare

Publicat


laborator

Peste 10 cazuri de trichineloză au fost depistate la porci în acest an în judeţul Satu Mare, a declarat, vineri, în şedinţa Colegiului Prefectural, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Nicolae Dumuţa.

“Porcul identificat pozitiv, respectând procedurile legale, se despăgubeşte, se plăteşte la preţul pieţei. Avem şi fondurile necesare. N-am avut cazuri pozitive la om în acest an, am avut 12 cazuri la porci, fără consum. Este un lucru important. Încercăm prin echipele pe care le avem, cu un program prelungit, încrucişat, să asigurăm suplimentarea personalului, servicii prompte şi de calitate”, a precizat Dumuţa.

Totodată, el a precizat că în judeţ mai este activ un caz de pestă porcină africană într-o gospodărie, dar şi trei la mistreţ.

“La ora aceasta în judeţul Satu Mare avem un singur caz de pestă porcină africană, la o gospodărie în Bolda, unde suntem pe final. Dacă totul decurge normal şi n-o să mai apară probleme, deja ne-am liniştit, undeva în jurul datei de 15 decembrie vom stinge şi acel focar. Din păcate avem pozitiv la mistreţ în fondul din Beltiug, pe fondul Gerăuşa şi pe Săuca”, a mai spus Dumuţa.

El a arătat că este important ca oamenii să apeleze la medicul din comună când au orice suspiciune, pentru ca boala să nu se răspândească. AGERPRES

EVENIMENT

FOTO: Jucării contrafăcute în valoare de 168.000 de lei, confiscate de Garda de Coastă în portul maritim

Publicat

Poliţiştii de frontieră au întocmit un dosar penal pentru punerea în circulaţie de mărfuri contrafăcute pe numele unui cetăţean român, în urma descoperirii, împreună cu vameşii, într-un container sosit în Portul Constanţa din China, a unor bunuri în valoare de peste 168.000 lei, informează Garda de Coastă.

Conform sursei citate, poliţiştii Gărzii de Coastă au descoperit, în timpul unui control efectuat împreună cu vameşii la un container sosit din China în zona de sud a Portului Constanţa, 5.715 jucării susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, marfă estimată la o valoare de piaţă de peste 168.000 lei.

“Garda de Coastă a extins cercetările şi, în urma confirmării din partea titularului de marcă a faptului că bunurile aduc atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, în data de 4 decembrie s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

Citește mai departe

EVENIMENT

Studiu: Mai mult de jumătate din pateurile de post au 7 aditivi sau chiar mai mulţi

Publicat

laborator

Mai mult de jumătate din produsele tip pate vegetal/pastă vegetală au 7 aditivi sau chiar mai mulţi, potrivit unui studiu realizat de Infocons, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Infocons precizează că a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluţia produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 şi 2018. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, aceştia au fost în mod constant prezenţi într-o cantitate considerabilă în produsele studiate.

Astfel, mai mult de 50% din produsele studiate au prezentat 7 sau mai mulţi aditivi pe perioada studiilor din 2015, 2016 şi 2018. Singura excepţie a fost studiul din 2011, unde procentajul a fost de 25%.

Potrivit Infocons, 6 E-uri aveau în medie produsele în studiul din 2011, iar această cifră a crescut până la 7 în 2015 şi chiar 10 în 2016. Pentru studiul din 2018, media a coborât la 8 aditivi în cazul produselor studiate.

15 este cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016, iar patru produse nu au avut nici un aditiv alimentar în componenţa lor, 2 dintre ele fiind studiate în 2011, şi celelalte 2 în 2015.

“Cei mai des întâlniţi aditivi alimentari au fost: 76,62% este procentajul produselor în care a fost găsit caragenanul (E407); 74,02% este procentajul produselor în care au fost găsiţi polifosfaţi (E452); 67,53% este procentajul produselor în care a fost găsit monoglutamatul de sodiu (E621); 50,64% este procentajul produselor în care a fost găsit ascorbatul de sodiu (E301); 49,35% este procentajul produselor în care a fost găsit carmin (E120)”, precizează Infocons.

Conform organizaţiei, cele mai multe tipuri diferite de aditivi, respectiv 28, au fost găsiţi în produsele din studiul pe 2016. Acestea au scăzut cu 35,72%, în studiul din 2018.

“Suntem cetăţeni europeni şi avem drepturi! Din păcate, calitatea produselor agro alimentare şi nu numai, nu se ridică la standardele din vestul Europei, ceea ce se vede şi în starea de sănătate. Sper ca fiecare dintre noi să aibă real o9atitudine ! şi să sancţionăm produsele care sunt slabe calitativ”, spune Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor este unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Un tânăr de 21 de ani din Vaslui, arestat după ce a furat bani, carduri bancare şi bijuterii

Publicat

bani lei

Un tânăr în vârstă de 21 de ani din municipiul Bârlad a fost arestat preventiv după ce a sustras în repetate rânduri bani, carduri bancare şi bijuterii de la două persoane.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, bărbatul este acuzat de furt calificat în formă continuată şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

“În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, persoana bănuită de comiterea infracţiunilor a pătruns, în cursul nopţii, în sediul unei firme de unde a sustras sume de bani. Totodată, folosind o cheie de rezervă, a pătruns în interiorul unui autoturism, de unde a sustras un portofel în care se aflau mai multe documente şi carduri bancare. Astfel, cu ajutorul cardurilor bancare a efectuat în mod fraudulos diverse plăţi, atât online, cât şi la dispozitivele electronice de plată. Cu ocazia cercetărilor efectuate, s-a constatat, de asemenea, faptul că, în data de 14 noiembrie, autorul a sustras, de la domiciliul unei femei în vârstă de 75 de ani, suma de 10.000 lei şi 520 de euro”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.

Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracţiunilor a fost recuperat parţial. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Aproximativ 200 de români, blocați fără explicații pe aeroportul din Barcelona

Publicat

Mai mulți români sunt blocați pe aeroportul din Barcelona, din cauză că avionul care trebuia să plece miercuri seară spre Cluj-Napoca, nu a mai plecat, informează ziarul Alba24.ro.

Situația este descrisă de jurnalistul Vitalie Cojocaru pe pagina sa de Facebook.

”Aproape 200 de români se află în aceste momente în aeroportul din Barcelona. Oamenii se plâng de faptul că au avut avion de aseară, ora 17.00 spre Cluj.

Nu au putut zbura fără să li se spună motivul și abia la ora 1.00 noaptea au fost trimiși la un hotel. În această dimineață ar fi trebuit să zboare din nou, la ora 11.00. La ora 14.00 la care scriu această postare, pasagerii români susțin că nu știu când o să fie îmbarcați.

Sunt supărați, mai ales cei care au copii. O femeie plânge pentru că trebuie să fie la o înmormântare în țară, dar nu știe când va putea ajunge.

Am întrebat WizzAir ce s-a întâmplat și când vor putea decola spre Cluj? Revin cu o explicație a companiei când va reacționa” a scris acesta.

Săptămâna trecută, un zbor dinspre Memmingen (Germania) spre Sibiu, al companiei WizzAir, a ajuns cu o întârziere de peste 36 de ore. În el se aflau și mai mulți albaiulieni care doreau să ajungă în oraș pentru 1 Decembrie. Au fost cazați la un hotel din zonă și au plecat abia a doua zi noaptea, spre Sibiu.

Citește mai departe