Connect with us

EVENIMENT

Peste 10 intervenții pentru alungarea unor urși, în ultima săptămână, în Harghita. Un apel semnala prezenţa unei păsări Emu

Publicat

urs pixabay.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

Jandarmii din Harghita au fost solicitaţi, în ultima săptămână, să intervină în 11 cazuri în care urşii şi-au făcut apariţia în zonele locuite. De asemenea, un apel neobişnuit semnalând prezenţa unei păsări Emu, la Odorheiu Secuiesc.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, Gheorghe Suciu, a precizat că, în ultima săptămână, la nivelul dispeceratului instituţiei s-au primit 11 apeluri ce anunţau prezenţa unor urşi în zona localităţilor Ghiduţ, Joseni, Ineu, Gheorgheni, Valea Corbului, Sărmaş, Ciucsângiorgiu, Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului, dar şi o solicitare prin care era semnalată prezenţa unei păsări Emu într-o curte din Odorheiu Secuiesc.

Potrivit lui Suciu, urşii au făcut pagube în mai multe zone, cum ar fi la Ghiduţ, unde a intrat într-o curte, a deteriorat gardul şi a produs pagube la pomii fructiferi, la Joseni, unde a ucis o vacă, în comuna Ciucsângiorgiu, unde a atacat oile din gospodăria unui localnic sau în comuna Sărmaş, unde a atacat coteţul cu găini al unui sătean.

În unele cazuri, animalele sălbatice au părăsit singure zona, până la sosirea echipajului de intervenţie, iar în alte situaţii jandarmii, uneori ajutaţi de poliţişti, au alungat urşii din zonele locuite.

Un apel mai puţin obişnuit a fost făcut de un localnic din Odorheiu Secuiesc, care a anunţat că în curtea sa a intrat o pasăre de mari dimensiuni.

Jandarmii au constatat că este vorba despre o pasăre Emu şi au solicitat sprijinul unui medic veterinar. La scurt timp, la faţa locului şi-a făcut apariţia şi proprietarul de drept al păsării, acesta transportând-o în siguranţă la ferma proprie.

Peste 10 intervenții pentru alungarea unor urși, în ultima săptămână, în Harghita: Numărul lor a scăzut faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte intervenţiile de alungare a urşilor, Gheorghe Suciu a mai precizat că numărul lor a scăzut faţă de anul trecut.

„Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost făcute un număr de 25 de apeluri prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, anul acesta au fost înregistrate, la nivelul dispeceratului IJJ Harghita, 11 apeluri.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita 265 apeluri, în scădere faţă de anul trecut (397), făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situaţiile a fost trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie”, a menţionat Gheorghe Suciu.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Rotitul cocoșului de munte în Parcul Natural Apuseni. Imagini cu animale, surprinse de camerele de supraveghere

Publicat

video: rotitul cocoșului de munte în parcul natural apuseni. imagini

VIDEO: Rotitul cocoșului de munte în Parcul Natural Apuseni. Imagini cu mai multe animale au fost surprinse de camerele de supraveghere amplasate în pădurile parcului și postate pe contul de Facebook al administrației. 

”Rotitul cocoșului de munte (tetrao urogallus) și musafirii nepoftiți la dans”, au scris cei de la Parcul Natural Apuseni în descrierea imaginilor.

„Rotitul” cocoșilor de munte este un ritual de împerechere care are loc primăvara. Masculul defilează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș, pentru lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restricții de circulație pe autostrada a1 sibiu – sebeș, pentru

Vineri, 19 aprilie sunt anunțate restricții de circulație pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. Sunt efectuate lucrări de reparații, potrivit CNAIR.

Potrivit dispeceratului CNAIR, între orele 08:15 – 19:00 se vor executa lucrări de reparații la partea carosabilă.

Traficul pe Banda 1 și Banda de Urgență este restricționat, pe calea 1 (sens Sibiu – Sebeș), în zona Apoldu de Jos – Miercurea Sibiului.

Este vorba despre două tronsoane, între km 280+800 și 281+370 și între…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Ninsoare la Abrud, vineri dimineață. Temperatura a scăzut brusc în timpul nopții, în Munții Apuseni

Publicat

video: ninsoare la abrud, vineri dimineață. temperatura a scăzut brusc

Ninsoare în Apuseni: A nins vineri dimineață la Abrud. Temperatura a scăzut brusc. În doar câteva zile, zona muntoasă a județului Alba a trecut de la vară, la iarnă.

A nins la primele ore ale dimineții atât la Abrud cât și în zonele din apropiere, peste copacii înfloriți.

Mercurul termometrelor a coborât în cursul nopții la minime de 2-3 grade Celsius în aproape toată zona.

Ninsoarea s-a transformat în ploaie în orele următoare, odată cu încălzirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă. Unde se fac lucrări. Atenționări pentru șoferi

Publicat

restrictii lucrari autostrada.jpg

CNAIR anunță restricții de circulație, vineri, 19 aprilie, pe A1 Sebeș-Sibiu și alte tronsoane de autostradă. Șoferii sunt atenționați să circule cu prudență în zonele respective.

Restricții de circulație, 19 aprilie

A1 Sebeș-Sibiu, km 280+800 – 281+370, Apoldu de jos – Miercurea Sibiului, până la ora 19.00

  • se execută lucrări de reparații la partea carosabilă. Banda 1 și banda de urgență, restricționate, calea 1 (sens Sibiu-Sebeș). Se circulă îngreunat pe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe