Connect with us

EVENIMENT

Peste 100 de cadavre de mistreţi ucişi de pestă africană, găsite în păduri din județul Arad

Publicat

Peste 100 de cadavre de mistreţi ucişi de pestă porcină africană au fost descoperite, în ultimele zile, în păduri din judeţul Arad, de două ori mai multe decât în tot anul 2020, iar autorităţile se aşteaptă la un „val de mortalitate”, arătând că vânarea „la goană” a animalelor, o metodă considerată eficientă, a fost interzisă de o instanţă.

„Din păcate, lucrurile nu stau deloc bine. Este vorba de peste 100 de porci mistreţi găsiţi morţi în ultimele nouă zile, iar în cel puţin jumătate din cazuri a fost confirmată pesta porcină africană. Restul cadavrelor nu au fost investigate, dar presupunem că sunt tot rezultatul evoluţiei acestei boli. S-a depăşit numărul de mistreţi găsiţi morţi în tot anul 2019, iar în 2020 au fost doar jumătate din acest număr”, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu.

El a adăugat că sunt afectate în special zonele Săvârşin şi Gurahonţ, dar vânătoarea eficientă a mistreţilor, prin gonirea lor, este interzisă de o hotărâre judecătorească.

„Ar trebui toţi mistreţii din zonele afectate să fie vânaţi, însă există o hotărâre judecătorească ce împiedică vânarea, de fapt împiedică vânarea la goană şi permite doar la pândă şi dibuire, dar în acest fel nu se poate face vânarea pe fondurile afectate. De aici, rezultatele îngrijorătoare pe care le avem. Ne aşteptăm la un adevărat val de mortalitate la mistreţi, pentru că aceste animale stau în turme. Noi găsim exemplare izolate, în rare situaţii s-au găsit câte trei – patru cadavre la un loc, ceea ce înseamnă că în următoarele săptămâni se vor găsi multe cadavre de mistreţi în păduri”, a spus şeful DSVSA Arad.

Instituţia a cerut Gărzii Forestiere să îi determine pe administratorii fondurilor de vânătoare să facă inspecţii zilnice, pentru a identifica şi ridica mistreţii găsiţi morţi.

Conform DSVSA Arad, epidemia de pestă porcină africană a început în judeţ pe 4 august 2020, de când infecţia a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost ucişi preventiv 2.268 porci domestici.

La mistreţi, în acest timp au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite este mult mai mare, însă multe nu au putut fi investigate din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau.

În judeţul Arad sunt active, luni, 43 de focare de pestă porcină africană şi există două suspiciuni de focare, care sunt în investigare. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

PNL Cluj a aprobat radierea deputatului Sabin Sărmaș din partid

Publicat

sabin sarmas 1.jpg

Comitetul Director Județean (CDJ) al PNL Cluj a aprobat, vineri, radierea deputatului Sabin Sărmaș din partid, la propunerea Biroului Permanent Local Cluj-Napoca, filială care l-a exclus săptămâna trecută, au declarat surse din filială.

Liberalii au reținut faptul că Sărmaș a anunțat că va candida la Primăria Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie din postura de independent împotriva actualului primar, Emil Boc, deși era deputat PNL Cluj.

În urma…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce riscă magazinele, localurile, comercianții care vând minorilor băuturi energizante. Se poate ajunge la suspendarea activității

Publicat

indemnizații majorate din martie 2024. cine primește mai mulți bani

Magazinele, localurile sau comercianții care vând minorilor băuturi energizante riscă sancțiuni semnificative. Este completată legislația privind contravențiile. Este sancționată atât comercializarea, cât și distribuirea în mod gratuit.

O nouă lege publicată în Monitorul Oficial din 12 martie prevede modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991.

Este considerată contravenție:

  • comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U Cluj câștigă primul meci din play-out cu FC Botoșani. Nistor și Roguljic eroii partidei

Publicat

dan nistor u cluj.jpg

„U” Cluj și FC Botoșani au disputat, vineri, pe stadionul Cluj Arena, prima partidă din play-out.

„Șepcile roșii” au câștigat meciul cu scorul 3-0.

Dan Nistor a dat un gol din penalty și pasa de la golul doi al Universității. Roguljic a marcat două goluri.

Ecipele de start:

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Programul „Masă sănătoasă” la Școala Gimnazială din Unirea. Ce mâncare vor primi elevii. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

programul „masă sănătoasă” la Școala gimnazială din unirea. ce mâncare

Programul „Masă sănătoasă” la Școala Gimnazială din Unirea. Elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din comuna Unirea vor beneficia în acest an de un pachet alimentar zilnic, prin programul național „Masă sănătoasă”. 

Primăria Unirea a lansat pe 13 martie, în SEAP, o licitație pentru implementarea Programului național “Masă sănătoasă” pentru preșcolarii și elevii unităților de învățământ preuniversitar de stat din comună.

Valoarea totala estimată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe