Connect with us

EVENIMENT

Peste 100 de persoane evacuate și alte zeci surprinse de viituri, salvate de pompieri, în țară

Publicat

inundatii

Pompierii militari au evacuat preventiv 104 de persoane, iar alte 48 surprinse de viituri au fost salvate în ultimele 24 de ore, iar avertizarea timpurie prin sistemul Ro-Alert şi adoptarea măsurilor de autoprotecţie de către populaţie au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.

„Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi a volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 65 locuinţe, 78 de anexe şi subsoluri, 267 de curţi, şase obiective social-economice, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) transmis luni AGERPRES.

Precipitaţiile abundente din cursul zilei de duminică şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 72 localităţi din 20 de judeţe.

Din cauza vântului care a suflat cu viteze foarte mari, echipajele ISU au intervenit cu utilaje şi accesorii de descarcerare pentru degajarea a 53 de copaci căzuţi pe carosabil, pe stâlpi de electricitate sau autoturisme.

„Cele mai semnificative efecte s-au produs în judeţele Mehedinţi şi Harghita. În Mehedinţi, pompierii au intervenit în peste 20 de localităţi pentru salvarea persoanelor surprinse de viituri în case sau autoturisme, dar şi pentru evacuarea apei din locuinţe. În judeţul Harghita, apa a măturat localităţile Sândominic, Lunca de Jos şi Valea Rece, fiind necesară evacuarea preventivă a 100 persoane. Acestea au rămas la rude, urmând să revină la casele lor după retragerea apelor din gospodării. Situaţii punctuale s-au înregistrat şi în judeţul Botoşani, unde pompierii au salvat trei persoane blocate de apă în autoturisme, dar şi în judeţul Hunedoara, unde o persoană cu probleme locomotorii a fost evacuată preventiv la rude”, se arată în comunicat.

În judeţul Alba, având în vedere creşterile de debite pe râul Sebeş, echipaje ISU, autorităţi locale, militari ai unităţilor din garnizoana Alba Iulia şi voluntari au acţionat pentru supraînălţarea cu saci de nisip a digului de protecţie.

„La acest moment, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Bacău, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ şi Timiş. De asemenea, sunt evaluate pagubele produse de inundaţii de către comisii mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”, precizează IGSU.

Agenţiile de hidro-meteorologie au emis 63 de avertizări cod portocaliu şi opt avertizări cod roşu, care au vizat fenomene severe în cea mai mare parte a ţării. IGSU şi unităţile teritoriale au transmis 38 de mesaje prin intermediul sistemului Ro-Alert şi au asigurat fluxul de comunicare cu primăriile din zonele vizate de inundaţii şi vijelii.

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative.

„În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112”, se mai arată în comunicat.

AGERPRES

foto: arhivă

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?

Publicat

alpaca.jpg

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.

Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.

VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Situația taximetriștilor de la Aeroportul Cluj, scăpată de sub control? Sesizare pe MyCluj: „Ne-a dat jos!”

Publicat

taxi aeroport1.jpg

Un clujean cu un copil mic a fost dat jos din mașină de către un șofer de taxi care, potrivit sesizării depuse pe platforma MyCluj, a refuzat să ofere explicații și a reacționat agresiv verbal.

„O nouă călătorie cu avionul, o nouă aventură la sosire cu taximetriștii. Minunat să îți bată cineva joc de tine când ajungi acasă. De data aceasta, domnul Isidor din câte spunea un coleg de-al dânsului, nu a avut loc să ne puna toate bagajele în portbagaj (au ramas…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Start Up Nation 2025: lista furnizorilor de formare profesională, publicată de minister. Cum se fac înscrieri

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

Start Up Nation 2025: Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a publicat lista celor 151 de furnizori de formare profesională selectați. Aceștia care vor organiza cursuri de pregătire antreprenorială pentru persoanele interesate să obțină finanțare prin intermediul programului Start-Up Nation.

”Pentru prima dată, finanțăm în Start-Up Nation nu doar afacerile aflate la început de drum, ci și cursuri gratuite de formare antreprenorială.

O…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Curățenia de primăvară, la Cugir. Angajații Primăriei au adunat aproximativ 100 de saci cu deșeuri dintr-o zonă a orașului

Publicat

foto: curățenia de primăvară, la cugir. angajații primăriei au adunat

La Cugir a avut loc vineri, 4 aprilie, o nouă acțiune din cadrul campaniei de primăvară, un demers al administrației locale menit să încurajeze grija față de mediul înconjurător și implicarea activă în comunitate.

Angajații Primăriei Cugir și ai instituțiilor subordonate s-au mobilizat și au intervenit într-o zonă a orașului care a inclus: Stadionul Nou, Pârâul Gugului și Calea Murelor, unde au adunat deșeurile abandonate.

În urma efortului comun, s-au adunat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe